Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 7. december 2023 / 15:43

Unikatni venčki

V Gorenjskem muzeju so minulo soboto pripravili otroško delavnico izdelovanja adventnih venčkov, ki so jih otroci že naslednji dan lahko postavili na mizo in prižgali prvo svečko.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 19. avgust 2022 / 19:21

Del Alpske ceste bo do nedelje zaprt za promet

Lesce – Včeraj so v Lescah začeli na novo asfaltirati del Alpske ceste na odseku od trgovine Tuš do križišča z regionalno cesto Lesce–Bled. Obvoz je urejen po regionalnih cestah. Kot so pojasnili n...

Kronika / petek, 19. avgust 2022 / 19:20

Zastoj zaradi požara v predoru

V sredo popoldan je proti Karavankam zaradi požara v predoru obstal promet na avtocesti.

Kronika / petek, 19. avgust 2022 / 19:19

Za volanom gledal film

V zadnjem poostrenem nadzoru tovornih vozil in avtobusov na avtocestnih počivališčih so policisti med drugim ugotovili manipulacije tahografa, vožnjo pod vplivom alkohola in drog ...

Šport / petek, 19. avgust 2022 / 16:31

Plezalno odličje tudi za Mio Krampl

Kranj – Na evropskem prvenstvu, ki te dni poteka v Münchnu, naši športni plezalci nadaljujejo zbiranje odličij. Po zlati kolajni v balvanih in težavnosti je Janja Garnbret najžlahtnejše od...

Medvode / petek, 19. avgust 2022 / 16:30

Osmič Hiša na hribu

Žlebe – Hiša na hribu že osmič odpira svoja vrata. Gre za umetniški projekt, ki povezuje sodobno umetniško produkcijo s prostori tradicije, ruralnega ter kulturne in naravne dediščine. Z glavno raz...