Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / petek, 9. december 2016 / 15:46

Zahtevo po izredni seji zamrznili

Tržič – Svetniška skupina Zagon je drugega decembra vložila zahtevo za sklic izredne seje tržiškega občinskega sveta za 12. decembra v zvezi z reševanjem problematike in stiske nekaterih prebivalce...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Rdeča kraljica, rdeči kralj (1)

Še preden bo zunaj padal bel sneg in tudi tedaj naj na mizo "pade" kaj rdečega - za popestritev zimskih dni in okrepitev v tem času pogosto okrnjenega zdravja. Ne, v mislih nimam rdečega vina, čeravno...

Prosti čas / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Vedno izžareva toplino in ljubezen

Polica pri Naklem - Včeraj je okroglo obletnico, devetdeset let, praznovala Ana Vovk iz Police pri Naklem. Še vedno je bistrega uma in polna volje za delo - tudi kosilo še skuha vča...

Prosti čas / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Dogaja se na lokaciji, ki z realnostjo nima nobene zveze. Več krajev in mest je združenih v eno točko. Slika z morja, otok Brač, se prezrcali v moj kraj, pred naš blok, hkrati pa sem v bloku, ki...

Šport / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Glasov kolesarski zaključek

Zgornja Besnica - Kolesarji iz športnega društva Gorenjskega glasa so zaključili svojo peto sezono vadb, tekmovanj in druženj. Glasova kolesarska druženja trajajo od spomla...

GG Plus / sreda, 21. november 2012 / 07:00

Najvarčnejši vrtec daleč naokoli

Občina Preddvor je prejšnji teden uradno odprla vrtec Storžek, ki ga je v pasivnem energetskem standardu zgradila Jelovica. Energetsko tako varčnega vrtca ni ne v Sloveniji ne daleč naokoli.