Ne, sploh nismo taki navdušenci ukrajinskega dnevnega tiska, v rokah držimo le zelo izvirne menuje pijač. (Foto: Aljaž Stare)

Pivo na zaslišanju

Mizica, pisalni stroj, močna luč v obraz, na obešalniku "avtomat" iz 2. svetovne vojne ...

Zapravljamo torej še naše zadnje grivne. Ker sem kar zgleden ljubitelj majic s kratkimi rokavi, mislim seveda na take, opremljene z inovativnimi domislicami, pomenljivimi sporočili, napisi in znaki, je bil moj cilj jasen, prodajalna z mal' drugačnimi majicami, ne tistimi, ki jih prodajajo na običajnih uličnih stojnicah. Seveda z napisom v cirilici. Po načelu, če si nekaj močno želiš, ti običajno tudi uspe, sem kaj hitro izvohal nekakšno »art« prodajalno in si našel tako s sliko človeškega telesa kot velike tovarne. In napisom »human factory« - v ruskih »grabljicah« seveda. In mi reče mladec pri blagajni: »Sto grivnov,« jaz pa na glas razmišljam: »Aha, sto grivnov …,« pa mi hitro doda: »Lahko daš tudi dvesto …,« in se zasmeji. »Ej, pameten si ti fant, ne boš se izgubil …,« ga pohvalim.

Željni osvežitve vstopimo v lokal, ki je bil videti kot nekakšna čitalnica. Kot kakšen star angleški moški klub z velikimi razkošnimi fotelji, s kupi časopisov na mizah in policami knjig vse naokrog. Starejša gospa nas je sluteč, da smo prišli predvsem na kakšen pir, kaj hitro poslala v kletne prostore, ki so bili pravo nasprotje sceni zgoraj. V bistvu smo stopili v »underground« klub, ki je deloval kot nekakšna klet oziroma začasni zapor. Da se je tukaj nekoč mogoče tudi zasliševalo recimo politične disidente, je opremljevalec notranjosti lokala očitno hotel povedati tudi z mizico, pisalnim strojem na njej in močno lučjo, s katero je izpraševalec svetil ujetniku v obraz. Na obešalniku je visela brzostrelka iz 2. svetovne vojne … Izvirno oblikovani kot časopisi so bili tudi menuji s ponudbo pijač. Pravi prostor za domišljijo. Tudi našo.

V informacijski pisarni smo se pozanimali, ali je cesta proti mejnemu prehodu Krakowec v redu. Veseli, da je, saj je to najkrajša pot do ukrajinsko-poljske meje, smo se poslovili od Lviva. Nekoliko se nam je sicer tožilo po nizki ceni bencina, ta je bila v Ukrajini manj kot 60 centov za liter, smo se v mislih že poslavljali od dežele, kjer smo res počeli marsikaj … V eni uri smo prišli na mejo, potem pa …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 23. februar 2011 / 07:00

Prostor po meri uporabnikov

Ford z novo generacijo modela C-Max povečuje razredno gnečo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Reševanje soške postrvi

Ribogojci in znanstveniki se že več kot petnajst let v zgornjem porečju Soče trudijo ohraniti ogroženo avtohtono soško postrv.

Prosti čas / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Kdo bo najbolj očaral?

Mister Slovenije Bojan Ilijanič je odšel na svetovni izbor za najlepšega, med kandidati za mistra Slovenije 2011 se je znašlo kar nekaj Gorenjcev, Helena Blagne Zaman pa je deset izbranih pesmi odela...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Več povpraševanja iz Avstrije

S 1. majem se je končalo sedemletno prehodno obdobje, v katerem so lahko države članice EU uveljavljale omejitve pri zaposlovanje delavcev iz držav, ki so se EU priključile leta 2004.

Humor / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Pivo na zaslišanju

Mizica, pisalni stroj, močna luč v obraz, na obešalniku "avtomat" iz 2. svetovne vojne ...