Kaj in kako so jedli v srednjem veku, lahko ugotavljamo predvsem na podlagi likovnih upodobitev tistega časa. V cerkvi sv. Križa na Križni gori je leta 1502 neznani slikar iz kroga münchenskega mojstra Pollacka upodobil prizor iz legende sv. Urha. Ta govori o čudežu s kokošjim bedrom, ki se v petek spremeni v ribo. (Foto: (Fototeka Gorenjskega muzeja))

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? Je veletrgovcem res pomemben le še zaslužek in ne zdravje ljudi?

Precej drugače pa je bilo v preteklosti. Ljudje so jedli tisto, kar so pridelali sami, pridelek je bil odvisen od vremenskih razmer. Če so bile te slabe, je sledilo leto lakote. Ni bilo moke za temen kruh in za močnik, ki je bil vsakodnevna hrana. Nekaj kosov mesa in belo pšenično moko so hranili za praznike. Kljub vsemu pa so morali del svojega pridelka oddati svojemu zemljiškemu gospodu.

Srednjeveško plemstvo je od svojih podložnikov dobilo oves, pšenico, ječmen, proso, rž, oddajati so morali tudi jajca, kokoši, ovce, prašiče. Plemstvo je nekaj hrane pridelalo tudi na svojih pridvornih posestvih. Pripravljali so obilne obroke, ki so imeli tudi deset različnih jedi. Juhe so bile mastne, z jajčno zakuho, lahko so dodali tudi nekaj krvi. Obvezno so morale biti na jedilniku ribe ali raki in perutninsko meso. Stročnice ali zelje so bile pripravljene z mesom. Pripravljali so tudi sladice, ki so vsebovale svinjsko mast. Radi so se posladkali s sladko smetano, kateri so dodali zelišča in oreščke. Na mizi pa sta bila obvezno bel kruh in vino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sobota, 22. november 2014 / 12:02

Odlično obiskano Pravo za vsak dan

Tržič – Pri Ljudski univerzi Tržič so v sredo ob Dnevu medgeneracijskega učenja pripravili brezplačni predavanji za zunanje obiskovalce. Dopoldansko predavanje so naslovili Pravo za vsak dan, še po...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Rokovnjači v luči turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je pripravil prvi posvet o rokovnjačih. Zgodovina, ki lahko bogati turizem.

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Ste za to, da bi bile olimpijske igre na Gorenjskem?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Anketa: Razlike v plačah pogosto krivične

Kako so ljudje danes zadovoljni s plačami, kdo dobi preveč, kdo premalo, so smiselni ukrepi, ko v krizi klestijo plače zaposlenih, so vprašanja, ki nas vznemirjajo predvsem v težkih razmerah.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Evropski policisti o prometu

Na Brdu pri Kranju je prejšnji teden potekal dvodnevni mednarodni seminar o prometni varnosti, ki ga je v okviru projekta Lifesaver organizirala Evropska zveza prometnih policij.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Zgorelo ostrešje

Meja - V petek ob 2.45 so Operativno komunikacijski center v Kranju obvestili, da je zagorelo v stanovanjski hiši na Meji. Na pomoč so poklicali poklicne gasilce iz Kranja in pro...