Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 3. maj 2011 / 07:00

Nestrpnost kot prepoznavni znak

Nestrpnost je prepoznavni znak večine Gorenjcev. Po moji skrbni statistiki se je stanje na gorenjskih cestah z začetkom gospodarske krize strmo vzpelo k nestrpnosti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Za svobodo, za kruh

Letos zaradi varčevanja ni bilo uradne državne proslave dneva upora proti okupatorju. Nič hudega. Boljše počastitve praznika, kakršna je bil koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora v Areni...

Splošno / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Vlada kot smešen plagiat

Premožni, a nenadarjeni komik je predlagal pisatelju J. K. Jeromu, da naj mu proda za pet funtov humoresk, da bi jih izdal pod svojim imenom. Ta se je nasmejal: »Tole bo hudo nerodno za oba. Če p...

Splošno / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Komentar: Čigav je praznik dela

Prvi maj je bil vselej namenjen delavstvu. Tudi vsakoletna srečanja ob tem prazniku so se ohranila, čeprav so manj množična kot pred leti. Tradicionalnega delavstva je namreč po propadu številnih...

Prosti čas / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Zaljubljeni Zaki praznoval

Labod Zaki, maskota družinskega hotela Savica na Bledu, je praznoval peti rojstni dan. Talenti, med njimi so tudi štirje z Gorenjskega, pa se pripravljajo na polfinalne oddaje.

Zanimivosti / petek, 3. maj 2013 / 07:00

Otroško kresovanje na Primskovem

Kranj - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Kranj Primskovo je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Primskovo s kresom na predvečer praznika dela razveselilo otroke. Kres so zakur...