Losos v savni
Terme Snovik so praznovale desetletnico, Eskimska vas je v sredo odprla vrata v Kranjski Gori, okusnega lososa pa smo tokrat jedli kar v savni.
Minuli teden so v Termah Snovik praznovali desetletnico odprtja, in to tam, kjer se je vse skupaj tudi začelo - ob osrednjem termalnem bazenu. Zbranim je zgodovino nastajanja teh najvišje ležečih slovenskih term predstavil prokurist Ivan Hribar, zapela pa mlada radomeljska pevka Martina Šraj. Kot vsako leto so tudi tokrat pripravili torto, v katero sta prva zarezala Stanka Burja in Brane Hribar. Za kulturni program so poskrbeli pevci iz OŠ Šmartno v Tuhinju in sinhrone plavalke iz Velenja.
Konec tedna pa je v kranjskem Mega Centru minil v znamenju finskega savnanja. Savne, kot jih poznamo v Sloveniji, in način savnanja je predvsem prišel iz Nemčije, kjer so skandinavsko tradicijo nekoliko spremenili. Že lani so gostili gorenjskega Nizozemca Edwina Bloka - letos ga je spremljala tudi soproga Milena Štibelj Blok iz Žirovnice, ki se s savnami ukvarja že dalj časa, prav o savnah in savnanju pa se je učil pri glavnih mojstrih - Fincih. Videli smo demonstracijo tretmaja z brezovimi vejicami, se pobliže spoznavali s finsko terapijo in aromami v savni. Sicer Finci uporabljajo tudi hrastove vejice za tovrsten tretma, pozimi pač posušene, namočene v vodo, potem pa z njimi v rahlih zamahih 'tolčejo' po telesu, kar v prvi vrsti sprošča. So pa šli v Mega Centru še korak dlje. Obiskovalci njihovih savn so namreč dva dni lahko okušali lososa, ki sta ga Blokova pripravljala kar na licu mesta - v savni. Losos je tipična finska hrana, pa še zdrav je. V savni ga je Edwin pripravil dimljenega, na brezovih ostružkih, s pomočjo elektrike sicer, originalno pa Finci uporabljajo drva za njegovo pripravo; njihove savne imajo največkrat poseben prostor, ki je namenjen prav pripravi lososa. Na Finskem je savna pač način življenja, del njihove kulture, včasih so v savnah ženske celo rojevale, pri nas pa bi lahko rekli, da je savna prej luksuz.
Kranjska Gora je na 1. februarja postala bogatejša še za en turistični objekt: Eskimsko vas. Lani smo jo lahko obiskali na Krvavcu, letos jo tako najdemo na smučišču v Kranjski Gori. Odprtje in predstavitev vasi je potekalo v stilu eskimske avanture, saj so udeleženci do nje 'prikrpljali', pričakala pa jih je glasbena in pogostitvena dobrodošlica. Čeprav zaradi muhaste zime prenočevanje v iglujih v letošnji sezoni žal ne bo mogoče, so organizatorji vse napore usmerili v različne animacijske programe in odlično ponudbo hrane ter pijače, kjer brez znane Simčičeve penine, pozdravnega Eskimčka in prave kranjske klobase s hrenom pač ne gre.