Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 14. december 2021 / 10:40

Upada število okužb in hospitalizacij

Ljubljana – Veljavni vladni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb te dni ostajajo nespremenjeni. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov, ki z določenim časovnim zamikom sledi dinami...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 19. december 2006 / 06:00

Vizita v virtualnem studiu

Priljubljeno rubriko Vizita v oddaji 24UR na POP TV lahko gledalci spremljajo že od 15. decembra 1996. Najstarejša stalna rubrika osrednje dnevnoinformativne oddaje podaja zdravstvene...

Prosti čas / torek, 19. december 2006 / 06:00

Rado za otroke

Rado se je v okviru oddaje Naj domači video odločil, da bo do božičnega dne zbiral prispevke dobrih ljudi in z njimi nato obdaril male otroke v Pediatrični kliniki. Z otroki bo posnel...

Prosti čas / torek, 19. december 2006 / 06:00

Zmagovalna Eva

Dobili smo že tretjo zmagovalko Bitke talentov, pevskega tekmovanja, ki poteka pod okriljem oddaje Spet doma. Po Omarju Naberju, ki je slavil v Bitki talentov 2004 in Nini Pušla...

Prosti čas / torek, 19. december 2006 / 06:00

Obala ob veliko fešto

Bar 2 je z 12 milijoni tolarjev osrečil Emila. S tem se je končal še en resničnostni šov, sicer pa na POP TV že napovedujejo dva nova - Zamenjajmo ženi in Big Brotherja.

Prosti čas / torek, 19. december 2006 / 06:00

Strup v majhni steklenički

Švedski Volvo po dolgih letih vstopa v razred kompaktnih kupejev, kjer jih bo zastopal novi C30. Novinca so postavili ob bok audiju A3 in BMW-ju serije 1. Pogonu je namenjenih pet benc...