Previrantska mineštra

Ekskluzivno objavljamo recept za slovensko avtohtono jed, ki so jo te dni prvič predstavili v Državnem zboru. Delovno ime za našo mineštro je zaenkrat Previrantska mineštra.

Iz ustreznih služb, ki v naši državi skrbijo za pošiljanje predlogov za zaščito geografskega porekla avtohtonih slovenskih jedi v Bruselj, smo izvedeli, da bodo tja do sredine leta pripravili vse potrebno za registracijo Previrantske mineštre kot slovenske kulinarične posebnosti. Trenutno se menda podrobneje ukvarjajo z recepturo, ki še ni dokončno določena, saj se vpleteni v kuho te edinstvene mineštre še niso odločili, katere sestavine bodo v tem čudovitem slovenskem kotlu prevladovale in katere bodo v manjšini. V naši bratski redakciji pa smo uspeli priti do prvotnega recepta, ki so ga v osnovi pripravili v Državljanski listi Gregorja Viranta. Takole gre:

 

Sestavine za 4-6 oseb, če kuhamo v več loncih, lahko nasitimo tudi 90 poslancev ali celo več kot dva milijona državljanov: 4 pesti srbskega fižola (takozvani pasuljak), 100 g grosupeljskega stročnika, 6 korenčkov (sorte falusnik) in eno češpljico, dve meloni, nekaj sonca in modrega neba, 3 rdeči krompirji sorte bandiera rossa, nekaj prekmurskega graha vzpenjalca (vrste žerjav), pol pa še mal originalnega fužinskega oljčka za podmazat, dva paradižnika (vrste rajčica balkanska), 100 g Erjavih nudlnov pa še mal soli in raznih začimb.

 

Priprava: Najprej dopoldne oblečeni v trenirko namočimo srbski fižol v hladni vodi. Že istega dne popoldne ga stresemo na mizo in potem v 2 litra vrele vode in kuhamo kakšno urico (da ne pride do prevretja, stalno dolivamo novo vodo). Takoj mu dodamo na ostro narezan grosupeljski stročnik. Paziti moramo, da se pri tem držimo skrajno cinično in neprijazno. Če je grosupeljčan pravi, bo srbski fižol splaval na vrh. Z lahkoto ga poberemo ven in ga zavržemo. Namesto njega v nastajajočo čorbo, pardon mineštro, vsujemo ostalo zelenjavo: strankarske falusnike, eno češpljo za okus, melonici, rdeči krompir, grah vzpenjalec, paradižnik … To naj pokrito vre čez noč. Pri kotlu naj se celo noč izmenjujejo vojaki iz posamezne strankarske kuhinje, saj je vseskozi potrebno dolivati vodo in po potrebi dodajati začimbe, ki jih ponujata JJ oziroma Zoki. Zjutraj je kotel potrebno nesti na svetlo, saj mora na mineštro nujno posijati rumeno sonce, okrog lonca pa mora biti tudi modro nebo. Nikakor ne rdeča megla ali kaj preveč pozitivno slovenskega.

 

Ko se jed nekoliko ohladi, v nastalo godljo stresemo še Erjave nudlne, priporočljivo je, da so že nekoliko postani, in jed je pripravljena. Mogoče jo le še oplemenitimo z nekaj drobno naribanimi glasovnicami iz državnega zbora, saj te znajo delovati kot afrodiziak.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. januar 2014 / 16:00

Obvezno vodenje knjigovodstva

Kmečka gospodinjstva, ki so dve leti zapored presegla prag 7500 evrov dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, morajo obvezno voditi knjigovodstvo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. december 2015 / 14:36

Že pet tisoč Gorenjskih poročil

Pred kratkim so na Gorenjski televiziji predvajali že 5000. Gorenjska poročila, ki jih je v četrt stoletja ustvarjalo skoraj 80 nekdanjih in sedanjih novinarjev, voditeljev, snemalcev, montažerjev,...

GG Plus / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Ohranjanje srbske identitete

Kulturno, prosvetno, športno in humanitarno društvo Vuk Karadžić, ki ima sedež v Radovljici, letos praznuje dvajset let delovanja. Poslanstvo društva je ohranjanje in negovanje srbskega narodnega kult...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Zakupnine za državna kmetijska zemljišča

Kranj – Svet Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vsako leto ob koncu leta sprejme cenik zakupnin, to je cene zakupa kmetijskih zemljišč, ki so v lasti države in jih sklad daje v zakup. Za prihodnj...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Tržne cene ovčjega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v 50. tednu, to je med 7. in 1...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Obvezni prispevek za promocijo

Kranj – Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov zavezuje k obveznemu plačevanju prispevka za promocijo tudi zavezance s področja prireje in predelave govejega in perutninskega mesa. Na...