Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 21. november 2022 / 18:35

Zbornik, poln dobrih zgodb

Devetnajste Železne niti prinašajo veliko zanimivega branja o preteklosti in sedanjem življenju v Selški dolini. Zbornik se dotakne 400-letnice župnije v Železnikih, dogajanja med drugo svetovno vojno...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Tanja Žagar navdušila Kranjčane

To soboto je kranjski klub Manila gostil prikupno pevko Tanjo Žagar. Le malokdo si je predstavljal, da lahko tako milo dekletce zakuha čisto noro zabavo do jutranjih ur. Občinstv...

Prosti čas / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Viharniki podarili Šopek za mami

Tudi po osmih letih je tradicionalna prireditev ob dnevu žena, ki jo vsako leto pripravljajo člani Ansambla Viharnik, napolnila komendsko športno dvorano.

GG Plus / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Drogi podlegla oba sinova

O problematiki drog se je treba več pogovarjati, je prepričana Andreja Žagar Camarello, vodja skupine za samopomoč staršev odvisnikov v Železnikih. Prav zato nam je zaupala pretresljivo izpoved o njen...

Gospodarstvo / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Tudi država slab plačnik

Po mnenju podjetnikov je plačilna nedisciplina sedaj hujša kot ob osamosvojitvi, kar lahko v kratkem pripelje do verige stečajev.

Šport / torek, 9. marec 2010 / 07:00

Avbljeva vsaj še do Brazilije

Irena Avbelj in Rok Flander sta najboljša športnika Medvod za leto 2009.