Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / / 11:17

Kaj se plača iz rezervnega sklada

Bralec se je pritožil, da so v njihovem bloku iz rezervnega sklada neupravičeno plačali montažo svetilk na individualnih vhodih pritličnih stanovanj, v Domplanu odgovarjajo, da so tako sklenili etažni...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / torek, 21. april 2015 / 15:48

Komunalni prispevek tudi na petnajst obrokov

V Cerkljah so povečali število obrokov za plačilo komunalnega prispevka za kanalizacijo.

Gospodarstvo / torek, 21. april 2015 / 15:47

Rok za zbirne vloge naj bi podaljšali

Kranj – Letošnja kampanja za oddajo zbirnih vlog za kmetijska plačila bi se po veljavni uredbi morala končati 6. maja letos, vendar je Svet za kmetijstvo in podeželje na pobudo Sindikata kmetov Slo...

Razvedrilo / torek, 21. april 2015 / 15:45

Okrogle v turizmu in gostinstvu

Pred slabimi štirinajstimi dnevi sta praznovala svoj rojstni dan znani televizijski kuharski mojster Marko Pavčnik iz Laškega in pa gorenjski turistični delavec in predsednik KUD Bled Andrej Begovi...

Kultura / torek, 21. april 2015 / 15:43

Dvestopetdeseta Micka

V četrtek so v Prešernovem gledališču uprizorili dvestopetdeseto ponovitev predstave Županova Micka, ki po štirinajstih letih od premiere še vedno navdušuje občinstvo.

Kronika / torek, 21. april 2015 / 15:40

Pijan in z ukradenimi tablicami

Domžale – Domžalski policisti so pred dnevi ustavili voznika osebnega vozila z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami. V postopku so še ugotovili, da je voznik vozil pod vplivom alkohola in...