Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 26. november 2016 / 12:15

V nedeljo slovesnost ob začetku Krekovega leta

Ljubljana – Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca vabi ob začetku Krekovega leta na slovesnost s polaganjem venca in sv. mašo, ki bo jutri, v nedeljo ob 15.30 na Krekovem grobu na ljublj...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 20. marec 2015 / 07:00

Točke radosti in obupa

Tisti, ki smo najstniška leta uživali v prejšnjem tisočletju, se še dobro spomnimo junakov vitranške strmine. Niso bili to vedno slovenski smučarji, so pa Bojan Križaj, Boris Strel, Rok Pe...

GG Plus / petek, 20. marec 2015 / 07:00

Več komunizma!

»Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji. V tržni ekonomiji pač poskušamo razviti največjo mogočo kakovost in jo ponuditi trgu. Nismo več v komunizmu.« S temi besedami se je fina...

Šport / petek, 20. marec 2015 / 15:51

V finalu jeseniški hokejisti

Po petkovi zmagi doma in torkovi v Kranju so si nastop v velikem hokejskem finalu priigrali hokejisti moštva Sij Acroni Jesenice, ki jih jutri čaka tudi polfinale lige INL.

Žirovnica / petek, 20. marec 2015 / 13:44

Skavti zbirajo star papir

Brezniški skavti že sedem let vsako pomlad in jesen zbirajo papir in doslej so ga zbrali že triindevetdeset ton. Kot pravijo, po papir pridejo tudi na dom.

Kultura / petek, 20. marec 2015 / 11:00

Sto svečk za Ježka

Žiri – V petek, 20. marca, ob 19.30 bo v Dvorani DPD Svoboda v Žireh na ogled četrta predstava v okviru gledališkega abonmaja. Gostoval bo Cafe Teater s predstavo Sto svečk za Ježka. V predstavi, k...