Zares stres

Načrtujemo nedeljski piknik. Strateško dodelan do zadnje koordinate. A v petek uničujoča vremenska napoved. Bojni posvet. Kaj zdaj? Klapa je samo v nedeljo še popolna. Za lokal ji ni. Neprevidno bleknem: »Se dobimo pri meni?« Skuhati za osem ni problem. Upoštevam tudi posebne želje! Zadnjega stavka ne bi smela izreči ... Jaz bi makarone, a brez mesa in paradižnika ... Jaz bi sladico, ampak brez moke ... pa fino sladko ... se sliši dodatek ... Krompir? ... Seveda krompir, ampak ne »tenstan« niti ocvrt ... Jaz bi kaj vzhodnjaškega, kakšne rake ... Ja, ja, ribice, ampak brez koščic ... Meso? ... Drugič, na pikniku ... Na tihem sem preklela deževni obet, vedoč, da bi za pripravo vsega tega potrebovala vsaj še pol štedilnika. A juhe ne bi? ... Če bo dež, bi se pa prilegla ... Za pijačo ne skrbi ... Bila sem kot živčen general pred bitko, a se je dobro izteklo. Ko sem napisala jedilnik, sem si oddahnila: makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano, lužiška kumarična juha, škampi v sopari na posteljici iz eksotičnega sadja, krompir, pečen na soli s tremi omakami, postrvji zvitki s črnim sezamom na paprični omaki, sadna solata s pijanimi malinami ali brez ... Zaradi omejenega prostora vam danes lahko serviram le del tega:

Makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano

Za 4 osebe potrebujemo: 350 g makaronov, 2 manjša brokolija, 2 žlici deviškega oljčnega olja, 2 stroka neolupljenega česna, 1 vejico rožmarina, 3 žlice parmezana, 3 žlice rastlinske smetane (kdor sojine ne mara, lahko vzame smetano za kuho), črn poper

Brokoli operemo, osušimo in razdelimo na enakomerne majhne rožice. Segrejemo olje, damo vanj česen in vejico rožmarina, prepražimo in pazimo, da česen ne porjavi. Nato rožmarin in česen vzamemo iz ponve, vanjo pa damo rožice brokolija in jih zdušimo, a ostati morajo čvrste. Smetano in parmezan dobro umešamo. Makarone skuhamo po navodilih jih odcedimo in damo v ponev z brokolijem. Rahlo premešamo, pretresemo makarone v ogreto skledo, prelijemo z mešanico smetane in parmezana in potresemo s sveže zmletim črnim poprom. Postrežemo z listnato solato.

Sadna solata z meliso

Za 4 osebe potrebujemo: 2 cm nastrgane ingverjeve korenine, 1 banano, 1 hruško, 12 grozdnih jagod, 2 nektarini, 1 skodelico malin, sok in nastrgano lupinico 1 neškropljene limone, sok 1 pomaranče, sok 1 grenivke, najboljše rožnate, 1/4 l trdega jogurta, šopek melise, 4 žlice malin, čez noč namočenih v malinovem ali pomarančnem likerju (če so pri mizi otroci, ta dodatek izpustimo), po želji sladkor ali agavin ali cimetov sirup

Ingver in limonino lupinico nastrgamo; sadje – razen malin - zrežemo na manjše koščke, grozdne jagode prerežemo na polovico ter prelijemo z limoninim sokom. V terilniku dobro stremo meliso in jo zmešamo s pomarančnim in grenivkinim sokom. Primešamo sadju, dodamo jogurt in maline, namočene v liker. Komur sadna solata ni dovolj sladka, jo lahko dodatno osladi z agavinim ali cimetovim sirupom. Solata naj bo dve uri v hladilniku, da se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 22. avgust 2007 / 07:00

Samo en klik do neba

Test: Opel Astra Twin Top 1.8 Cosmo

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:35

Nepremagljiva je Valerija Čarman

V Ljubljani so razglasili prvo nepremagljivo Slovenko. Ta naziv so ustvarjalke spletnega mesta Nepremagljiva.si, katerega ustanoviteljici sta Rebeka Dremelj in Andreja Feyer, namenile Gorenjki Vale...

Kronika / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:30

Ko zagori v osnovni šoli

V oktobru, mesecu požarne varnosti, se tudi po Gorenjskem vrstijo požarne vaje. V petek je vaja gašenja in evakuacije v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Hotemaže potekala tudi na Podružn...

Gospodarstvo / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:27

Dražba ovnov je dobro uspela

Na dražbi plemenskih ovnov jezersko-solčavske pasme na Spodnjem Jezerskem je bilo naprodaj dvajset ovnov z licenco za naravni pripust, prodali so jih štirinajst, večino med njimi po višji ceni od izkl...

Rekreacija / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:23

Tekaška serija Gorenjska, moj planet Gorenjcema

Serija tekov Gorenjska, moj planet se je prvič zaključila v Škofji Loki. Skupna zmagovalca sta prvič Tilen Dobnikar in drugič Marijana Štrukelj.

Kultura / četrtek, 20. oktober 2022 / 17:21

Biseri iz stalne zbirke

Pod istim nebom je naslov razstave izbranih del na papirju iz stalne zbirke Galerije Prešernovih nagrajencev. Na ogled so dela šestih izjemnih likovnih ustvarjalcev.