Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 22. maj 2015 / 13:54

Mladi v vseh pogledih

Godbo Cerklje, ki praznuje petletnico delovanja, sestavlja 38 instrumentalistov, večinoma mladih. In prav mladi člani so največji uspeh cerkljanske godbe, poudarja njej predsednik Primož Močnik.

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 1. maj 2020 / 19:35

Zame ste pravi junaki

Predsednik Borut Pahor je v torek obiskal Dom starejših v Naklem. Spodbudil je stanovalce in zaposlene, da jim gre dobro in da tudi delajo dobro: temeljito in srčno.

Radovljica / petek, 1. maj 2020 / 19:31

Spet dovoljena uporaba atletskega stadiona

Radovljica – Od srede je – ob strogih pogojih in v omejenem obsegu – spet dovoljena uporaba atletskega stadiona pri osnovni šoli v Radovljici. Do nadaljnjega bo objekt odprt od ponedeljka do petka...

Bled / petek, 1. maj 2020 / 19:31

Dobre želje z vsega sveta

Bled – Turizem Bled je na svoji spletni strani www.bled.si pozval ljudi po vsem svetu, ki so že obiskali Bled, naj delijo svoje vtise in spomine. Vsak dan tako prejmejo kopico pošte z vsega sveta –...

Slovenija / petek, 1. maj 2020 / 19:30

Utihnila je vas …

»Utihnile so ptice, utihnila je vas …« je naslov knjige, v kateri je Ana Jug Olip, Užnikova iz Sel na Koroškem, opisala svoje spomine na čas nacizma, na izseljevanje zavednih slovenskih družin apri...

Nasveti / petek, 1. maj 2020 / 19:28

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)