Marjan Pogačnik, Iskra Mehanizmi: "Nad napovedmi nove recesije sem presenečen." (Foto: Gorazd Kavčič)

Rast skozi krizno obdobje

V Iskri Mehanizmih iz Lipnice kot razvojni dobavitelj znajo krotiti krizo in od leta 2008 rastejo celo bolje kot prej. Razlog je tudi v lastniških sporih, ki z izločitvijo zdravega, poslovnega dela od nepremičnin postajajo preteklost.

Lipnica – Vse od vstopa direktorja Marjana Pogačnika v lastništvo lipniške Iskre Mehanizmov in prevzemom vodenja je v tem podjetju aktualna izločitev nepremičninskega dela podjetja od zdravega jedra. »V preteklosti so se tajkuni namesto s podjetjem ukvarjali z lastninjenjem s pomočjo kreditov, ki jih je najelo podjetje. Ti lastniki za svoj delež niso nikoli plačali, želijo pa visok iztržek. To je stvar tožb, ki se še vlečejo, pa vendar je sedaj poslovni del (sedaj organiziran v hčerinsko družbo, op. a.) očiščen vseh bremen in pripravljen na dodaten razvoj,« pojasnjuje Pogačnik. Prejšnji lastniki so pred leti kupili nepremičnine v Kamniku, kjer ima podjetje še sedaj tristo tisoč kvadratnih metrov poslovno nepotrebnih nepremičnin. V Iskri Mehanizmih bi se jih radi znebili.

Razvoj poganja rast

Vsa leta gospodarske krize prihodki Iskre Mehanizmov rastejo. »Rast prihodkov gre na račun novih projektov, torej organske rasti, saj nismo izvajali pripojitev ali česa podobnega. Četrtino do tretjino prihodka ustvarimo z novimi izdelki, kar je zelo intenzivno in naporno za vse v podjetju, vendar je to edina garancija za mirno prihodnost,« pravi direktor. Prvi val recesije so v podjetju čutili, v dveh mesecih odpustili petdeset sodelavcev, vendar so iz njenega primeža hitro izšli in v nekaj mesecih predstavili nove izdelke. Tako so v letu 2009 z novimi izdelki zrasli za trideset odstotkov, število zaposlenih je danes že večje.

»Nad napovedmi nove recesije sem presenečen. Ne opazim je, morda gre bolj za finančno-politično krizo in strah pred spremembami v podjetjih,« meni Marjan Pogačnik. Zagotavlja, da je Iskra Mehanizmi stabilno podjetje z razvojnimi projekti, ki jih podpirajo tudi banke. Danes imajo pred vrati že pet novih projektov s tremi zelo pomembnimi proizvodi. Vanje so investirali približno 2,5 milijona evrov oziroma dvakrat toliko kot pred letom. »Investiramo izključno v razvojno opremo in projektno proizvodno opremo, že januarja gremo s proizvodnjo na polno in prihodnje leto pričakujemo 20-odstotno rast,« napoveduje direktor.

Kupci pričakujejo odličnost

Stavili bodo na mehatronski senzorski sklop za prilagajanje hitrosti avtomobila, glede na hitrost predhodnega avtomobila (ACC – Adaptive Cruise Control), mehatronski sklop za prilagajanje pozicije luči (AFS – Adaptive Front Light System) in serijo depilatorjev za Philips. »Naši kupci pričakujejo, da smo vedno boljši. Danes (ta teden, op. a.) so pri nas predstavniki Daimlerja in Continetala, pogovarjamo se, kako narediti še boljše izdelke. To je veliko priznanje za vse nas,« še pravi Marjan Pogačnik. V podjetju je 487 zaposlenih, od tega približno 320 v Lipnici, okoli 160 v Kamniku in še približno sto v podjetju v Bosni in Hercegovini. Kljub rasti števila zaposlenih se je dodana vrednost na zaposlenega v zadnjih treh letih, torej v času krize, povišala za tretjino. Leta 2015 naj bi ta s sedanjih 31 tisoč evrov na zaposlenega skočila na več kot 50 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

 

2008

2009

2010

2011

2012

Rast prihodka*

34 mio

40 mio

55 mio

60 mio

70 mio

Rast dobička*

-1 mio

0,5 mio

1,1 mio

1,5 mio

2 mio

Dodana vrednost na zaposlenega*

20.000

25.000

32.000

34.000

38.000

Število zaposlenih

400

420

445

480

490**

*Vse vrednosti so v evrih. ** Število zaposlenih v Sloveniji, v BIH ima podjetje še sto zaposlenih.

Vir: Iskra Mehanizmi Lipnica

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 14. april 2007 / 07:00

Skoraj polovica osmošolcev že pijanih

Pogovor z Denisom Lešem o študentskem projektu "Moja odločitev", s katerim naj bi mladim pomagali k odločnemu NE pitju alkohola.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Počitnice so vedno prehitro minile

Oddaja 24ur bo v poletnih mesecih obarvana s poletnimi rubrikami.

Kronika / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Poostreni nadzori tudi avgusta

Policisti bodo še vse do nedelje poostreno nadzirali hitrost na slovenskih cestah, enako pa bodo storili tudi konec avgusta.

Gorenjska / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Prvi prenos okužbe znotraj Slovenije

Do danes potrjenih dvanajst okužb z virusom nove gripe, nazadnje včeraj popoldne pri štirih mlajših osebah, ki so se vrnile iz Grčije in Velike Britanije. Eden pa je zbolel zaradi tesnega stika z obol...

Gospodarstvo / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Na robu deflacije

V juniju smo pri gibanju cen zabeležili nov rekord: letna inflacija se je spustila na 0,3 odstotka, kar je najnižje doslej.

Prosti čas / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Jani bi frak in športne copate

Imamo nov modni dodatek letošnjega poletja. Lep na polici, obvezen v hladilniku, gre celo v torbico. Po eni strani doživljamo recesijo tekstila, po drugi razcvet modnega dogajanja v slovenski prestoln...