Previdnost pri nabiranju in uživanju gob
Kranj - V Centru za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so lani zaradi zastrupitve z gobami zdravili enajst odraslih ljudi, letos doslej štiri, pri tem pa ne razpolagajo s podatkom, koliko ljudi je zaradi lažjih težav po zaužitju gob iskalo pomoč še v ambulantah splošne nujne medicinske pomoči. Letos se je eden zastrupil z zeleno mušnico, drugi s sorodnimi strupenimi gobami, vsi pa so ozdraveli. V centru ob tem opozarjajo na »zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob. Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo, so zdrave in niso razpadle ali črvive. Uživajmo jih le kot začimbo ali prilogo h glavni jedi in tudi ne zvečer pred spanjem, saj so težko prebavljive. Majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi žolčnih kamnov, vnetja trebušne slinavke ter rane na želodcu in dvanajstniku naj jih ne uživajo. Pripravimo jih čim prej (v prvih 24 urah) kot svež obrok ali pa jih ustrezno konzerviramo. Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujemo v »hladnih shrambah« ali v hladilniku. Če se po zaužitju pojavijo kakršnekoli težave, se posvetujte z zdravnikom. Pri tem se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali v dveh dneh minila, saj ob morebitni zastrupitvi z zeleno mušnico ali sorodno gobo pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov (jeter, ledvic) ali tudi smrti.