Gospod Ficko s Sneguljčico in Trnuljčico
Zala je prvošolka, ki pa jo dejstva: torba, naloga, flavta, pospravljanje kdaj pa kdaj tako zmotijo, da se umakne in smukne v kožo odmaknjene nedosežne princeske. Točno ve, kaj si kot princeska želi, izziva z vzvišenim pogledom: saj menda veste. Seveda ne vemo. Ampak dokler je princeska, jo je najbolje pustiti pri miru. Drugače pa je zelo vesela in prikupna čebljavčica. Včasih prideta z mamo na podaljšan nedeljski zajtrk. Pred zadnjim obiskom sem jo vprašala, kaj bi rada jedla. Pogledala me je zviška kot ubogo podanico in izustila: sladkooo. Kaj točno? ... Pogleda princeske ni bilo mogoče prezreti. Zajtrk gospoda Ficka, malico od Sneguljčice in kosilo od Trnuljčice. Potem mi je naklonila še usmiljen pogled, rekoč: Da veš, gospod Ficko je banane ...
Trnuljčičin grad je bil v zaraščeni goščavi, kjer v tem času zagotovo cveti bezeg, Sneguljčici bi se prilegle morda jagode ... Pobrskala sem med svojimi recepti in sestavila nenavaden jedilnik. Zala je pustila princesko doma in zajtrk je bil sladek zadetek v črno.
Zajtrk gospoda Ficka
Za 4 osebe potrebujemo: 4 banane, 20 žlic mislija (najboljši je čokoladni), 2 do 3 tekoče jogurte, čokolado v prahu po želji.
Banane narežemo na pol cm debele ploščke in jih razdelimo v štiri skledice. Nanje nasujemo misli in prelijemo z jogurtom. Po želji potresemo s čokolado v prahu.
Puhasto bezgovo cvetje za prebujeno Trnuljčico
Za 4 osebe potrebujemo: pol kg skute, 250 g kisle smetane, 60 g praška za puding z okusom vanilije, 4 jajca, 100 g sladkorja, nekaj kapljic limonovega soka, 6 žlic bezgovih cvetov, 1 strok vanilije, maslo za skledice.
Vanilijin strok prerežemo na pol in izdolbemo sredico. Beljake ločimo od rumenjakov, beljake, limonov sok in sladkor stepemo v trd sneg. Umešamo rumenjake, dodamo kislo smetano, skuto, prašek za puding, vanilijo in na drobno natrgane bezgove cvetove. Nato previdno umešamo zelo trd sneg.
Skledice za sufle (ali skodelice za črno kavo) namastimo z maslom in posujemo s sladkorjem. Skledice napolnimo do treh četrtin.
V pekač nalijemo za prst vode in vanjo postavimo skledice. Pečemo v pečici (ventilatorska ni priporočljiva), ogreti na 180 stopinj 25 do 35 minut. Preden sufle postavimo na mizo, ga posujemo s sladkorno moko.
Moja jagodna tortica za Sneguljčico
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g jagod, 4 zvrhane žlice sesekljane čokolade z rižem, 250 g sira rikota ali skute, 1 vanilin sladkor, 1 neškropljeno limono, nekaj lističev melise za okras, obod za krofe.
Zrele, hladne jagode na hitro splaknemo in osušimo ter narežemo na lističe. Limono operemo in naribamo lupinico. V skledi zmešamo rikoto oziroma skuto, sesekljano čokolado, vanilin sladkor, limonov sok in nastrgano lupinico. Na desertni krožnik postavimo obod za pripravo krofov, naložimo vanj plast jagod, da se tesno prilegajo obodu, naložimo nanje pripravljeno mešanico in malce potlačimo. Vrhnja plast so spet jagode. Nato previdno dvignemo obod in okrasimo tortico z listom melise.
Jagodna bovla za otroke
Za 8 otrok potrebujemo: 750 g jagod, sladkor po okusu, sok 2 limon, 700 g bistrega jabolčnega soka, 1 l mineralne vode, nekaj lističev melise.
Velike jagode zrežemo na lističe, manjše pa na polovico, pokapljamo z limonovim sokom in potresemo s sladkorjem. Dolijemo pol jabolčnega soka in za 2 uri postavimo v hladilnik. Nato dodamo drugo polovico jabolčnega soka, mineralno vodo in listične melise. Če mame dovolijo, damo k posodi za bovlo še skledico z majhnimi koščki ledu.