Hudega navala na delo v Avstriji in Nemčiji v prvih dneh po odprtju trga delovne sile na Gorenjskem ni, vendar bo nekaj Gorenjcev zagotovo našlo delo pri sosedih. Slika je simbolična. (Foto: Gorazd Kavčič)

Več povpraševanja iz Avstrije

S 1. majem se je končalo sedemletno prehodno obdobje, v katerem so lahko države članice EU uveljavljale omejitve pri zaposlovanje delavcev iz držav, ki so se EU priključile leta 2004.

Kranj – Omejitve za slovenske državljane so veljale v Nemčiji in Avstriji, od nedelje pa se lahko slovenski delavci zaposlujejo prosto, brez delovnih dovoljenj, v vseh članicah in Švici. »Opažamo, da se je interes delodajalcev iz Nemčije in Avstrije opazno povečal. Večje povpraševanje po čezmejnem zaposlovanju je iz Avstrije, še največ s štajerskega območja, veliko objav prostih delovnih mest prihaja tudi iz Koroške in Tirolske,« odprtje trga ocenjuje Dragica Ribnikar, direktorica Območne službe Kranj Zavoda za zaposlovanje.

Avstrijce zanimajo delavci s področja kovinarstva (varilci, cevarji, upravljavci CNC strojev, oblikovalci kovin, kleparji, ključavničarji, monterji), zdravstva (medicinske sestre, negovalci), gradbeništva (zidarji, fasaderji, tesarji), občasno pa iščejo tudi voznike tovornjakov z vozniškim izpitom kategorij C in E. »Postopek zaposlitve slovenskih državljanov v Avstriji je podoben kot pri zaposlitvi domačinov. Naši delavci si naknadno pridobijo še davčno številko in bančni račun, pri čezmejnem delu pa si morajo v treh mesecih urediti tudi dovoljenje za začasno prebivanje,« pojasnjuje direktorica. Po zaključku delovnega razmerja morajo pridobiti še potrdilo o obdobju zaposlitve in zavarovanja v tujini (obrazec UI), s katerim lahko uveljavljajo tudi pravico do nadomestila. Pri reguliranih poklicih morajo to priznanje urejati predhodno.

Potencialni kandidati za zaposlitev se sprašujejo, ali imajo ob zaposlitvi v Avstriji (ali Nemčiji) enake pravice kot delavci v Sloveniji (plačano malico, prevoz na delo, regres, bolniški stalež ….). Ribnikarjeva odgovarja pritrdilno: »Z rednim delovnim razmerjem uživajo delavci vse pravice po avstrijski delovnopravni zakonodaji. Delodajalec jim plačuje prispevke za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter vse drugo kot v Sloveniji. Še več. Delavec ima pravico do izplačila 14 plač, do letnega dopusta, nadomestila za bolniško odsotnost …«

Migracijski tokovi med Slovenijo in Avstrijo so bili že v preteklosti intenzivni, še posebno tam, kjer ni naravnih omejitev – Štajerska, Koroška, Prekmurje. Z odprtjem trga dela se pričakuje predvsem lažje zaposlovanje slovenskih delavcev v Avstriji, saj ne bo treba več izpolnjevati pogojev za zaposlitev tujca, poenostavili in zmanjšali pa se bodo tudi različni administrativni postopki. »Bistvenega odliva slovenskih delavcev z odprtjem trga kljub vsemu ne pričakujemo. Morda se bo v Avstriji zaposlilo več nekvalificiranih delavcev, ki so doslej težje pridobili delovna dovoljenja, tudi kvalificirane lahko privabijo višje plače. Pa vendar, tudi v Avstriji iščejo predvsem poklice oseb, ki jih primanjkuje tudi pri nas,« zaključi Dragica Ribnikar. Prosta delovna mesta v EU so objavljena na www.ess.gov.si/eures.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Hidria v Kolumbiji beleži 50-odstotno rast

Iz družbe Hidria Perles so sporočili, da so že v prvem letu prisotnosti na trgu v Hidriini družbi Perles Colombiana, ki v Kolumbiji trži električno ročno orodje, presegli plan prodaje za 50 odstotkov.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Reševanje soške postrvi

Ribogojci in znanstveniki se že več kot petnajst let v zgornjem porečju Soče trudijo ohraniti ogroženo avtohtono soško postrv.

Prosti čas / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Kdo bo najbolj očaral?

Mister Slovenije Bojan Ilijanič je odšel na svetovni izbor za najlepšega, med kandidati za mistra Slovenije 2011 se je znašlo kar nekaj Gorenjcev, Helena Blagne Zaman pa je deset izbranih pesmi odela...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Več povpraševanja iz Avstrije

S 1. majem se je končalo sedemletno prehodno obdobje, v katerem so lahko države članice EU uveljavljale omejitve pri zaposlovanje delavcev iz držav, ki so se EU priključile leta 2004.

Humor / ponedeljek, 9. maj 2011 / 07:00

Pivo na zaslišanju

Mizica, pisalni stroj, močna luč v obraz, na obešalniku "avtomat" iz 2. svetovne vojne ...