Zelje se obnese na vse načine, tudi v juhi.

Zimski favorit: Brassica oleracea

Čeravno smo za repo rekli, da je zimski rival v tekmi z zeljem, je bolj ali manj na dlani, da je zelje še vedno zimski favorit številka ena. Kljub dobrim in dokaj enakovrednim učinkom obeh vrtnin se pozimi na naših krožnikih v družbi s pečenico ali krvavico največkrat znajde prav zelje. Zato, ker je dobro, zato, ker je zdravo, in zato, ker nam preprosto tekne.

Divje zelje

Pred tisočletji, ko zelja (Brassica oleracea) še niso gojili, je zaradi specifičnih razmer, v katerih uspeva, raslo kot divja rastlina na kamnitih obalah Sredozemlja in Atlantika, predvsem Rokavskega kanala. Divji zeljnati rastlini namreč daleč najbolj godita morski zrak in apnenčasta tla. Kot samonikla rastlina še ni raslo v današnji glavnati obliki, ampak je bilo bolj podobno sorodnemu ohrovtu.

Antično zdravilo proti mačku

Načrtnemu gojenju zelja naj bi se najprej posvetili v Aziji, kdo drug kot Kitajci. Če danes prevladujejo pri gojenju česna, so že pred stoletji in tisočletju prednjačili pri zelju. Najstarejši znani zapisi o zelju so iz grških in rimskih časov. Omenja ga denimo veliki grški mislec in Aristotelov prijatelj Teofrast. Še bolj znan antični častilec zelja je bil rimski konzul Mark Porcij Kato, ki je napisal veliko knjigo o kmetovanju z naslovom De Agri Cultura in v njej precej strani namenil tudi zelju. Med drugim priporoča surovo zelje, namočeno v kis, saj naj bi učinkovito blažilo želodčne težave, ki so posledica nočnih pojedin in popivanj, značilnih za stare Rimljane. Pravi, da v tej obliki olajšuje prebavo in zdravi mačka.

Kislo zelje, pogruntavščina Rimljanov ali Slovanov …

Ob koncu srednjega veka se je zelje začelo širiti po vsem svetu in naposled prišlo tudi v Ameriko. Tako kot repa se je tudi zelje v Ameriki dobro »prijelo« in vrnilo udarec, ki ga je Evropi prizadejal »ameriški« krompir. Seveda pa pri uživanju zelja vendarle prednjačimo Evropejci in Azijci. V srednjem veku zelje med »plemenitimi« ni bilo najbolj v čislih, pravi hit je postalo šele v 18. stoletju, ko so ugotovili, da je kisano zelje velik zaklad vitamina C. Zaradi slednjega se je začelo na veliko uporabljati v boju proti skorbutu, nevarni bolezni, ki se pojavi ravno zaradi pomanjkanja omenjenega vitamina. Ta nevarna bolezen, ki zaradi srčne opešanosti v zadnji fazi privede do smrti, je bila velika morilka mornarjev, ki so ob koncu srednjega veka začeli odkrivati svet. Z največjim pridom je kislo zelje na dolgih potovanjih uporabljal James Cook, ki slovi po tem, da skorbut ni pokopal niti enega njegovega mornarja. Dandanes splošno razširjen način kisanja zelja, t. j. narezanega in s soljo potlačenega v sode, naj bi iznašli Slovani in velja kot slovanski način kisanja zelja. Že pred tem so se s kisanjem zelja ukvarjali tudi Rimljani. Rimski način je bil tak, da so zeljnate glave osolili in jih prelite s kisom spravili v glinene posode.

V samem vrhu …

Dolgo pot zgodovine je »prehodilo« zelje, da se je končno z radostjo in veseljem znašlo na našem zimskem krožniku. Pri nas, pa tudi v svetu, se je dobro zasidralo in spada po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) med dvajset najpomembnejših pridelkov v svetu. Pri nas se je pred desetletji gojilo kar na eni tretjini obdelovalnih površin. Če vas danes še nismo prepričali, da bi v zimskih dneh pojedli kislo ali na kakšen drug način pripravljeno zelje, vas bomo zagotovo prihodnjič, ko se bomo z glavo in srcem posvetili njegovi zdravilni vrednosti. Naj vam tekne!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 7. december 2023 / 13:01

Tanja odgovarja

Hvala vam za vse odgovore, vedno sem jih zelo vesela. Ste moje edino upanje. Imam vedno skoraj enaka vprašanja. Glede otrok, moža, brata in matere. Podira se mi hišica iz kart in vrtim se...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 31. julij 2014 / 12:10

Vezenine izpod rok Vid

Sekcija vezilj Društva upokojencev Bled je na ogled postavila vezenine, ki so nekdaj blagu vdihovale življenje, domu dajale toplino, oblačila pa naredile edinstvena.

Tržič / četrtek, 31. julij 2014 / 12:05

Poklonili so se žrtvam nasilja

V Križah je potekala spominska slovesnost ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne. Poklonili so se padlim fantom in možem ter hkrati opozorili na nesmiselnost vojne in drugih oblik nasilja.

Jesenice / četrtek, 31. julij 2014 / 12:03

Študenti o ledinskih imenih

»Ledinsko ime Iv nam pove, da gre za ilovnat teren, Ta rdeča niva ima svoje ime zaradi izrazito rdeče zemlje, Špice so del grebena pred vrhom Golice z nekaj manjšimi priostrenimi vrhovi ...,« razlaga...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2014 / 12:02

Traktor se ne kupuje v salonu

Podjetje Grapak je v nedeljo v Strahinju »v živo« predstavilo delovanje traktorjev in druge kmetijske mehanizacije iz svojega prodajnega programa.

Kranjska Gora / četrtek, 31. julij 2014 / 11:58

V Gozdu - Martuljku ta teden gori kopa

Gozd - Martuljek – Na kopišču v Gozdu - Martuljku so v petek prižgali kopo in s tem začeli letošnje oglarske dneve. Trajali bodo do petka, 1. avgusta, Društvo oglarjev Rute pa pripravlja zanimiv pr...