Zmagovalna ekipa iz Ljubljane je navdušila. (Foto: Kaja Smole)

Spopad improvizatorjev

V Prešernovem gledališču v Kranju je potekala prireditev Spopad Mest. Gre za tridnevni finalni turnir gledališke improvizacije, na katerem so se med seboj pomerile štiri najboljše slovenske ekipe. Smeha ni manjkalo, zmagala pa je ekipa iz Ljubljane.

Prešernovo gledališče v Kranju je letos gostilo finale tekmovanja, ki je prejšnja leta nosil ime Spopad Generacij, sedaj pa se imenuje Spopad Mest. Štiri ekipe iz različnih slovenskih mest so v komičnih tekmah oziroma improvizatorskih predstavah v smeh spravljale občinstvo ter se potegovale za naslov najboljšega impro-mesta v Sloveniji. Že prej so potekali izločilni dvoboji, na finalnem turnirju pa so poleg domačih predstavnikov sodelovale še ekipe iz Ljubljane, Maribora in Kamnika.

 

Tekmovalne ekipe, sestavljene iz petih ali šestih članov, so se med seboj pomerile v različnih improvizatorskih igrah. V komičnih predstavah se igralci na oder podajo brez vnaprej pripravljenega scenarija. Publika sodeluje s predlogi (npr. liku določi prostor, poklic, čustveno lastnost, ...), ki jih morajo igralci upoštevati in na njih graditi svoj nastop. Vse – od dialogov, karakterjev, medsebojnih odnosov – je stvar improvizacijskega navdiha nastopajočih, občinstvo pa na koncu z aplavzom določi zmagovalca. Letos je zmaga zasluženo odšla v Ljubljano, ki je v finalu ugnala domačo ekipo iz Kranja. Prav vse ekipe pa so s svojimi nastopi, kjer ni manjkalo tako verbalnih kot situacijskih komičnih improvizacij, popolnoma navdušile občinstvo. Dvoboje improvizatorskih ekip, ki so jih vodile znane osebe iz slovenske impro scene, je vsak večer popestril tudi dodatni kulturni program: Chupakabra Fire Show, čarovniški kabaret ter stand-up komedija.

 

Kulturno odmeven dogodek na področju gledališke improvizacije, ki je tudi tokrat privabil številne obiskovalce, je potekal v organizaciji društva KUD KIKS, ki že dlje časa skrbi za tovrstne prireditve. Njihova želja je ohraniti visoko raven gledališke improvizacije v našem prostoru, zato se ukvarjajo tako z organiziranjem in nastopanjem kot tudi s poučevanjem improvizacije med mladimi. To pa je tudi glavni namen: privabiti in angažirati mlade ter še naprej spodbujati njihovo kreativnost ter domišljijo.

 

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 30. junij 2021 / 09:50

Gasilci v Cerkljah prevzeli vozili

Cerkljanski gasilci so v nedeljo tudi uradno prevzeli avtocisterno in poveljniško vozilo v skupni vrednosti 380 tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...