Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 14. november 2019 / 11:43

Fotogenične krajinske podobe

V Prešernovem gledališču so podelili nagrade najboljšim avtorjem 23. bienalne razstave fotografij Pokrajina 2019, ki bo na ogled v galeriji Mestne hiše vse do 25. novembra.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 7. oktober 2014 / 16:39

Pokal Karavank v Sarajevo

Na močnem mednarodnem turnirju so se izkazali tudi domači košarkarji in navijači.

Kronika / torek, 7. oktober 2014 / 13:33

Umrl je Simon Vindiš, vodja letalske enote

Kranj – Včeraj popoldne so na kranjskem pokopališču pokopali Simona Vindiša, ki je kljub hudi bolezni nazadnje vodil Letalsko policijsko enoto na Brniku.

Rekreacija / torek, 7. oktober 2014 / 13:32

Šport, druženje in zabava v blatu

V Športnem društvu Poljane so v nedeljo prvič pripravili atraktivno tekmovanje v premagovanju ovir BlatFejst.

Šport / torek, 7. oktober 2014 / 13:32

Gorenjski obračun hokejistom Triglava

Kranj, Bled, Jesenice – V soboto je bila v Ledeni dvorani Zlato polje v Kranju tekma 3. kroga v INL, na kateri je moral domači Triglav po izenačeni tekmi na koncu le priznati premoč avstrijskega Fe...

Gorenjska / torek, 7. oktober 2014 / 13:24

Zmage se veseli dvaindvajset županov

V dvaindvajsetih občinah na širšem Gorenjskem so v nedeljo že dobili nove župane, največji presenečenji v Kranjski Gori in Medvodah.