Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Pridelamo samo za zajtrk

Samooskrba z zdravo slovensko hrano je eden od ciljev SLS Radovana Žerjava, ki je na Šmarjetni gori predstavil ekipo kandidatov za poslance z Gorenjskega.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 6. maj 2022 / 06:28

Uglašeni večer v Predosljah

Predoslje – V okviru Uglašenih večerov KUD Predoslje v soboto, 7. maja, ob 20. uri vabi v Kulturni dom Predoslje na koncert Urše Kavčič in POM+. Zasedba: Urša Kavčič – vokal, Jure Kavčič – klaviatu...

Šport / petek, 6. maj 2022 / 15:08

Splačalo se je vztrajati

Judoistka Anka Pogačnik je po končanem evropskem prvenstvu v Sofiji domov v Kranj prinesla bronasto odličje ter z njim razveselila tudi svoje klubske prijatelje, trenerje in vse navijače, ki so ji pri...

Gorenjska / petek, 6. maj 2022 / 12:52

V četrtek potrdili 726 okužb s koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so ob 926 PCR-testih in 6445 hitrih antigenskih testih potrdili 726 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadn...

Kranjska Gora / petek, 6. maj 2022 / 12:47

Zaradi del zapora ceste v dolino Vrata

Mojstrana – Iz Gorenjske gradbene družbe so obvestili o popolni zapori ceste v dolino Vrata od 9. maja do 1. novembra letos. Cesta bo od ponedeljka do petka zaprta od 7. do 16. ure, ob sobotah, ned...

Slovenija / petek, 6. maj 2022 / 07:58

Zimske počitnice prej kot običajno

Zimske šolske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v prihodnjem šolskem letu za polovico države začele že 30. januarja, za druge pa 6. februarja, je v uradnem listu objavilo šolsko minis...