Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Danes zaključek TSD

Kranj - V petek se bo v Prešernovem gledališču zaključil 40. Teden slovenske drame. Na slovesnosti bodo podelili festivalske nagrade: nagrado občinstva najboljši predstavi po izb...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 25. september 2007 / 07:00

Minister Žagar je odprl obrtno cono

Obrtna cona je pripravljena, da podjetniki v njej začnejo graditi. Gradnja športne dvorane na Trati po načrtih, kmalu začenjajo že drugo. Ob gradnji Poljanske obvoznice tudi več manjših cest.

Škofja Loka / torek, 25. september 2007 / 07:00

Še ena razprava o Kapucinskem predmestju

Škofja Loka – Kapucinsko predmestje skupaj s starim mestnim jedrom predstavlja novo mestno središče, je bilo glavno sporočilo še ene predstavitve predlaganega občinskega lokacijs...

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Zavedajo se kulturne dediščine

Škofja Loka je že v sedemdesetih letih začela uveljavljati sistem varovanja kulturne dediščine. V občini so nedavno razglasili 21 novih kulturnih spomenikov.

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Bogatejši ekološki otoki

Dela na obnovi starožirovske ceste so se začela. Načrte za nogometno igrišče bodo izdelali po sprejemu prostorskega plana.

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Možnost oživitve Tavčarjevine

Podjetje Hosting edini ponudnik in izbran na razpisu, obstaja realna možnost oživitve Tavčarjevega dvorca in posestva Visoko. Nujna racionalizacija odvozov odpadkov.