Jabolčne rezine z orehi

Jabolčne rezine z orehi so še en dokaz, kako uporabna so jabolka v naši kuhinji. Gre za enostavno pecivo, sestavljeno iz plasti krhkega testa, sočne jabolčne plasti in mehke orehove meringe. Tako običajne sestavine, a tako bogat okus in tekstura.

Za pripravo jabolčnih rezin z orehi potrebujemo: za testo: 100 g moke, 50 g masla, 2 žlici mleka, 3 rumenjake, 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, lupinico ene bio limone, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, sok ene limone, pol žličke cimeta, dve žlici rjavega sladkorja, 150 g mletih orehov, 3 beljake, 50 g sladkorja v prahu, 3 žlice marmelade.

Jabolka naribamo ter jih zmešamo s cimetom, rjavim sladkorjem in limoninim sokom. Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico in sol. Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjake in zmešamo v gladko zmes. Prilijemo še mleko in postopoma dodajamo mešanico moke ter vse skupaj zmešamo v testo. Srednje velik pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj prestavimo testo. Z rokami ga pritisnemo ob dno pekača, tako da je celotno dno pekača enakomerno prekrito s testom. Po vrhu ga večkrat prebodemo, premažemo z marmelado in nanj razporedimo pripravljena jabolka. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Medtem pripravimo orehovo meringo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Stepamo, dokler sneg ne postane kompakten. V sneg z lopatko vmešamo mlete orehe.

Po 25 minutah pekač vzamemo iz pečice ter čez jabolka premažemo orehovo meringo. Pekač postavimo nazaj v pečico, ki smo ji predhodno znižali temperaturo na 160 °C. Vse skupaj pečemo še 20 minut pri 160 °C. Pečeno pecivo ohladimo na sobni temperaturi ter narežemo na rezine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 13. december 2019 / 11:08

Prešeren, človek iz mesa in krvi

Igralka, dramatičarka in režiserka Neda R. Bric je v svojih dramskih besedilih raziskovala več osebnosti, pomembnih za zgodovino slovenske kulture. Njen pogled nanje je drugačen. Tudi tokrat, ko besed...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Smučar tekač, kam na sneg?

Mi, dolinci, ne vemo, da je sneg nad nami. Mi, dolinci, smučarji tekači, ne moremo celo zimo čakati, da nas sneg obišče, ampak ga moramo sami obiskati.

Gospodarstvo / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 26. de...

Prosti čas / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Goran Vojnović na obisku v Kranju

V januarju v Klubu študentov Kranj pričenjajo serijo literarnih večerov, ki bodo potekali v kranjski Layerjevi hiši. Na prvem literarnem večeru v danes, 1...

Kranjska Gora / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Uredili parkirišče za avtodome

Kranjska Gora - Tik pred prazniki so v Kranjski Gori pod žičnicami uredili tudi parkirišče za avtodome. Zemljišče zanj je prispevala občina, območje, na katerem je prostora za pr...

Kronika / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Objestnost nevarna tudi na smučišču

Ob preventivni prireditvi v Kranjski Gori pristojni ugotavljajo, da je nesreč na slovenskih smučiščih še vedno preveč. Minister Zalar opozarja predvsem na pomen smučarskega znanja.