Vsaka veslaška disciplina zahteva drugačen čoln. (Foto: Gorazd Kavčič)

Ploščati listi na vodi

Svetovno veslaško prvenstvo na Bledu je pred durmi, mi pa sploh ne vemo, kaj to točno pomeni. Mi napišem v lastnem imenu, ker imam od nekdaj rad ta šport, vendar nimam pojma, za kaj točno gre. Nekoč davno sem nekje na jesenskem Hvaru imel spor z gospodom Janijem Klemenčičem, slovensko veslaško legendo, na večno šankovsko temo, kateri šport je najtežji. Jasno, da sem zagovarjal dvigovalce uteži, on pa je trdil, da ga ni čez veslanje. Seveda je potem glede na svojo inteligenco popustil in priznal, da je vsak šport po svoje najtežji, ampak …

Veslanje je v slovenščini skupna oznaka za premikanje čolna s pomočjo različnih vesel. Ta so v osnovi sestavljena iz ploščatega lista, da v vodi daje čim večji upor. List je pritrjen na drog različne dolžine, ki se zaključi z ročajem … Tako piše na začetku strokovne predstavitve veslanja. Poznamo prosta vesla, ki so enolistna, običajno pri kanujih, ali dvolistna, običajno pri kajaku, ter vesla z oporo, kjer veslači sedijo s hrbtom v smeri vožnje. Pri slednjih ločimo enostranska dolga vesla, ki jih veslač drži z obema rokama, in kratka, ki se uporabljajo v paru.

Tega o veslih prav gotovo še niste vedeli in zdaj se vam zdi znano, ker je veslanje na Gorenjskem po uspehih šport številka ena. Le kdo bi na to pomislil? Če se pa ne motim, je po uspehih še šport številka ena v Sloveniji. Verjetno se motim, ker drugače bi bila verjetno veliko večja evforija pred svetovnim prvenstvom na našem idiličnem jezercu.

Veslanje je seveda olimpijska disciplina. Pri nas ga poznamo predvsem zaradi Iztoka Čopa in Luka Špika, kar je normalno, saj sta v svoji disciplini med najboljšimi na svetu.

Zanimiva je definicija veslanja. Veslanje je poganjanje izpodrivnega čolna s krmarjem ali brez njega, s silo mišic enega ali več veslačev, ki uporabljajo vesla kot enostavne vzvode drugega reda in sedijo s hrbti v smeri vožnje. Na telo veslaškega čolna morajo biti čvrsto pritrjeni vsi deli, ki prenašajo sile, vključno z osmi gibljivih delov. Vzdolžno se sme premikati le sedež veslačev.

Tekmovalnih čolnov je osem vrst. Pet jih je takih, ki se premikajo s pomočjo dolgih vesel, ki jih veslači držijo z obema rokama, v treh pa držijo v vsaki roki po eno kratko veslo. Enojec, dvojni dvojec, dvojni četverec se veslajo s kratkimi vesli in veslač uporablja par kratkih vesel, z vsako roko po enega. Dvojec, dvojec s krmarjem, četverec, četverec s krmarjem in osmerec pa z dolgimi vesli, ki ga veslač drži z obema rokama.

Sami čolni so danes pravi tehnološki vrhunci. Včasih so bili leseni, danes pa se uporabljajo najboljša ogljikova vlakna in plastika. Širina znaša med borih 30 in 60 centimetrov, dolgi pa so lahko od 8 do 16 metrov. Majhen gredelj je na dnu zaradi večje stabilnosti. Na gredelj oziroma krmo je pritrjeno krmilo pri vseh razen pri dvoročnih čolnih. Sedeži so opremljeni s koleščki, ki tečejo po tirnicah, ki merijo od 70 do 80 centimetrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 5. oktober 2012 / 07:00

Gobarji so imeli prepolne košare

Gozdarska inšpektorica je v sredo v dveh urah v gozdovih okoli Besnice gobarjem zasegla trideset kilogramov preveč nabranih gob.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Upor inteligentnih opic

V začetku avgusta je na velika platna prispel akcijski film Vzpon Planeta opic. Zgodba: nadarjen mlad znanstvenik skuša odkriti novo zdravilo, zato prične izvajati genetske poskuse na opicah. Naj...

Avtomobilizem / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Novi Chevroletov terenski poltovornjak

Na avtomobilskem salonu v argentinskem Buenos Airesu je Chevrolet prikazal novo izvedbo bodočega srednje velikega terenskega poltovornjaka. Pod imenom Colorado Rally se razkriva podoba vozila z d...

Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Našli julijski mak

Planinci, ki so se udeležili ekskurzije Naravoslovnega društva Bled, so v bližini Vodnikovega doma nad Velim poljem našli kar tri skupine julijskega maka.

Splošno / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Prvi dvojezični tabli postavljeni

V Železni Kapli/Eisenkappel in v Žitari vasi/Sittersdorf so v torek slovesno postavili prvi dve dvojezični krajevni tabli.

Nasveti / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Hermelika za svetlo prihodnost

Pred približno štirimi desetletji je bilo hermelikino žganje pravi hit in ni bilo hiše, ki ne bi podlegla izjemno domiselnemu napisu na steklenici tega žganja: "Kdor zdravje ljubi, ne pije veliko, a č...