Zelje se obnese na vse načine, tudi v juhi.

Zimski favorit: Brassica oleracea

Čeravno smo za repo rekli, da je zimski rival v tekmi z zeljem, je bolj ali manj na dlani, da je zelje še vedno zimski favorit številka ena. Kljub dobrim in dokaj enakovrednim učinkom obeh vrtnin se pozimi na naših krožnikih v družbi s pečenico ali krvavico največkrat znajde prav zelje. Zato, ker je dobro, zato, ker je zdravo, in zato, ker nam preprosto tekne.

Divje zelje

Pred tisočletji, ko zelja (Brassica oleracea) še niso gojili, je zaradi specifičnih razmer, v katerih uspeva, raslo kot divja rastlina na kamnitih obalah Sredozemlja in Atlantika, predvsem Rokavskega kanala. Divji zeljnati rastlini namreč daleč najbolj godita morski zrak in apnenčasta tla. Kot samonikla rastlina še ni raslo v današnji glavnati obliki, ampak je bilo bolj podobno sorodnemu ohrovtu.

Antično zdravilo proti mačku

Načrtnemu gojenju zelja naj bi se najprej posvetili v Aziji, kdo drug kot Kitajci. Če danes prevladujejo pri gojenju česna, so že pred stoletji in tisočletju prednjačili pri zelju. Najstarejši znani zapisi o zelju so iz grških in rimskih časov. Omenja ga denimo veliki grški mislec in Aristotelov prijatelj Teofrast. Še bolj znan antični častilec zelja je bil rimski konzul Mark Porcij Kato, ki je napisal veliko knjigo o kmetovanju z naslovom De Agri Cultura in v njej precej strani namenil tudi zelju. Med drugim priporoča surovo zelje, namočeno v kis, saj naj bi učinkovito blažilo želodčne težave, ki so posledica nočnih pojedin in popivanj, značilnih za stare Rimljane. Pravi, da v tej obliki olajšuje prebavo in zdravi mačka.

Kislo zelje, pogruntavščina Rimljanov ali Slovanov …

Ob koncu srednjega veka se je zelje začelo širiti po vsem svetu in naposled prišlo tudi v Ameriko. Tako kot repa se je tudi zelje v Ameriki dobro »prijelo« in vrnilo udarec, ki ga je Evropi prizadejal »ameriški« krompir. Seveda pa pri uživanju zelja vendarle prednjačimo Evropejci in Azijci. V srednjem veku zelje med »plemenitimi« ni bilo najbolj v čislih, pravi hit je postalo šele v 18. stoletju, ko so ugotovili, da je kisano zelje velik zaklad vitamina C. Zaradi slednjega se je začelo na veliko uporabljati v boju proti skorbutu, nevarni bolezni, ki se pojavi ravno zaradi pomanjkanja omenjenega vitamina. Ta nevarna bolezen, ki zaradi srčne opešanosti v zadnji fazi privede do smrti, je bila velika morilka mornarjev, ki so ob koncu srednjega veka začeli odkrivati svet. Z največjim pridom je kislo zelje na dolgih potovanjih uporabljal James Cook, ki slovi po tem, da skorbut ni pokopal niti enega njegovega mornarja. Dandanes splošno razširjen način kisanja zelja, t. j. narezanega in s soljo potlačenega v sode, naj bi iznašli Slovani in velja kot slovanski način kisanja zelja. Že pred tem so se s kisanjem zelja ukvarjali tudi Rimljani. Rimski način je bil tak, da so zeljnate glave osolili in jih prelite s kisom spravili v glinene posode.

V samem vrhu …

Dolgo pot zgodovine je »prehodilo« zelje, da se je končno z radostjo in veseljem znašlo na našem zimskem krožniku. Pri nas, pa tudi v svetu, se je dobro zasidralo in spada po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) med dvajset najpomembnejših pridelkov v svetu. Pri nas se je pred desetletji gojilo kar na eni tretjini obdelovalnih površin. Če vas danes še nismo prepričali, da bi v zimskih dneh pojedli kislo ali na kakšen drug način pripravljeno zelje, vas bomo zagotovo prihodnjič, ko se bomo z glavo in srcem posvetili njegovi zdravilni vrednosti. Naj vam tekne!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 17. november 2016 / 12:50

Praznik vina

V kranjskih rovih se znova vije Vinska pot, ki ljubitelje vinske kapljice pričakuje tudi ta konec tedna. V Stražišču pri Kranju so blagoslovili mlado vino, na Pungertu pa so se pomerili v kuhanju gola...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 16. december 2010 / 07:00

Zvezde petkovega večera

Bled je bogatejši za nov poročni salon, Kranjčani pa so ponovno doživeli priljubljeni in tradicionalni nastop domačih zvezd v vlogah natakarjev, ko dvanajst ur delajo za šankom na Stari pošti in skrbi...

Mularija / četrtek, 16. december 2010 / 07:00

Obisk dedka Mraza na Gorenjskem glasu

Zadnje petkovo popoldne so najbolj težko pričakovali otroci, ki jih je dedek Mraz povabil, naj se mu pridružijo na Gorenjskem glasu. Toda ni povabil čisto vseh otrok, ampak samo tiste, ki so se p...

Avtomobilizem / četrtek, 16. december 2010 / 07:00

Tudi z zamudo se daleč pride

Fiat Doblo Cargo povečuje gnečo med lahkimi dostavnimi vozili.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 16. december 2010 / 07:00

Usad bodo sanirali pomladi

Javorje - V četrtek nas je poklical jezni bralec, želi ostati anonimen, in povedal, da se je na cesti Javorje–Žetina v občini Gorenja vas-Poljane sprožil usad. »Čeprav smo občino...

Gospodarstvo / četrtek, 16. december 2010 / 07:00

Odprli podjetniško točko VEM

Domžale - Center za razvoj Litija je ob pomoči Občine Domžale, ki je zagotovila prostorske pogoje, na Ljubljanski cesti v poslovni stavbi SPB tudi uradno odprl podjetniško vstopn...