Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 10. november 2010 / 07:00

Pomoč pri slabokrvnosti

Slabokrvnosti se lahko po robu postavimo tudi s kozarcem rdečega vina na dan, vendar le v primeru, da ga dobro prenašamo. V nasprotnem primeru nam ostane še vrsta drugih učinkovitih pomagal, ki nam ji...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Devet let Poveljstva za podporo

"Poveljstvo za podporo je steber Slovenske vojske," je na slovesnosti poudaril polkovnik mag. Vilibald Polšak.

Prosti čas / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Etno, jazz in rock na Bledu

Na zgornji ploščadi Trgovskega centra Bled tudi ta teden lahko prisluhnete zanimivim glasbenim izvajalcem. Vstopnine za koncerte ni, razen če je dež, odpadejo. Danes zvečer ob 21. uri bodo nastop...

Prosti čas / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Subart Festival 2011 v Kranju

Danes zvečer, 5. julija, lahko spremljate koncert z kranjskimi Godscardi, ki že desetletje navdušujejo svoje metalske oboževalce. Družbo jim bodo delali še Dead Dildo Drome, kjer sr...

Šport / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Odločil Jelenov klanec

Italijan Simone Ponzi iz Liquigasa pred Savčanom Luko Mezgecem. Takšen je bil razplet sobotne 44. kolesarske Velike nagrade Kranja.

Šport / torek, 5. julij 2011 / 07:00

Žbogar prehitel celo Mankoča

Radovljica - Plavalni klub Gorenjska banka Radovljica je minuli konec tedna organiziral 35. Mednarodni plavalni miting Mobitel 2011. Nastopila je večina slovenskih reprezentantov, med najb...