Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / nedelja, 17. november 2019 / 14:13

Prispevajo k urejenosti kraja

Turistično društvo Naklo je podelilo priznanja za najbolj urejene hiše in vrtove v Naklem in sosednjih vaseh. S posebnim priznanjem so se zahvalili Cenetu Štilcu iz Naklega, gojitelju in zbiratelju ka...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 30. januar 2015 / 19:24

Dežurstvo za potrjevanje vezanih knjig računov

Kranj – Zavezanci, ki so doslej pri gotovinskem poslovanju izdajali račune iz paragonskih blokov (razen zakonsko določenih izjem), to lahko zadnjič storijo še danes, v petek, že jutri, v soboto, pa...

Šport / petek, 30. januar 2015 / 18:57

Peter in Špela razrezala torto

Med tekmama na Japonskem in v Nemčiji so smučarski skakalci zadnje uspehe proslavili s torto, pridružile pa so se jim tudi skakalke, ki v tej zimi dosegajo odlične uvrstitve.

Šport / petek, 30. januar 2015 / 17:42

Triglav boljši od prvoligaša

Radomlje – Nogometaši kranjskega Triglava so odigrali tretjo pripravljalno tekmo. Na igrišču v Radomljah so z 1:3 (1:1) premagali Kalcer Radomlje. Zaradi bolezni prvoligaši niso nastopili v najmočn...

Škofja Loka / petek, 30. januar 2015 / 13:13

Drevi koncert za oškodovane v požaru

Škofja Loka – V Škofji Loki poteka zbiranje pomoči za družine, oškodovane v silvestrskem požaru. Denar zbirajo na računu Rdečega križa Škofja Loka SI56 0700 0000 0187 397 (sklic 00 235, namen: poža...

Humor / petek, 30. januar 2015 / 13:12

Od zadaj

Tajkunska evolucija: najprej ukradem, potem premoženje uspešno skrijem, se izogibam sodišču, pišem pritožbe, po pravnomočni obsodbi hudo zbolim in postanem trajno nezmožen odslužiti zaporno kazen.