Lovec pod ledom

Mogoče ga je videti. Skozi okence, veliko 40 x 40 cm, pogledati v kamro, kjer počiva v umetnem ledeniškem mrazu in mraku, star približno pet tisoč let. Seveda veste, o kom govorim. O znamenitem Ötziju, oziroma njegovi mumiji, ki so jo odkrili septembra pred dobrimi dvajsetimi leti pod ledenikom v Ötztalski dolini, na italijansko-avstrijski meji. Mumija je doživela vse mogoče preiskave in zagotovo drži, da lovec iz bronaste dobe, oblečen v kože različnih živali, nepremočljive čevlje, s kučmo na glavi, v nekakšni slamnati pelerini, ni umrl naravne smrti. V ramo ga je zadela smrtonosna puščica in mu prebila prsi, da je hitro izkrvavel. Na posebni razstavi, ki so jo odprli ob dvajsetletnici in jo podaljšujejo do 13. januarja 2012, najdemo tudi ugotovitve, da je bil star približno 45 let, da je bil modrook, menda je imel celo visok krvni tlak, kakšne so bile njegove bolezenske zasnove ... Če se odpravite na kakšen daljši vikend smučat v Dolomite, ste iz Cortine d'Ampezzo kaj hitro v Bolzanu. Muzej je zanimiv tudi za otroke. V Bolzanu se tudi dobro je, obožujejo in turistom kot spominek ponujajo lardo, prekajeno slanino, ki ji pravijo tudi krona južnotirolskih jedi. Tudi star pregovor pravi: »Mačka tako dolgo hodi na slanino, da slednjič ostane brez tačke.« No, jaz sem za spominek raje prinesla kis granatnega jabolka z napisano recepturo na steklenici, ki je nadvse primerna za nežne solate, ki jih pripravljamo za silvestrski bife ali za pozni novoletni zajtrk. Seveda je kis lahko lastnoročno narejeno novoletno darilo, če smo kam povabljeni, ali pa ga v okrasnih stekleničkah, lepo dekoriranega damo k pogrinjku vsakega gosta kot dobrodošlico.

 

Kis iz granatnih jabolk

 

Potrebujemo: 250 peščic granatnega jabolka (2 manjši ali zelo velik sadež), 60 g sladkorja, 400 belega vinskega kisa in košček ingverjeve korenine.

 

Granatni jabolki zgoraj klinasto zarežemo in razlomimo. Iztisnemo sok in peščičevje. Natehtamo 250 g peščic, jih damo v lonec, dodamo sladkor in kis, počasi segrevamo, da se sladkor stopi, zavreti pa ne sme.

 

Tekočino prelijemo v primeren kozarec, ga zapremo in počakamo vsaj teden dni, da dobi pravi okus. Čim dlje so zrnca v kisu, tem bolj intenziven je okus.

 

Solata »odtenki«

 

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g zelenih listnatih solat (motovilec, radič, ledenka, mehka solata), 100 g kuhanega belega fižola, 1 strok česna, 1 šopek drobnjaka;

 

Preliv: kis iz granatnega jabolka ali dober zeliščni kis, deviško oljčno olje, sol, beli poper.

 

Solato očistimo, operemo in osušimo. Drobnjak narežemo. Strok česna prerežemo na pol in natremo notranjo stran posode. Solato denemo v skledo. Iz kisa, oljčnega olja, soli in popra naredimo preliv in ga zlijemo čez solato. Potresemo z drobnjakom. Če uporabimo suh drobnjak, ga dodamo k prelivu.

 

Sladica »v hipu«

 

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g trdega ohlajenega jogurta, sok in peščice granatnega jabolka, 4 žličke medu, cimet.

 

Zmešamo jogurt, sok, med in cimet, nadevamo v kozarce in posujemo z granatnimi peščicami. Postrežemo s trdimi piškoti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. september 2011 / 07:00

Nova ponudba po novem letu

S 1. septembrom je največji distributer električne energije na Gorenjskem postal Elektro Gorenjske prodaja. Do konca leta ne bo sprememb pri cenah, zatem prihaja nova paketna ponudba s fiksnimi cenami...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 15. december 2021 / 23:07

Pettisočkrat na Šenturški gori

Vinko Janežič s Spodnjega Brnika, 76-letni vodja ansambla Trgovci, se je od upokojitve do danes že pettisočkrat povzpel na Šenturško goro.

Bohinj / sreda, 15. december 2021 / 23:04

Smučali so tudi nad Bohinjsko Bistrico

Bohinjska Bistrica – Po dobrem desetletju so v soboto spet zagnali žičnico Kozji hrbet nad Bohinjsko Bistrico. Podjetje 2864 Bohinj je že lani pridobilo koncesijo za upravljanje in napravo usposobi...

Nasveti / sreda, 15. december 2021 / 22:59

Porova pita s skuto in tortilje s piščancem

Obrok, malica ali prigrizek.

Razvedrilo / sreda, 15. december 2021 / 22:58

Sto let Marije Janžekovič

Marija Janžekovič se je rodila pred stotimi leti, 10. decembra 1921, na Vrhniki. V Dom upokojencev Kranj je prišla, ko je bila stara osemdeset let. Ob častitljivi obletnici so slavljenki prav na rojst...

Kronika / sreda, 15. december 2021 / 22:29

»Napihalo« devet voznikov

Kranj, Škofja Loka – Gorenjski policisti so v petek na območju Kranja in Škofje Loke izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Na preizkus alkoholiziranosti so »povabili« 163 vozn...