Zares stres
Načrtujemo nedeljski piknik. Strateško dodelan do zadnje koordinate. A v petek uničujoča vremenska napoved. Bojni posvet. Kaj zdaj? Klapa je samo v nedeljo še popolna. Za lokal ji ni. Neprevidno bleknem: »Se dobimo pri meni?« Skuhati za osem ni problem. Upoštevam tudi posebne želje! Zadnjega stavka ne bi smela izreči ... Jaz bi makarone, a brez mesa in paradižnika ... Jaz bi sladico, ampak brez moke ... pa fino sladko ... se sliši dodatek ... Krompir? ... Seveda krompir, ampak ne »tenstan« niti ocvrt ... Jaz bi kaj vzhodnjaškega, kakšne rake ... Ja, ja, ribice, ampak brez koščic ... Meso? ... Drugič, na pikniku ... Na tihem sem preklela deževni obet, vedoč, da bi za pripravo vsega tega potrebovala vsaj še pol štedilnika. A juhe ne bi? ... Če bo dež, bi se pa prilegla ... Za pijačo ne skrbi ... Bila sem kot živčen general pred bitko, a se je dobro izteklo. Ko sem napisala jedilnik, sem si oddahnila: makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano, lužiška kumarična juha, škampi v sopari na posteljici iz eksotičnega sadja, krompir, pečen na soli s tremi omakami, postrvji zvitki s črnim sezamom na paprični omaki, sadna solata s pijanimi malinami ali brez ... Zaradi omejenega prostora vam danes lahko serviram le del tega:
Makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano
Za 4 osebe potrebujemo: 350 g makaronov, 2 manjša brokolija, 2 žlici deviškega oljčnega olja, 2 stroka neolupljenega česna, 1 vejico rožmarina, 3 žlice parmezana, 3 žlice rastlinske smetane (kdor sojine ne mara, lahko vzame smetano za kuho), črn poper
Brokoli operemo, osušimo in razdelimo na enakomerne majhne rožice. Segrejemo olje, damo vanj česen in vejico rožmarina, prepražimo in pazimo, da česen ne porjavi. Nato rožmarin in česen vzamemo iz ponve, vanjo pa damo rožice brokolija in jih zdušimo, a ostati morajo čvrste. Smetano in parmezan dobro umešamo. Makarone skuhamo po navodilih jih odcedimo in damo v ponev z brokolijem. Rahlo premešamo, pretresemo makarone v ogreto skledo, prelijemo z mešanico smetane in parmezana in potresemo s sveže zmletim črnim poprom. Postrežemo z listnato solato.
Sadna solata z meliso
Za 4 osebe potrebujemo: 2 cm nastrgane ingverjeve korenine, 1 banano, 1 hruško, 12 grozdnih jagod, 2 nektarini, 1 skodelico malin, sok in nastrgano lupinico 1 neškropljene limone, sok 1 pomaranče, sok 1 grenivke, najboljše rožnate, 1/4 l trdega jogurta, šopek melise, 4 žlice malin, čez noč namočenih v malinovem ali pomarančnem likerju (če so pri mizi otroci, ta dodatek izpustimo), po želji sladkor ali agavin ali cimetov sirup
Ingver in limonino lupinico nastrgamo; sadje – razen malin - zrežemo na manjše koščke, grozdne jagode prerežemo na polovico ter prelijemo z limoninim sokom. V terilniku dobro stremo meliso in jo zmešamo s pomarančnim in grenivkinim sokom. Primešamo sadju, dodamo jogurt in maline, namočene v liker. Komur sadna solata ni dovolj sladka, jo lahko dodatno osladi z agavinim ali cimetovim sirupom. Solata naj bo dve uri v hladilniku, da se okusi prepojijo.