Okužbe razburjajo potrošnike
V Sloveniji doslej na zelenjavi niso našli nevarne bakterije E.coli.
Ljubljana – V Nemčiji je do srede zaradi okužbe z nevarno obliko bakterije E.coli umrlo šestnajst ljudi, eden tudi na Švedskem, število primerov okužbe pa je naraslo na 470. O okužbah poročajo tudi iz Avstrije, Danske, Nizozemske, Češke in Velike Britanije. Na začetku so domnevali, da so za okužbe krive kumare dveh spornih španskih dobaviteljev, potlej pa so ugotovili, da ni neposredne povezave med zastrupitvami in uživanjem kumar. Razlog za pojav in širitev okužbe torej še ni znan.
Čeprav na slovenskem trgu ni kumar domnevno spornih španskih pridelovalcev, je inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano kljub temu zaradi zaščite potrošnikov ter varovanja javnega zdravja izvedel inšpekcijske preglede in vzel vzorce zelenjave. Ugotovil je, da na tržnicah prodajajo večinoma slovensko in italijansko zelenjavo in da je le na nekaterih tudi paradižnik španskega izvora. Več zelenjave španskega izvora, ki pa ne izvira od spornih dobaviteljev, je na trgovskih policah, pri tem pa so se trije trgovci sami odločili za analiziranje vzorcev, nekateri pa so začasno ustavili dobavo kumar iz Španije. Inšpekcija je ob pregledu odvzela dvajset vzorcev sveže zelenjave, od tega polovico vzorcev zelenjave (kumar, paradižnika, paprike in bučk) španskega izvora. Prvi rezultati analiz so pokazali, da na zelenjavi ni nevarne bakterije E.coli, rezultate mikrobioloških analiz drugih vzorcev pa pričakujejo v prihodnjih dneh.
Avstrijska agencija za zdravje in varnost hrane pa je v sredo na svoji spletni strani objavila opozorilo, da so v jelenovi salami italijanskega izdelovalca Norc Toscana s.r.I. ineria ugotovili bakterijo E. coli. Veterinarska uprava že poizveduje pri trgovcih, ali je ta salama tudi v ponudbi na slovenskem trgu.