Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 7. december 2023 / 09:03

Kako pridobiti in zadržati delovno silo

Posvet, ki je prejšnji četrtek potekal v kranjski Kovačnici, se je posvetil aktualnim izzivom, s katerimi se ob pomanjkanju delovne sile v zadnjem obdobju srečujejo delodajalci.

Objavljeno na isti dan


Železniki / sobota, 11. april 2015 / 16:21

Občinski svet Železniki se je moderniziral

Glasove železnikarskih občinskih svetnikov po novem beležijo glasovalne naprave.

Kranj / sobota, 11. april 2015 / 16:20

Omrežnino zaračunavajo po novem

V večstanovanjskih stavbah posamezniki sedaj plačujejo omrežnino za vodo tako kot v individualnih hišah.

Žirovnica / sobota, 11. april 2015 / 16:18

Žirovnica je še varna občina

Na seji občinskega sveta so govorili o občinskem programu varnosti.

Bohinj / sobota, 11. april 2015 / 16:17

Zaključili račune za 2014

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet je potrdili zaključni račun občine za lani, sprejel prostorski načrt v prvi obravnavi in se seznanili z lanskim delom in letošnjimi načrti Turizma Bohin...

Bled / sobota, 11. april 2015 / 16:16

Prva Gorenjka s certifikatom za krašenje z baloni

Bled – Na mednarodnem srečanju dekoraterjev z baloni, ki se je pretekli konec tedna odvijal v Termah Čatež, je kot prva Gorenjka in ena redkih v Sloveniji naziv CBA – Certified Balloon Artist prido...