Brdska čokoladna tortica
Od 1. julija 2021 in do zadnjega dne letošnjega decembra bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije. Na vrtiljak predsedovanja je istočasno stopila tudi kuharska in strežna ekipa JGZ Brdo in že prvi dan predsedovanja uspešno pripravila in postregla več kot tisoč obrokov.
Na mizo je najprej prišla pita z mlado špinačo, skuto s Poličarjeve kmetije in črnimi tartufi. Sledila je glavna jed: telečji hrbet z medeno omako, mlad pečen krompir z zelišči, karameliziran pastinak in brokoli. Za sladico pa so postregli brdsko čokoladno tortico z domačim malinovim sladoledom.
Predoslje – Prvi julij 2021 je bil za več kot 40-člansko kuharsko ekipo Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS – JGZ Brdo uspešen, po besedah glavnega brdskega kuharskega mojstra, sicer Štajerca, Janeza Šetine, ki se je v preteklosti s podobnimi kulinaričnimi izzivi, predvsem kar se tiče tudi tovrstne logistike, že srečal. Celo s še večjim številom ljudi, ki jih je bilo treba postreči, izvemo.
Tokrat so prisotne stregli na več lokacijah na Brdu, potem pa še na Bledu, natančneje v Vili Bled, kjer je bil po končani baletni predstavi na Blejskem jezeru tudi večerni sprejem. Bili so zadolženi za vse: od zajtrka in odmorov s kavo in prigrizkov do znamenitega delovnega kosila ob srečanju naše vlade s kolegijem Evropske komisije v Kongresnem centru na Brdu, katerega trihodni meni je že zakrožil po medijih. Tu je na mizo najprej prišla pita z mlado špinačo, skuto s Poličarjeve kmetije in črnimi tartufi. Sledila je glavna jed: telečji hrbet z medeno omako, mlad pečen krompir z zelišči, karameliziran pastinak in brokoli. Za sladico pa so postregli brdsko čokoladno tortico z domačim malinovim sladoledom. Predjed in glavno jed sta pospremili tudi vini iz Goriških brd – Chardonney 2016 Aleša Kristančiča in Duet 2017 Edija Simčiča. V Vili Bled pa je zvečer sledila bolj pogostitev ob druženju z vinarji – novodobno »minglanje«, kot temu pravijo v žargonu družabnih kronik.
Šetina, ki sicer vrti kuhalnico že najmanj 25 let, delal pa je tudi v tujini, nadaljuje, da je bil zadnji teden priprav res nekoliko hektičen, vendar smeje pojasni, da se bo v podobnem tempu za njegovo ekipo nadaljevalo. Morda bo malce okrnjeno število ljudi. Na prvi dan so na primer imeli na enem dogodku dvesto ljudi, na drugem 260; bo pa zato v prihodnje verjetno več manjših, bolj »VIP-pogostitev« pove.
Zadnji mesec se je v povezavi s kulinaričnimi pripravami na Brdu omenjalo tudi z Michelinovo zvezdico nagrajenega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu v Dvorcu Zemono v Vipavi. Šetina namreč bdi nad preostalimi kuharskimi mojstri, ki so zadolženi za svoje ekipe, Kavčič pa je tisti, ki tokrat nastopa predvsem v vlogi svetovalca. Pred časom smo tudi že izvedeli, da bo sodelovanje v tej smeri večletno. Da pa je Slovenija prva evropska država, kjer bo v času predsedovanja Svetu Evropske unije na vseh dogodkih najvišje ravni za kulinariko poskrbel kuharski mojster z Michelinovo zvezdico, je pred kratkim poudaril že tudi direktor JGZ Brdo Marjan Hribar. Slednji tudi ni skrival zadovoljstva, da je Tomaž Kavčič postal vodja kulinarike. »V naboru vseh oblik sodelovanja smo definirali obseg in smo veseli, da bo bogate izkušnje prenašal na mlajše, tudi že afirmirane kadre. Njegova vloga je tako svetovalna kot operativna na glavnih, ključnih dogodkih. Vendar gospod Kavčič v svoji pregovorni skromnosti daje vedno v ospredje celotno ekipo. Prepričani smo, da bo to dolgoročno sodelovanje, ki smo ga podpisali za pet let, seveda obrodilo sadove,« nam je takrat še pojasnil. Tomaž Kavčič pa je v zvezi s predsedovanjem omenil slovensko gastronomijo na najvišji ravni, ki si seveda zasluži odličnost. Tudi on je v vsem videl velik izziv, ki se mu nikakor ni zdel neizvedljiv. Stremel bo k temu, da bo pot od njive do krožnika najkrajša, je povedal. Povezoval se bo z lokalnim okoljem, kar je osnova slovenske kulinarike, je pa res, da drugače sploh ne zna, nam je še pred časom v pogovoru smeje priznal.
In kako je strnil vtise kulinarične zgodbe prvega dne predsedovanja direktor Hribar? »V prvi vrsti je bilo zelo veliko izzivov. Imeli smo čez tisoč dvesto krožnikov, če se izrazim v gostinskem žargonu; sicer pa mislim, da smo se pokazali v najboljši možni luči – tako na Brdu kot zvečer na Bledu, na pogostitvi po baletni predstavi. Glede tega so odzivi dobri in zadovoljstva ne manjka.«