Porova pita s pečenico

Zaradi trenutnih razmer se v teh dneh zadržujemo večinoma doma in posledično imamo tudi nekaj več časa za kuhanje. Prav je, da se izogibamo nakupov v trgovinah in tako poskušamo uporabiti domače sestavine. Če imamo srečo, imamo domač por, pečenice in jajca, poleg tega pa še nekaj zaloge moke in masla. Torej, vse kar potrebujemo za porovo pito s pečenico – preproste sestavine, vendar izvrstna jed.

Za pripravo porove pite s pečenico potrebujemo: za testo: 200 g moke, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 1 večji por ali dva manjša, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 1 pečeno ali kuhano pečenico, 4 jajca, 1 dl mleka, 100 g jogurta ali lahke kisle smetane, 1 žlico moko, 1 pest sira, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, maslo za pekač.

Najprej pripravimo testo, tako da moko presejemo, jo solimo in ji primešamo na kocke narezano maslo. Dodamo jajce in vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo nadev. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo. Pečenico narežemo na tanjša kolesa. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo por in dušimo 10 minut. Po okusu posolimo in popramo ter vmešamo narezano pečenico. Pred sestavljanjem pite se lotimo še priprave preliva: skupaj stepemo jajca, mleko, jogurt ali kislo smetano, žlico moke ter ščep soli in popra.

Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga položimo v namaščen pekač. Testo po površini prepikamo z vilicami. Nanj enakomerno razporedimo nadev iz pora in pečenice. Vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom in posujemo s sirom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, pol ure. Ko je pita pečena, jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Nasvet: Pita je dobra tako topla kot tudi hladna, zato ni bojazni, če nam ostane kakšen kos. Lahko si jo privoščimo ob naslednjem obroku, odlično pa se izkaže tudi kot malica za na pot ali v službo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 16. december 2007 / 07:00

Superpokal za kunce

Jeseniško društvo je osvojilo slovenski superpokal.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 21:00

Povzročitelj se je sam javil

Jesenice – V noči na nedeljo se je na Titovi cesti na Jesenicah zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bil po neuradnih informacijah huje ranjen 24-letni domačin, ki so ga premestili v ljubljan...

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 23:41

24-letni Jeseničan podlegel poškodbam prometne nesreče

Pešec, v katerega je v noči na nedeljo na Jesenicah z avtomobilom trčil 30-letni voznik, je zaradi hudih poškodb danes umrl v UKC Ljubljana, so v sporočilu za javnost zapisali na Policijski upravi (PU...

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:34

Po pouku še na tortico

Prvi šolski dan za vsakega posameznika predstavlja izjemen dogodek v življenju, čeprav je bil za nekatere bolj, za druge pa manj poseben.

Kronika / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:31

Uboja se menda ne spominja

Prvi predobravnavni narok zoper Janeza Fortuna, ki je maja letos v družinski hiši v Preddvoru z nožem ubil soprogo Mirjano, je bil na zahtevo obrambe prestavljen.

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2014 / 13:15

Kdo bodo prihodnji župani

Imena kandidatov za župane, ki jih bomo volili na lokalnih volitvah 5. oktobra, so v več občinah že znana, drugod so še zavita v skrivnost.