Janko Jeglič (Foto: Gorazd Kavčič)

Gorenjski sadjarji spet uspešni v Avstriji

Kranj - Koroško združenje pridelovalcev in predelovalcev sadja Mostbarkeiten je tudi letos v Št. Pavlu (St. Paul) v Labotski dolini (Lavanttal) pripravilo tradicionalno mednarodno ocenjevanje izdelkov iz sadja Alpe–Adria. Več kot 220 kmetij iz Avstrije, Nemčije, Italije, Slovenije in Hrvaške je na ocenjevanje dalo čez tisoč izdelkov – žganja, likerje, sadne sokove, sadna vina in sadni kis. Mednarodna strokovna komisija je podelila 286 zlatih, 285 srebrnih in 178 bronastih priznanj, izmed dobitnikov priznanj pa je izbrala še osem zmagovalcev Alpe–Adria in osem nacionalnih zmagovalcev. Iz Gorenjske so na ocenjevanju sodelovali štirje sadjarji. Janko Jeglič iz Podbrezij je z Matijovčevo vilijamovko in Matijovčevim pelinkovcem postal nacionalni zmagovalec. Franc Žan iz Pševega, ki od vseh gorenjskih sadjarjev najdlje sodeluje na ocenjevanju Mostbarkeiten, tudi tokrat ni ostal praznih rok in je priznanjem iz prejšnjih let dodal še bronasti priznanji za jabolčno žganje in za borovničev liker. Mihael Kosmač z Dovjega je dobil bronasto priznanje za gorenjski sadjevec, Ivan Jeklar z Gorjuš pa med »bio« kmetijami bronasto za žganje tepkovec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Zdravljica

Kakšne zgodbe v sebi skrivajo predmeti, ki bodo na ogled na novi stalni razstavi Gorenjskega muzeja Prelepa Gorenjska?

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...