Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 28. november 2019 / 11:20

Buče

Če so buče včasih veljale za krmo živali, so danes čedalje bolj cenjene tudi v naši prehrani. Razumljivo, saj je redkokatera zelenjava tako polnega okusa in uporabna na raznovrstne načine.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 26. oktober 2022 / 17:50

Obdarili stanovalce v domovih starejših

Kranj – Predstavniki Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja (RKS OZ) Kranj so v oktobru, ko praznujemo tudi mednarodni dan starejših, običajno obiskali stanovalce štirih domov starejših na n...

Šport / sreda, 26. oktober 2022 / 17:48

Loški rokometaši poraženi v Ribnici

Škofja Loka – Rokometaši v Ligi NLB so odigrali tekme šestega kroga. Ekipa Urbanscape Loka je gostovala pri Riku Ribnica in izgubila s 33 : 27 (17 : 11). Na lestvici so na sedmem mestu.

Gospodarstvo / sreda, 26. oktober 2022 / 17:47

Nasprotujejo obdavčitvi plačil OMD

V kmetijsko-gozdarski zbornici opozarjajo, da so plačila OMD le nadomestilo za višje stroške kmetovanja na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost.

Kronika / sreda, 26. oktober 2022 / 17:46

Zagorelo v industrijski coni

Kamnik – Pred dnevi je zagorelo v podjetju za predelavo kovin v industrijski coni Fužine. Požar je izbruhnil v silosu za predelavo odpadnega aluminija. Prostovoljni gasilci iz Kamnika in Duplice so...

Razvedrilo / sreda, 26. oktober 2022 / 17:45

Na izboru mis Zemlje blestele tudi Gorenjke

Na nedavnem zaključnem dogodku izbora Miss Earth (mis Zemlje) Slovenije 2022 v Kostanjevici na Krki so za našo novo mis Zemlje okronali Leo Prstec s Ptuja. Prva spremljevalka je postala Neja Prosen...