Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 28. november 2012 / 07:00

Kratke novice

Z ovinka zleteli v nasip Pokljuka - V četrtek okoli 23. ure se je na regionalni cesti iz smeri Mrzlega studenca proti Zatrniku na Pokljuki zgodila prometna nesreča, v kateri se...

Objavljeno na isti dan


Humor / sobota, 2. april 2011 / 07:00

Ta je dobra

Javni uslužbenec Javni uslužbenec sedi v kuhinji, pije kavo in bere časopis. Žena vsa zgrožena vpraša: »Kaj danes ne greš v službo?« Mož ves prestrašen: »Je...

Prosti čas / sobota, 2. april 2011 / 07:00

Glavni na vasi

Besniški kvintet bo v nedeljo v Železnikih praznoval desetletnico delovanja. Fantje so prireditev poimenovali Življenje podeželskih plejbojev ali Tuje hočemo, svojega ne damo!

Prosti čas / sobota, 2. april 2011 / 07:00

Miro in njegovih štirideset lepih let

Miro Mikič je prepoznaven predstavnik letnika 1971 v Kranju. Priljubljen med prijatelji, skoraj vzoren oče hčerke in sina, soprog na dolge proge in ubogljiv sin ter poslušen brat...

Zanimivosti / sobota, 2. april 2011 / 07:00

Kosilo za tuje delavce

Jesenice - Prostovoljci iz Dobrodelnega društva UP Jesenice so prejšnjo soboto, ob Dnevu za spremembe, pripravili akcijo z naslovom Kosilo za migrantske delavce. V samskem domu n...

GG Plus / sobota, 2. april 2011 / 07:00

Ena sama strast

Minuli konec tedna je v Ljubljani potekal že peti mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Pravi zbiralci so ljudje posebne vrste, strast, s katero se posvečajo svoji zbirki, pa je neizmerna.