Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 5. december 2023 / 17:15

Že četrti pevski večer Sem slišal peti

Kranj – Gorenjski oktet, ki deluje že deseto leto, saj bo v aprilu praznoval prav toliko let obstoja, v zadnjem obdobju deluje pod umetniškim vodstvom Eve Jelenc Drozg, tudi letos pa v sodelovanju...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Novo vodstvo planincev

Ljubljana - V soboto je bila v Ljubljani volilna skupščina Planinske zveze Slovenije, ki so se je udeležili delegati iz 262 društev in klubov. Za predsednika so kandidirali trije...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Nesreče

Kolesar trčil v avto Kranj - V petek nekaj pred sedmo zvečer se je 17-letni Kranjčan peljal po Smledniški cesti v Kranju. Ko je pripeljal do Savske ce...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Kriminal

Vlomilec bo kadil Škofja Loka - Neznanec je konec tedna pohajkoval po Frankovem naselju in vmes vlomil v kiosk. Od tam je odnesel za okoli dva tisoč e...

Kronika / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Srečanje s pločevinasto štorkljo

V hangarju letalske policijske enote so se srečali številni nedonošenčki, ki jih je v bolnišnico pripeljal helikopter z inkubatorjem.

Gospodarstvo / četrtek, 13. maj 2010 / 07:00

Lon delničarjem po osem evrov dividende

Hranilnica Lon nadaljuje dobičkonosno poslovanje, saj se je tudi lani bilančna vsota povišala za 14 odstotkov, in sicer na 141 milijonov evrov.