Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / torek, 25. december 2018 / 11:35

Okraski in dobrote

Srednješolci Biotehniškega centra Naklo in člani Kulturnega turističnega društva (KTD) Pod krivo jelko Duplje so na ogled postavili tradicionalno božično-novoletno razstavo v Graščini Duplje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / / 07:00

Za rojstvo sadika avtohtonega drevesa

Brdo pri Lukovici – Čebelarska zveza Slovenije predlaga občinam, da ob rojstvu vsakega novega občana podarijo staršem sadiko avtohtonega drevesa. Za to bi bila najbolj primerna drevesa javorja, lip...

Šport / / 13:38

Kariero zaključila z zmago

Športna plezalka Maja Vidmar je športno kariero zaključila tam, kjer jo je pri dvanajstih letih začela: v domači Škofji Loki. To je bilo slovo od tekmovanj, še naprej pa ostaja v plezanju.

Kultura / / 13:24

Donacija Valvasoriane muzeju

S predavanjem dr. Janeza Bogataja z naslovom Valvasor – berilo za Evropsko unijo so v Gorenjskem muzeju obeležili nedavno donacijo Iconothece Valvasoriane, faksimilirane likovne zbirke Janeza Vajkarda...

Škofja Loka / / 13:23

Aprila o novi prometni ureditvi

Izdelan je predlog prometne ureditve za večjo varnost cestnega prometa na širšem območju Spodnjega trga in Poljanske ceste. Javnosti ga bodo predstavili aprila. Do konca meseca tudi prvi ukrepi.

Kranj / / 13:22

Zbiranje odpadnih surovin za pomoč otrokom

Kranj – V petek se je začela vseslovenska humanitarna akcija Čisto veselje, v sklopu katere Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje (ZPM) in podjetje Gorenje Surovina zbirata odpadne surovi...