Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 8. december 2006 / 06:00

Špinača

Špinača je priljubljena listnata zelenjava, ki jo v kuhinji uporabljamo presno ali kuhano, odlikujeta pa jo lahka prebavljivost in vsebnost številni hranljivih snovi. Da ni kaj dosti dru...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 18. december 2007 / 07:00

Prizidek obračunali površno

Mestna občina Kranj je zaradi velike podražitve naložbe v prizidek Zdravstvenega doma Kranj na zahtevo nadzornega odbora naročila revizijo postopka javnega naročila.

Zanimivosti / torek, 18. december 2007 / 07:00

Koledovanje v Dupljah

Spodnje Duplje - Kulturno turistično društvo Pod krivo Jelko in graščina Duplje sta v petek pripravila že osmo tradicionalno koledovanje. Pred dupljansko graščino so s poezijo o...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 18. december 2007 / 07:00

Za kanalizacijo šestnajst milijonov

Za dograditev kanalizacijskega omrežja v občini Cerklje na Gorenjskem do leta 2017 bo treba nameniti še približno 16 milijonov evrov.

Zanimivosti / torek, 18. december 2007 / 07:00

Z denarjem za voščilnice pomagali po poplavah

Zali Log - Pred časom smo že poročali, kako so dijaki in zaposleni v javnem zavodu Ekonomska šola Kranj po septembrski vodni ujmi pomagali trem družinam v Železnikih, zdaj pa so...

Gospodarstvo / torek, 18. december 2007 / 07:00

Potrjen nadaljnji razvoj Merkurja

Nazorni svet je potrdil poslovni načrt Merkurja kot vodilnega tehničnega trgovca v jugovzhodni Evropi.