Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 23. november 2016 / 11:48

Sardenko je največ pesnil o Mariji

Na sobotnih Brezjanskih pogovorih je tekla beseda o manj znanem pesniku slovenske moderne, duhovniku in stolnem kanoniku dr. Alojziju Merharju s pesniškim imenom Silvin Sardenko.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 11. februar 2023 / 15:54

Prostovoljci so del planiške tradicije

Na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici bo pomagalo kar 1500 prostovoljcev, med njimi tudi čez sto tujcev iz 22 držav, kot je povedala Nataša Albreht iz OK Planica. Prostovoljci...

Slovenija / sobota, 11. februar 2023 / 15:53

Mladi glasbeniki navdušujejo

Ta teden so slovenske organizacije na Koroškem organizirale številne prireditve. V Celovcu so se na občnem zboru zbrali člani Društva koroških slovenskih pravnikov. Še naprej ga bo vodil odvetnik R...

Šport / sobota, 11. februar 2023 / 15:51

Favoriti za odličja tudi Slovenci

Za FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju je prijavljenih okrog 750 tekmovalcev iz 63 držav, med njimi bodo številni sploh prvič v Planici. Glede na dosedanjo sezono lahko največ pričakujemo od...

Kranj / sobota, 11. februar 2023 / 15:50

Izobraževalni dan kranjske bolnišnice

V Kranju je pred nedavnim potekal tretji Izobraževalni dan Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj, ki je bil namenjen medicinskim sestram, babicam, zdravnikom, patronažni službi ter...

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2023 / 14:30

Z eVročanjem do dvosmernega poslovanja

Dohodninski zavezanci, ki lani niso uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane, in tisti, ki so jo uveljavljali, a jo želijo spremeniti, lahko to storijo pri informativnem izračunu dohodni...