Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 6. junij 2008 / 07:00

O tistih, ki se ne predajo

Prihodnji teden bosta v Linhartovi dvorani v Radovljici (11. junija) in Prešernovem gledališču v Kranju (15. junija) premierni uprizoritvi muzikala Moje pesmi moje sanje, v prevodu Andreja Rozmana Roz...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 18. februar 2020 / 22:49

Najmanj jih je na »bolniški« v Kranju, največ na Jesenicah

Na zadnji dan leta 2019 je bilo v kranjski območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na bolniškem dopustu 2775 zavarovanih oseb, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju 2018.

Gorenjska / torek, 18. februar 2020 / 22:43

Počitnice

Moja otroka sta že najstnika, oba proti koncu srednje šole, zato me je prejšnji teden kar malo presenetilo, ko so mi na enem od uradov, na katerem sem se dogovarjala za sestanek, rekli, naj pridem...

Kamnik / torek, 18. februar 2020 / 22:42

O centru za ravnanje z odpadki na izredni seji

Kamnik – Kamniški občinski svetniki se bodo v sredo, 19. februarja, sestali na izredni seji, prvi v tem mandatu. Občina Kamnik se bo skupaj z Občino Komenda lotila gradnje zbirnega centra za komuna...

Kultura / torek, 18. februar 2020 / 15:21

Ta čudoviti Novinčev svet

V Galeriji Franceta Miheliča v Kašči so predstavili monografijo slikarja Franca Novinca, ki je pred dnevi izšla pri založbi Modrijan. Večni iskalec mnogoterih čudes iz domačega okolja.

Kamnik / torek, 18. februar 2020 / 15:18

Nova direktorica Irena Gajšek

Mekinjski samostan bo vodila Irena Gajšek. Svoj petletni mandat bo nastopila prvega marca.