Svetla stran temne čokolade
Stvari niso takšne, kot se zdijo. Črna čokolada nima le temnih strani, bela in mlečna pa ne le svetlih, kot je videti na prvo žogo. Z uživanjem drugih dveh pridobivamo na kalorijah in kilogramih, ob zobanju prve pa naj bi kilogrami z nas polzeli kot polzi čokolada po našem grlu. A to ni njena edina odlika ...
V čokoladi se skriva vsaj petsto naravnih sestavin, od katerih nekatere vplivajo na boljše počutje. Ena od njih je denimo teobromin, šibek naravni stimulans, ki spodbuja osrednji živčni sistem na podoben način kot kofein. No, tudi slednji je v manjši meri prisoten v čokoladi.
Naklonjena srcu …
Začnimo pa s srcem, saj naj bi bila grenko sladka temna čokolada v prvi vrsti prav zaveznica tega najpomembnejšega človekovega organa. Kakav slovi po izjemno veliki vsebnosti antioksidantov, zlasti flavonoidov, ki dobrodejno vplivajo na arterije. Z rednim, vendar zmernim uživanjem čokolade, bogate s kakavom, naj bi si izboljšali sposobnost širjenja žil in krvni pretok, zniževali krvni tlak in zmanjševali možnost nastanka krvnih strdkov in posledično srčne in možganske kapi. Zmanjšali naj bi se tudi vsebnost slabega LDL holesterola v krvi in verjetnost za pojav Alzheimerjeve bolezni.
S čokolado gre vse gor …
Če se nekoliko pošalimo, lahko rečemo, da se čokoladi ženska tako težko upre kot moški seksu. No, čokolada je že od vsega začetka povezana s seksom – povečevala naj bi željo in zmožnost za tovrstne aktivnosti pozno v jesen življenja. Montezuma, kubanski vladar izpred nekaj stoletij, o katerem je bilo govora že v prejšnjem članku, naj bi pred svojim resnim vsakodnevnim opravilom - odhodom v harem - zaužil cel kelih grenkega čokoladnega napitka. Čokolada naj bi pri ljubezenskih podvigih, ki še danes navdihujejo neštete ljubimce, stala ob strani tudi najbolj razvpitemu osvajalcu ženskih src – Giacomu Casanovi. Afrodizične zmožnosti čokolade pa niso le mit, saj znanstveniki s svojimi študijami vse bolj potrjujejo, da je temna čokolada resnično koristen naravni afrodiziak, zlasti za predstavnike močnejšega spola. Košček ali dva čokolade bo torej mnogo bolj zalegel kot steklenica piva … Zanimivo, pri ženskah je ravno obratno, a to je že druga zgodba …
V objemu čokolade
Temna čokolada vpliva na lepoto in počutje ne le, če jo redno in zmerno uživamo, pač pa tudi, če v njen objem odenemo celotno telo. Kakavovo maslo, pridobljeno iz kakavovih zrn, deluje kot izjemno naravno vlažilno sredstvo, saj vsebuje encime, aminokisline, minerale in antioksidante. Masaža kože s temno čokolado izboljšuje teksturo kože, gladi gube, podari ji gladkost, svežino, svilnat otip in nebeški vonj. Če ste hedonist po duši, ne oklevajte, le brž se prepustite objemu sladke omame.
Potem pa svizec …
Uporaba in ne zloraba temne čokolade je, kot smo ugotovili, precej smotrna, celo v boju proti zobni gnilobi naj bi segli po njej. Zobni gnilobi?! Ja, in potem svizec zavije čokolado, boste rekli. Ampak pozor, zadnje študije ne le, da vse bolj podirajo mit o tem, da temna čokolada povzroča zobno gnilobo, gredo še veliko dlje - kakavovo maslo v temni čokoladi, pravijo, ima zmožnost, da celo preprečuje nastanek zobnih oblog. Za konec članka in konec leta pa le še podatek – s temno čokolado si lahko neobremenjeno tlakujemo tudi pot do dolgoživosti! Pa srečno!