Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 10. februar 2022 / 16:06

Grad, kjer so počitnikovali literati in umetniki

Medobčinski muzej Kamnik je šestdesetletnico delovanja zaokrožil z izdajo publikacije o zgodovini dvorca ali, kot ga Kamničani bolje poznajo, gradu Zaprice. Predstavitev je svoje mesto našla tudi na s...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 22. november 2020 / 18:39

Zdravnika želijo videti v živo

S sladkorno boleznijo živi po ocenah vsak deseti Slovenec. Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni so prvič pri nas predstavili rezultate raziskave, kako so epidemija covida-19 in z njo povezani ukrepi v...

GG Plus / nedelja, 22. november 2020 / 18:36

1968: čas upora, upanja in domišljije

»Tisto obdobje po letu 1965 je bilo nekaj posebnega: na fakultete je vstopala generacija, rojena po vojni. Generacija, ki je odraščala ob vsakodnevnem zagotavljanju, da se grozote druge svetovne vo...

Slovenija / nedelja, 22. november 2020 / 18:33

Devet prijav prevoznikov

Ljubljana – Na prvi prijavni rok za razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije s tujino, ki so ga pred nedavnim objavili na ministrstvu za gospodarstvo, so se prija...

Zanimivosti / nedelja, 22. november 2020 / 16:29

Obvezna oprema

Uspehi naših kolesarjev, ki jih nizajo na največjih svetovnih dirkah, so spodbudili mnoge za vključevanje rekreacije v vsakdan. Vrtenje pedalov zajema pomembne psihofizične dejavnike: ustvarja obču...

Kronika / nedelja, 22. november 2020 / 16:26

Nesreča na kmetiji

Domžale – V okolici Domžal se je v začetku tedna pri opravljanju kmečkih del huje poškodoval 27-letni moški. Po ugotovitvah policije je do nesreče prišlo, ko je moški skupaj s še eno osebo s priklo...