Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 15. december 2014 / 13:48

Delo z bolniki jo izpolnjuje

Diplomirana medicinska sestra Marjana Bratkovič iz Klinike Golnik je prejela naziv častne članice Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Gorenjske.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 21. september 2012 / 07:00

Na Loškem turizem in kulturna dediščina

Jutri dopoldne se začenjajo že enajsti Dnevi turizma na Loškem, ki bodo hkrati z Dnevi evropske kulturne dediščine trajali do konca prihodnjega tedna.

Kranjska Gora / petek, 21. september 2012 / 07:00

Prenovljena šola tudi uradno odprta

Kranjska Gora - V sredo so v Kranjski Gori pripravili slovesnost ob uradnem odprtju prenovljene Osnovne Šole Josipa Vandota. Šola je od začetka letošnjega šolskega leta bogatejša je za eno...

Kronika / petek, 21. september 2012 / 07:00

Na Bledu najtežji dve minuti v športu

Bled - Na blejski promenadi bo konec tedna potekalo eno izmed najtežjih gasilskih tekmovanj na svetu - Firefighter Combat Challange oziroma »Najtežji 2 minuti v športu«. Tekmovanje z medna...

Kronika / petek, 21. september 2012 / 07:00

Po strelskem pohodu sodil še sebi

Kranjčanu Marjanu Ovinu se je v sredo zameglil um: v strelskem pohodu je ubil sestro ter ranil svaka in dva soseda, nato pa sodil še sebi.

Kronika / petek, 21. september 2012 / 07:00

Ruparju leto dni zapora

Kranjsko sodišče je včeraj nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja obsodilo na enoletno zaporno kazen. Sodba ni pravnomočna.