Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 20. november 2023 / 17:56

Najboljše ljubezensko pismo

V organizaciji Kulturnega društva Josipine Turnograjske je ponovno potekal natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Sloveniji – letos že dvanajstič. Avtorje najboljših pisem so razglasili...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 19. junij 2021 / 18:14

Zastave

Zastave so spokojno plapolale v vetru na nedavni spominski slovesnosti ob obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem. Naj pa se v vetru ne izgubi sporočil...

Kranjska Gora / sobota, 19. junij 2021 / 18:12

Topolino je že odprt

Mojstrana – Info točko Topolino v Mojstrani so že odprli za obiskovalce. »Ob lepem vremenu je Topolino junija ob koncih tedna odprt od 10. do 18. ure (enako bo septembra). Julija in avgusta bo odpr...

Gospodarstvo / sobota, 19. junij 2021 / 18:10

Ogled poskusa z ozimnimi žiti

Zgornje Bitnje – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj pripravlja v ponedeljek, 21. junija, ob 9. uri na njivi kmetije Šifrer v Zgornjih Bitnjah (za čistilno napravo...

Naklo / sobota, 19. junij 2021 / 18:10

Vidova nedelja v Dupljah

Duplje – V župniji Duplje bodo jutri, v nedeljo, 20. junija, že tretje leto zapored praznovali Vidovo nedeljo. Sveti Vid je zavetnik dupljanske župnije, sicer pa je temu svetniku mučeniku v Sloveni...

GG Plus / sobota, 19. junij 2021 / 18:09

O vzpostavljanju slovenskih meja

Ob tridesetletnici neodvisne države Slovenije je Branko Celar iz Gorenje vasi izdal knjigo Slovenija in njene meje v treh zgodovinskih obdobjih. V njej je celovito orisal zgodovinska in politična doga...