Otok vitalnosti

Tako se sam razglaša in ga razglašajo drugi. Otok Lošinj. Vitalnost ponujajo: klima kot balzam za astmatike in alergike, dolžina preplavanih kilometrov v čistem morju, in poti med borovci, ki dišijo. Da je otok nekaj posebnega, so vedeli že Benečani, ki so mu nekaj časa vladali. Prvo osnovno šolo – seveda v italijanščini - so dobili v Malem Lošinju l. 1794, v drugi polovici 19. stoletja pa pomorsko šolo, na kateri je poučeval domačin, botanik Ambroz Haračić (1866-1916). Vse svoje življenje je raziskoval rastlinje Lošinja in sosednjih otokov in odkril več kot 900 različnih vrst, ki jih je opisal v svoji knjigi: Otok Lošinj, klima in vegetacija, 1905. Zaslužen je za prvo meteorološko postajo iz l. 1880, njegova odkritja pa so vzpodbudila uradni Dunaj, da je l. 1892 razglasil Lošinj za klimatsko zdravilišče. Dunajsko plemstvo in bogataši so na Čikatu gradili vile za ljubo zdravje. Tu je imela svoj gradič tudi ljubica in zaupnica cesarja Franca Jožefa, igralka Katharina Schratt. Če so prebivalci sprva živeli od zemlje, so pozneje odraščali v sijajne pomorščake, ki so se le stežka ločili od svojih jadrnic, ko so začeli puščati globoke brazde za seboj parniki. Če greste na pokopališče okrog cerkve sv. Martina, zgrajene l. 1450, se vam z nagrobnikov razkrije zgodovina otoka. Če pa se vam primeri dan brez sonca, naphan z močnim vetrom, se lahko zatečete v Palaco Kvarner v pobožno občudovanje prelepega golega bronastega atleta Apoxiomena, visokega 192 cm. Ob soočenju z antičnim kipom, ki so ga odkrili l. 1999 med dvema mogočnima podvodnima čerema, so značilni moški in ženski pogledi. Moški so več ali manj zavistni, ženski pa ... olala ... segajo od platonskega občudovanja do pregrešnih sfer. Pregrešno dobri so tudi nekateri okusi, ujeti v stekleničke ali posodice vseh mogočih oblik. Oljčno olje, zeliščni likerji, domače sadne kroglice. Kot nalašč, če povabite prijatelje za ogled digitalnih spominov ...

Figove kroglice s pomarančo

Potrebujemo: 500 g suhih fig, 150 g sladkorja, 1 srednje veliko neškropljeno pomarančo, nastrgano lupinico in sok, sladkorno moko.

Fige, ki jim odrežemo peclje, zmeljemo v mešalniku. Dodamo sladkor, pomarančni sok in lupinico in pregnetemo. Oblikujemo za dober lešnik velike kroglice in jih povaljamo v sladkorni moki.

Pomarančni liker

Potrebujemo: 0,7 l žganja, lahko tudi vodke, 2 neškropljeni pomaranči, 130 dag rjavega kandiranega sladkorja, 10 klinčkov, 3 janeževe zvezde, 2 cm ingverjeve korenine, stekleno posodo z nepredušnim zapiranjem.

Pomaranči umijemo in vanju zapikamo klinčke. V posodo damo sladkor, pomaranči, začimbe in prelijemo z žganjem. Nepredušno zapremo in damo steklenko na temen in topel prostor za najmanj štiri tedne. Precedimo in nalijemo v stekleničke.

Liker iz suhih fig

Potrebujemo: 1 l žganja, 200 g suhih fig, 1 pest melisinih lističev, steklenko z nepredušnim zapiranjem.

Suhe fige prerežemo na polovico in jih damo v steklenko. Dodamo melisine lističe in zalijemo z žganjem. Steklenko postavimo na sončno mesto za 5 do 6 dni. Nato jo predenemo na temno mesto. Čez dva meseca liker precedimo skozi gazo in prelijemo v stekleničke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 8. julij 2022 / 08:53

Jurij, št. 2

Jurij, 8. julij 2022, št. 2

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. april 2017 / 20:16

»Jaz pridem tla za dober č’s«

Frank Kosec je Kanadčan, ki se že vrsto let zaporedoma udeležuje BAM.BI-jevega Dalmacija toura, aprilske večdnevne kolesarske odprave, ki si je letos za start izbrala Neum, kolesarji so obiskali Črno...

Razvedrilo / sobota, 15. april 2017 / 20:10

Velikonočne, a malo drugačne dobrote Alenke Bole Vrabec

Že tradicionalno nas je pred veliko nočjo v hiši Gorenjskega glasa s svojimi kulinaričnimi dobrotami obiskala vsestranska Radovljičanka Alenka Bole Vrabec. Mojstrica kuhanja v užitek vseh vedno pri...

GG Plus / sobota, 15. april 2017 / 20:08

Krščanstvo na Slovenskem v luči virov

»Vlak je privozil no novomeško postajo. Ko smo stopili na peron, je bila ob izhodu običajna gruča ljudi. Prvi sem stopil do gruče in tedaj mi nekdo zavpije: 'Kam greš?' Mirno sem odgovoril: 'V Stop...

Nasveti / sobota, 15. april 2017 / 20:05

Le zakaj bi nas bolelo

Lea Šemrl, dr. med, se je z akupunkturo kot protibolečinsko terapijo začela ukvarjati pred desetimi leti. Svetuje jo pri različnih bolečinskih stanjih, koristne učinke ima pri alergijah ...

Kronika / sobota, 15. april 2017 / 18:02

S ceste v odbojno ograjo

Kovor, Cerklje – Gorenjski policisti so v sredo popoldne obravnavali dve prometni nesreči, v katerih sta se poškodovala dva udeleženca. Prva se je zaradi nepravilne strani vožnje zgodila v Kovorju...