Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 17. maj 2012 / 07:00

Trpotci okrog nas

Ozkolistni in tudi nekatere druge vrste trpotcev uspešno celijo rane, blažijo vnetja, zdravijo želodčne in črevesne tegobe, prebavne motnje ... V prvi vrsti pa veljajo za zdravilo, ki pozdravi vse bol...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 21. junij 2017 / 16:06

Na uvodu v festival Dimensions tudi DJ Veztax

Ljubljana – V koncertni dvorani Rog v Ljubljani bo v petek, 23. junija, od 23. ure potekala uvodna koncertna prireditev mednarodnega festivala Dimensions, tokrat tudi z gorenjsko udeležbo, saj bo D...

Rekreacija / sreda, 21. junij 2017 / 14:54

Problem ali izziv

Ste za kratko igrico odkrivanja svojih izzivov? Predstavljajte si, da ste v kinu. Gledate film. Ni vam všeč. Izberite odgovor, ki najbolje opiše, kaj čutite, storite.

Razvedrilo / sreda, 21. junij 2017 / 14:54

Sladkih sosedovih petnajst

Mercator center Kranj Pri­mskovo je v soboto proslavljal že 15. rojstni dan. Kodilova Miran in Alojz sta pekla vola, za glasbo so skrbeli Pr'jatli, najbolj pa so se praznovanja pravzaprav...

Slovenija / sreda, 21. junij 2017 / 14:46

Na obisk k sosedom

Brat ima majhne otroke. Kvaliteta otroških plenic določene znamke, ki jih sicer v Sloveniji dobiš, zaostaja za kvaliteto tistih – enake blagovne znamke – ki jih kupiš čez mejo. Ene so nare...

Nasveti / sreda, 21. junij 2017 / 14:35

Marmorni kolač s češnjami

Sezona češenj se je že dodobra začela, če ne ponekod že končala. So eden tistih sedežev, ki rastejo na naših tleh in jih lahko odtrgamo z drevesa na domačem vrtu. Sedaj je čas, ko imamo možnost, da...