Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:44

Aktivni prostovoljci pomagali vrtcu in starejšim

Kranj – V kranjski družbi Goodyear Dunlop Sava Tires tudi letos izvajajo aktivnosti na področju prostovoljstva zaposlenih. Tako so se znova pridružili akciji 'Vračamo družbi', ki jo vodita Ameriška...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 2. september 2009 / 07:00

Izplačan posebni dodatek za socialno ogrožene

Kranj - Skladno z zakonom o posebnem dodatku za socialno ogrožene, ki je začel veljati konec julija, so v ponedeljek 120 tisoč upravičencem izplačali posebni dodatek, namenjen iz...

Nasveti / sreda, 2. september 2009 / 07:00

Z omanom nad bronhitis

Oman cveti od zgodnje pomladi do poznega poletja, a za zdravilne namene uporabljamo le njegovo koreniko, ki jo kopljemo jeseni ali spomladi. Rastlina, s katero ljudsko zdravilstvo blaži kašelj, bronhi...

Kronika / sreda, 2. september 2009 / 07:00

Bogata bera vinjetnega nadzora

V prvih sedmih mesecih so cestninski nadzorniki na gorenjski avtocesti izdali za 460 tisoč evrov plačilnih nalogov.

Prosti čas / sreda, 2. september 2009 / 07:00

Drugo mesto za Piranski zaliv

Slovenska šestčlanska delegacija Društva barmanov Slovenije je v začetku avgusta na 58. svetovni kongres barmanov, 35. svetovno prvenstvo v pripravi klasičnih koktajlov in 10. svetovno prvenstvo...

Zanimivosti / sreda, 2. september 2009 / 07:00

Srečanje gorenjskih upokojencev

Predoslje - Gorenjski upokojenci se že po tradiciji vsako leto srečajo na prvi četrtek v septembru. Letošnje, že 19. srečanje po vrsti bo ta četrtek (z začetkom ob 10. uri) v Pre...