Še je čas za vračilo semena

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zaradi pomorov čebel od 29. aprila dalje z odredbo prepovedalo uporabo semena koruze, ki je bilo dodelano (tretirano) s fitofarmacevtskim sredstvom Poncho, Cruiser ali z drugim sredstvom z vsebnostjo aktivnih snovi klotianidin, imidakloprid in tiametoksam. Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je namreč ugotovil, da je eden glavnih krivcev za pomor čebel aktivna snov klotianidin, ki je zelo strupena za čebele; izključil pa je neposredno krivdo kmetov.

Ministrstvo je zato pozvalo kmete, da tretirano seme koruze, ki ga niso smeli posejati in so ga v skladu z navodili hranili doma, vrnejo v kmetijske trgovine, kjer so ga nabavili; hkrati pa je pozvalo semenarska podjetja, da to seme do srede, 15. junija, prevzamejo od kmetijskih trgovin. Pri iskanju rešitve o možnih postopkih ravnanja z neporabljenim semenom ter o načinu poravnave ekonomske škode se je odločilo za ukrep državne pomoči. Semenarska podjetja bodo prek kmetijskih trgovin prevzela seme od kmetov in jim hkrati izdala dobropise, sama pa bodo uveljavljala pomoč za povrnitev manipulativnih stroškov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 12. julij 2022 / 06:00

Gorenjski glas, št. 55

Gorenjski glas, 12. julij 2022, št. 55

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 13. julij 2017 / 21:25

Pot pastirskih škratov

Pravljično-doživljajska Pot pastirskih škratov na Krvavcu, ki imajo sivo zelene ali sivo rjave lase, so veliki največ štirideset centimetrov, imajo najraje borovnice in masunek, doživijo pa lahko tudi...

Kronika / četrtek, 13. julij 2017 / 21:11

Leskovšku odpravili pripor

Sojenje Dragu Leskovšku, njegovi ženi in soobdolženim domnevne trgovine z ljudmi, ki poteka na ljubljanskem okrožnem sodišču, bo dolgotrajno.

Rekreacija / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Po zlato čipko

Zmagovalec 19. Kolesarske dirke za zlato čipko je Luka Tavčar.

Kultura / četrtek, 13. julij 2017 / 21:01

Iz Dolinarjeve kranjske zapuščine

V Galeriji Mestne hiše bo čez poletje na ogled likovno-dokumentarna razstava Lojze Dolinar. Velja za enega najbolj plodovitih slovenskih kiparjev dvajsetega stoletja.

Kranjska Gora / četrtek, 13. julij 2017 / 21:00

Kovaričeva mama

Slavica Robič, po domače Kovaričeva mama, je drugega junija v Gozdu - Martuljku praznovala 103. rojstni dan. Praznovala ga je v domači hiši s svojimi sorodniki, s sinom Marjanom in najbližjimi sosedi.