Komentar: Tudi vse domače ni dobro

Slovenija ima zelo skromno samopreskrbo s hrano, za večino pridelkov znaša od 30 do 65 odstotkov, višja je le pri mleku, govejem mesu in perutnini. Že sedanja kmetijska oblast si je za pomemben cilj zadala povečanje tega deleža, to napoveduje tudi nova koalicija v sprejeti koalicijski pogodbi. Potrošniki podpirajo takšna prizadevanja - tudi zato, ker vse raje posegajo po hrani iz lokalnega, domačega okolja, in ker se tudi sicer vse bolj krepi zavedanje, da je domača oz. doma pridelana hrana boljša, kakovostnejša kot uvožena.

Da tega naraščajočega zaupanja potrošnikov v domačo hrano le ne bi preveč na hitro in poceni zapravili! Afera z aflatoksinom v krmi in mleku, ki še vedno dobiva nove razsežnosti, je podrla »mit«, da je tisto, kar je zraslo doma, v domačem okolju, že vnaprej označeno kot dobro, odlično, kakovostno. Ne, za afero ni bila kriva venezuelska ali madžarska koruza, kot so nekateri najprej namigovali, ampak slovenska, domača, s kmečkega polja! Koruza, ki jo je primorski kmet januarja letos pripeljal v bližnje podjetje za proizvodnjo krmil, je bila na videz celo bolj primerna za polento kot za predelavo v krmila, a je bila močno okužena s strupenim, rakotvornim aflatoksinom. Ko so jo v podjetju uporabili za izdelavo koruznega šrota, je strup »ušel iz stekleničke«, prek krmila, ki so ga jedle tudi krave na blejski farmi, pa v mleko. Veterinarska oblast je ob tem zagotavljala, da onesnaženo mleko ni prišlo do potrošnikov, a obstaja grenak priokus, ki spodbuja tudi vprašanja, kako je z nadzorom. Očitno ga vsi udeleženci v prehranski verigi ne opravljajo dobro. Da je s surovim mlekom nekaj narobe, so namreč slovensko stran opozorili italijanski kupci mleka.

Kaj pravzaprav pomeni oznaka »domače«? Nekaterim pomeni le to, da je hrana pridelana v domačem, v lokalnem okolju, v Sloveniji, drugim, da je hrana pridelana na tradicionalen, ne na industrijski način, tretjim je oznaka domače sinonim za kakovost, ki pa se, žal, tudi zlorablja. Znan je primer izpred petnajstih ali celo dvajsetih let, ko so mlekarne zaostrovale kriterije glede mikroorganizmov in števila somatskih celic v mleku in so nekatere kmetije dobile prepoved oddajati mleko za javno potrošnjo. Kam z mlekom?! Na eni od kmetij so se iz zagate »rešili« tako, da so mleko začeli sami predelovati v izdelke - domačo skuto, domači sir, domači jogurt in jih »na črno« prodajati. Kar ni bilo dobro za (anonimne) potrošnike, je bilo pod oznako domači izdelki dobro za njihove sorodnike, prijatelje in znance!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 29. junij 2021 / 15:14

Jutri izplačilo letnega dodatka

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) bo jutri skupaj z junijskimi pokojninami izplačal tudi letošnji letni dodatek.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 4. januar 2020 / 16:24

Ošpice v zagonu

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v lanskem letu sicer po svetu zaradi ošpic umrlo 140 tisoč ljudi. In to število se je v zadnjih dveh letih kar dvainpolkrat povečalo!

Gospodarstvo / sobota, 4. januar 2020 / 16:21

Novosti pri davkih in prejemkih

Prvega januarja so začele veljati nekatere spremembe pri davkih. Višja minimalna plača.

Gospodarstvo / sobota, 4. januar 2020 / 16:20

Zaupanje v slovenski med

Na testiranju je večina vzorcev medu prejela oceno dobro, med najboljšimi pa so bili vzorci medu s slovenskim poreklom.

Kranj / sobota, 4. januar 2020 / 16:19

Božična noč sv. Tilna

Spodnja Besnica – Danes, v soboto, 4. januarja, bo v cerkvi sv. Janeza Krstnika Koncert božičnih pesmi z naslovom Sveta noč, blažena noč – pesem za vse čase. Na že tradicionalnem koncertu bo nastop...

Zanimivosti / sobota, 4. januar 2020 / 14:40

Praznične lučke

V prazničnih dneh je vsepovsod okoli nas zasijala živobarvna svetloba. Središča mest so utripala v živahnem ritmu tisočerih luči in okraskov, po ulicah pa so se širile prijetne vonjave domačih jedi...