V igri Pet minut do zmage sta se pomerila zakonca Prezelj. (Foto: Tina Dokl)

Zgornjesavski piknik

Dvodnevna zabavno-kulinarična prireditev je v Kranjsko Goro konec tedna privabila veliko obiskovalcev, še posebej pa je bilo veliko zanimanja za petkovo tekmovanje v pripravi krapov, ki so značilni za kranjskogorski okoliš.

V kuhanju in pripravi je sodelovalo sedem gostinskih ponudnikov iz najboljših restavracij Kranjske Gore. Ti so najprej zamesili testo, nato pa iz njega oblikovali krape z različnimi nadevi. Nekateri so jim dodali polentno-skutno polnilo, drugi so tej kombinaciji pridali še pehtran, spet tretji pa so se odločili za ajdove krape s polentno-hruškovim nadevom. Zmagovalec je tvegal in tradicionalni kranjskogorski jedi dodal svoj pridih. »Najboljši v tekmovanju v zgornjesavskih krapih je postal Aleš Potočnik, glavni kuhar iz Penziona Lipa iz Kranjske Gore. Žirijo je prepričal s strokovno sestavljenim receptom, postopkom priprave krapov, osebno urejenostjo, pravočasnim serviranjem ter predstavitvijo in okusom krapov, ki so bili pripravljeni s potočno postrvjo ter marinirani v rdeči pesi z malinami,« je povedal organizator Zgornjesavskega piknika Mile Crnovič.

Pestro pa je bilo ves čas piknika. Poleg alpske tržnice, priprave poletnih osvežilnih koktajlov, otroških delavnic, poslikav obraza in tekmovanj je v popoldanskih urah nastopila folklorna skupina Julijana s Hrušice, v večernih pa je skupina Zahod iz Rateč.

Sobota je privabila še več ljudi, obiskovalci pa so se v glavnem 'vrteli' okoli udeležencev kulinaričnega tekmovanja. Tokrat so pripravljali pastirski lonec. Najboljšega je pripravil Mitja Skok, vodja kuhinje v Hotelu Alpina iz Kranjske Gore. Žirijo je prepričal tudi s preprosto pripravo lonca, v katerem je bilo goveje in svinjsko meso, jurčki, pira, krompir, vino, timijan, česen, lovor, majaron, kumina, paradižnikova mezga, paprika v prahu, poper ter sol.

Popoldanski del piknika se je nadaljeval s turnirjem v odbojki na mivki, najmlajši so pekli piškote, goste iz tujine pa so spet navdušili folkloristi iz Hrušice. V večernih urah je številne obiskovalce zabavala skupina Victory, dvakrat pa je dogajanje poživil nastop orientalske plesalke Lavre. Organizator piknika je bil z obiskom zelo zadovoljen, nekoliko manj s sobotnim vremenom, vsekakor pa trdno odločen, da bodo prireditev po preizkušenem receptu nadaljevali tudi prihodnje leto.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 9. maj 2018 / 20:17

Gora v zamejstvu

Zajavor / Monte Zaiavor (1815 n. m.) – Rezija. Najlažje dostopen vrh v grebenu Muzcev.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. oktober 2014 / 13:15

Letalo strmoglavilo le za vajo

Okoli 310 pripadnikov različnih služb se je v soboto na Štefanji Gori urilo v posredovanju ob velikih letalskih nesrečah. Vse, tudi zdravniško službo, je presenetila potnica, obolela z ebolo.

Razvedrilo / torek, 14. oktober 2014 / 12:27

Večdnevna Dobrna

Neokrnjena narava, termalna voda, bogata kulturna dediščina in čist zrak. Vse to je Dobrna, ki leži na nadmorski višini 375 metrov v severnem delu Celjske kotline med obronki Paškega Kozjaka in Pohorj...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:23

Frančiškovanje

Pretekli vikend je bilo veliko poklicanih in veliko izvoljenih, zlasti v nedeljo, ko smo izvolili celo množico županov in občinskih svetnikov. A glavna kadrovska novica nas je dosegla že d...

GG Plus / torek, 14. oktober 2014 / 12:20

Stol je najlažje narediti iz stola

Šestindvajsetletna Simona Ožvald iz Stražišča pri Kranju, absolventka arhitekture, je pri zasnovi notranje opreme nedavno odprtega Medgeneracijskega centra Kranj uporabila opremo, izdelano iz odpadkov...

Gospodarstvo / torek, 14. oktober 2014 / 12:18

Hotel z zvezdico požarne varnosti

V Hotelu Brdo so kot prvi v Sloveniji pridobili evropski certifikat, ki dokazuje, da imajo ustrezno urejeno požarno varnost.