Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 10. julij 2009 / 07:00

Zadonela bo španska kitara

Španski mladi kitarist Pedro Mateo Gonzalez je zmagovalec nedavnega tekmovanja Boston GuitarFest 2009 (10.–14. junij 2009). Trenutno koncertira po Sloveniji. Danes zvečer mu lahko prisluhn...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. januar 2023 / 19:02

Kakopak, imamo tudi podžupanje

»Končno se je v politiki odprl prostor za nadarjene in pogumne ženske, ki želijo z znanjem in sposobnostmi koristiti skupnosti. Vsaka od dosedanjih je zgradila stopnico, na katero so lahko...

Kronika / sobota, 28. januar 2023 / 19:01

V kritičnih trenutkih pokazali pogum

Priznanja sta jim podelila vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik....

Zanimivosti / sobota, 28. januar 2023 / 18:54

Umetnost v vodi

Natančnost in orientacija sta v vsakem športu pomembni vrlini. Ko pa sta ohromljena čuta za vid in sluh, za nameček pa si še pod vodo, sposobnost za predvidevanje situacije in občutek za človeka ob...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 28. januar 2023 / 15:52

Novi predsednik obrtnikov in podjetnikov

Cerklje – Vodenje cerkljanskega društva obrtnikov in podjetnikov je prevzel Andrej Kosec, direktor podjetja Bauta – lesna gradnja pa tudi občinski svetnik. »Glavno poslanstvo društva je medsebojno...

Nasveti / sobota, 28. januar 2023 / 15:48

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Stara in nova prijateljstva vam bodo dala toliko energije, da se boste z neverjetno lahkoto prebijali skozi sive in puste januarsk...