Lovec pod ledom

Mogoče ga je videti. Skozi okence, veliko 40 x 40 cm, pogledati v kamro, kjer počiva v umetnem ledeniškem mrazu in mraku, star približno pet tisoč let. Seveda veste, o kom govorim. O znamenitem Ötziju, oziroma njegovi mumiji, ki so jo odkrili septembra pred dobrimi dvajsetimi leti pod ledenikom v Ötztalski dolini, na italijansko-avstrijski meji. Mumija je doživela vse mogoče preiskave in zagotovo drži, da lovec iz bronaste dobe, oblečen v kože različnih živali, nepremočljive čevlje, s kučmo na glavi, v nekakšni slamnati pelerini, ni umrl naravne smrti. V ramo ga je zadela smrtonosna puščica in mu prebila prsi, da je hitro izkrvavel. Na posebni razstavi, ki so jo odprli ob dvajsetletnici in jo podaljšujejo do 13. januarja 2012, najdemo tudi ugotovitve, da je bil star približno 45 let, da je bil modrook, menda je imel celo visok krvni tlak, kakšne so bile njegove bolezenske zasnove ... Če se odpravite na kakšen daljši vikend smučat v Dolomite, ste iz Cortine d'Ampezzo kaj hitro v Bolzanu. Muzej je zanimiv tudi za otroke. V Bolzanu se tudi dobro je, obožujejo in turistom kot spominek ponujajo lardo, prekajeno slanino, ki ji pravijo tudi krona južnotirolskih jedi. Tudi star pregovor pravi: »Mačka tako dolgo hodi na slanino, da slednjič ostane brez tačke.« No, jaz sem za spominek raje prinesla kis granatnega jabolka z napisano recepturo na steklenici, ki je nadvse primerna za nežne solate, ki jih pripravljamo za silvestrski bife ali za pozni novoletni zajtrk. Seveda je kis lahko lastnoročno narejeno novoletno darilo, če smo kam povabljeni, ali pa ga v okrasnih stekleničkah, lepo dekoriranega damo k pogrinjku vsakega gosta kot dobrodošlico.

 

Kis iz granatnih jabolk

 

Potrebujemo: 250 peščic granatnega jabolka (2 manjši ali zelo velik sadež), 60 g sladkorja, 400 belega vinskega kisa in košček ingverjeve korenine.

 

Granatni jabolki zgoraj klinasto zarežemo in razlomimo. Iztisnemo sok in peščičevje. Natehtamo 250 g peščic, jih damo v lonec, dodamo sladkor in kis, počasi segrevamo, da se sladkor stopi, zavreti pa ne sme.

 

Tekočino prelijemo v primeren kozarec, ga zapremo in počakamo vsaj teden dni, da dobi pravi okus. Čim dlje so zrnca v kisu, tem bolj intenziven je okus.

 

Solata »odtenki«

 

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g zelenih listnatih solat (motovilec, radič, ledenka, mehka solata), 100 g kuhanega belega fižola, 1 strok česna, 1 šopek drobnjaka;

 

Preliv: kis iz granatnega jabolka ali dober zeliščni kis, deviško oljčno olje, sol, beli poper.

 

Solato očistimo, operemo in osušimo. Drobnjak narežemo. Strok česna prerežemo na pol in natremo notranjo stran posode. Solato denemo v skledo. Iz kisa, oljčnega olja, soli in popra naredimo preliv in ga zlijemo čez solato. Potresemo z drobnjakom. Če uporabimo suh drobnjak, ga dodamo k prelivu.

 

Sladica »v hipu«

 

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g trdega ohlajenega jogurta, sok in peščice granatnega jabolka, 4 žličke medu, cimet.

 

Zmešamo jogurt, sok, med in cimet, nadevamo v kozarce in posujemo z granatnimi peščicami. Postrežemo s trdimi piškoti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 3. januar 2020 / 16:05

Prazniki v Bohinju

Te dni je čutiti praznično vzdušje tudi na bohinjskem koncu. Nekaj naključnih sogovornikov v Bohinjski Bistrici smo vprašali, zakaj so se odločili, da so za novoletne praznike prav tu, kak...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Med sosedi

Konec septembra je bil v Katoliškem domu prosvete v Tinjah (Tainach) na Koroškem občni zbor Slovenske gospodarske zveze (SGZ) iz Celovca, ki je osrednja gospodarska organizacija S...

Gospodarstvo / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Sejem in razstava živine

Komenda – Domači konjeniški klub bo v sodelovanju z občino pripravil ta konec tedna na konjeniškem hipodromu v Komendi jesenski kmetijsko podjetniški sejem. Na sejmu, ki ga bodo o...

Zanimivosti / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Hibiskus

Letos je bilo poletje zelo ugodno za cvetoče grmovnice. Avgusta, ko večino cvetov kar uvene zaradi prevročega sonca, je bilo letos zmerno vroče, septembra pa je nastopilo spet obdobje to...

Jesenice / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Organizirani izleti po Jesenicah

V Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske so pripravili prvo vodenje po mestu z lokalnimi turističnimi vodniki.

Prosti čas / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Želite, da vas zapelje?

Jeklenega zapeljivca iščemo še nekaj dni, Zlati boben se bliža koncu, v glavno mesto prihaja mednarodni filmski festival, slovenske lepotice razstavile svoja telesa, Klemen skorajšnji barovec, Ljublja...