Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 11:17

Herak ni več direktor Občinske uprave

Kranj – Po septembrski seji je direktor kranjske Občinske uprave Mitja Herak prevzel tudi vodenje Zavoda za turizem Kranj, zato je županu Mohorju Bogataju predlagal, da ga razreši s funkcije direkt...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 13. december 2017 / 19:08

V Kanado je šel živet kolesarske sanje

»Že od desetega leta sem na vprašanje, kje se vidim v prihodnosti, odgovoril, da bom v Kanadi kolesaril,« pravi devetnajstletni Škofjeločan Jaka Hartman. Njegovi sošolci so se vpisovali na fakultete,...

Jesenice / sreda, 13. december 2017 / 19:07

Občina Jesenice je dobila proračun

Največji projekti bodo obnova Ruardove graščine, sanacija strehe in fasade na Osnovni šoli Toneta Čufarja, sofinanciranje obnove regionalne ceste ...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 13. december 2017 / 18:30

Za Slovenijo so dali življenja

V soboto so se na prednovoletnem srečanju v Dvorjah pri Cerkljah zbrali svojci padlih žrtev vojne za Slovenijo, ki tovrstna srečanja izkoristijo za druženje in obujanje spominov.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 13. december 2017 / 18:29

Sredstva tudi za številne projekte

Osnutek proračuna Občine Cerklje predvideva nekaj večjih projektov, ki se jih bodo lotili v prihodnjem obdobju.

Razvedrilo / sreda, 13. december 2017 / 18:27

Prostega časa jima preprosto primanjkuje

Letošnji izbori za najlepše med slovenskimi dekleti so gostili kar nekaj Gorenjk. Tako sta se na oktobrskem izboru Miss Universe 2017 predstavili Ingrid Ulaga in Ariela Mandelc. Prva prihaja iz Dvorij...