Previrantska mineštra

Ekskluzivno objavljamo recept za slovensko avtohtono jed, ki so jo te dni prvič predstavili v Državnem zboru. Delovno ime za našo mineštro je zaenkrat Previrantska mineštra.

Iz ustreznih služb, ki v naši državi skrbijo za pošiljanje predlogov za zaščito geografskega porekla avtohtonih slovenskih jedi v Bruselj, smo izvedeli, da bodo tja do sredine leta pripravili vse potrebno za registracijo Previrantske mineštre kot slovenske kulinarične posebnosti. Trenutno se menda podrobneje ukvarjajo z recepturo, ki še ni dokončno določena, saj se vpleteni v kuho te edinstvene mineštre še niso odločili, katere sestavine bodo v tem čudovitem slovenskem kotlu prevladovale in katere bodo v manjšini. V naši bratski redakciji pa smo uspeli priti do prvotnega recepta, ki so ga v osnovi pripravili v Državljanski listi Gregorja Viranta. Takole gre:

 

Sestavine za 4-6 oseb, če kuhamo v več loncih, lahko nasitimo tudi 90 poslancev ali celo več kot dva milijona državljanov: 4 pesti srbskega fižola (takozvani pasuljak), 100 g grosupeljskega stročnika, 6 korenčkov (sorte falusnik) in eno češpljico, dve meloni, nekaj sonca in modrega neba, 3 rdeči krompirji sorte bandiera rossa, nekaj prekmurskega graha vzpenjalca (vrste žerjav), pol pa še mal originalnega fužinskega oljčka za podmazat, dva paradižnika (vrste rajčica balkanska), 100 g Erjavih nudlnov pa še mal soli in raznih začimb.

 

Priprava: Najprej dopoldne oblečeni v trenirko namočimo srbski fižol v hladni vodi. Že istega dne popoldne ga stresemo na mizo in potem v 2 litra vrele vode in kuhamo kakšno urico (da ne pride do prevretja, stalno dolivamo novo vodo). Takoj mu dodamo na ostro narezan grosupeljski stročnik. Paziti moramo, da se pri tem držimo skrajno cinično in neprijazno. Če je grosupeljčan pravi, bo srbski fižol splaval na vrh. Z lahkoto ga poberemo ven in ga zavržemo. Namesto njega v nastajajočo čorbo, pardon mineštro, vsujemo ostalo zelenjavo: strankarske falusnike, eno češpljo za okus, melonici, rdeči krompir, grah vzpenjalec, paradižnik … To naj pokrito vre čez noč. Pri kotlu naj se celo noč izmenjujejo vojaki iz posamezne strankarske kuhinje, saj je vseskozi potrebno dolivati vodo in po potrebi dodajati začimbe, ki jih ponujata JJ oziroma Zoki. Zjutraj je kotel potrebno nesti na svetlo, saj mora na mineštro nujno posijati rumeno sonce, okrog lonca pa mora biti tudi modro nebo. Nikakor ne rdeča megla ali kaj preveč pozitivno slovenskega.

 

Ko se jed nekoliko ohladi, v nastalo godljo stresemo še Erjave nudlne, priporočljivo je, da so že nekoliko postani, in jed je pripravljena. Mogoče jo le še oplemenitimo z nekaj drobno naribanimi glasovnicami iz državnega zbora, saj te znajo delovati kot afrodiziak.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 21. november 2019 / 16:10

Kaki

Kaki si naziva zlato jabolko ni pridobil kar tako. Težko najdemo bolj sladek in okusen sadež, poleg tega pa nas nahrani s celo paleto vitaminov in mineralov. Ker vsebuje kar nekaj pektina, ga lahko...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 13. julij 2016 / 11:26

Jezersko

Kolege sem za zaključek šolskega leta povabila na Jezersko. Recimo temu delovni izlet ali sestanek aktiva, dejansko je bila strokovna ekskurzija. Začeli smo v Hostlu Stara pošta. Lastnica Tanja je...

Razvedrilo / sreda, 13. julij 2016 / 11:25

Bordo z novo skladbo

Kranj – Gorenjski glasbeni duo Bordo sestavljata izkušena glasbenika, pevec Tomaž Štular ter kitarist Janez Šter, ki sta svojo glasbeno kilometrino uspešno nabirala z dolgoletnim ustvarjanjem v zna...

Kronika / sreda, 13. julij 2016 / 11:24

Vlomilec v industrijski coni

Žeje pri Komendi – V četrtek malo pred polnočjo je neznani storilec vlomil v poslovne prostore v industrijski coni Žeje pri Komendi. Z ogledom kraja so policisti ugotovili, da je vlomilec prerezal...

Rekreacija / sreda, 13. julij 2016 / 11:19

Mejni greben

Trupejevo poldne (1931 m)–Vošca (1737 m) – V zahodne Karavanke se vedno rada vračam; običajno sicer jeseni. Zadnjič smo prišli do Trupejevega poldneva, danes se bomo nanj vrnili in nadaljevali do Vošc...

Slovenija / sreda, 13. julij 2016 / 11:13

Mramor odstopil s položaja

Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, ob odstopu pa je kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavi...