Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Pivo v senci

Ose so v teh vročih dneh glavne igralke v vseh dopustniških zgodbah. Ne mine piknik, žur, čajanka ali kofetkanje, ne da bi se najprej zgrozili, koliko os je letos vsepovsod in kdo vse je bil že c...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Super je gnezditi na knjigi

Včeraj so v Mali galeriji v Kranju odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Franceta Beštra. Poleg slik avtor tokrat predstavlja še ilustracije in male skulpture.

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Cvetličarna live2: Crvena jabuka, 13. marec, 21.00

Jutri, 13. marca, vam ljubljanska Cvetličarna predstavlja mojstre ljubezenske lirike. S koncertom praznuje tudi 25. obletnico delovanja. V Slovenijo se vrača Crvena jabuka, legendarni sara...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

V Ambasadi Gavioli bo spet vroče

Jutri se lahko pridružite ekipi Fetch The Vibe, ki bo spet poskrbela za nepozaben clubbing večer. V goste prihaja svetovna zvezda house glasbe Roger Sanchez. Za ogrevanje in pregrevanje bo...

Prosti čas / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Lasje v Ljubljani

Prihaja poslastica za ljubitelje glasbe, teatra ter miru in ljubezni. Najbolj obiskan muzikal vseh časov, Hair, v izvedbi The Island Music Theater si lahko ogledate jutri, v soboto, 13. marca, ob 20....

Slovenija / petek, 12. marec 2010 / 07:00

Nova afera v slovenski politiki

Slovenijo je ta teden razburila nova afera, v katero so vpleteni trije visoki politiki, poslanca SNS Zmago Jelinčič in Srečko Prijatelj ter kmetijski minister Milan Pogačnik.