Na četvorko brez alkohola

V petek bodo po več mestih v Sloveniji ob 12. uri potekale maturantske četvorke. Iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj pozivajo mlade, naj se ta slovesni dogodek ne spremeni v pijančevanje.

Kranj – V gorenjski prestolnici se bo maturantski sprevod začel ob 10. uri, ob 12. uri bo na Slovenskem trgu potekala maturantska četvorka, mlade pa bo tik pred tem nagovoril župan Mohor Bogataj. Dogodek naj bi ostal v prijetnem spominu maturantov. »Žal se je v preteklosti pogosto spremenil v pijančevanje, ki so ga spremljale neprijetnosti in škoda, povezana z opitostjo. Že lani so bile aktivnosti na pobudo Urada predsednika Republike Slovenije, ministrstva za zdravje, organizatorjev maturantske parade in vseh, ki delujejo na področju zmanjševanja škode zaradi alkohola, usmerjene v promocijo dogodka brez alkohola,« je sporočila mag. Marjetka Hovnik Keršmanc, dr. med. iz Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj.

Vse srednje šole na Gorenjskem in njihove ravnatelje so iz ZZV Kranj pozvali, da dijake aktivno spodbujajo k praznovanju brez alkohola, jim posredovali promocijske plakate Biti trezen ne pomeni biti brezvezen ter jih prosili, da k udeležbi na prireditev povabijo tudi starše maturantov, kar vse lahko prispeva k manj tveganemu vedenju mladih. »Hkrati smo k promociji dogodka brez alkohola povabili tudi občine na Gorenjskem, v katerih bo potekala ulična maturantska četvorka, in vse župane iz občin, v katerih so srednje šole, ter jih prosili za javen poziv maturantom. Poostren nadzor nad javnim redom in mirom ter izvajanjem Zakona o zmanjševanju rabe alkohola so na dan dogodka obljubile tudi inšpekcijske službe in policija,« je še povedala Marjetka Hovnik Keršmanc.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 20. junij 2021 / 08:07

Graščina namesto porscheja

Gosta slovesnosti ob prazniku Občine Preddvor sta bila Tanja Šubelj in Florjan Sušnik, najemnika gradu Dvor, ki ga nameravata javnosti odpreti že prihodnji mesec.

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Bled vrnili v srednjeveški čas

Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja je, skupaj z gosti iz Slovenije in tujine, poskrbela, da smo se za nekaj ur vrnili v srednji vek.

Kranj / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Rekordni Županov tek

Na tradicionalnem sedmen Županovem teku na Brdu je v soboto nastopilo 1075 tekačev.

Radovljica / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Rimska naselbina v Mošnjah bo kulturni spomenik

Mošnje - Radovljiški občinski svet je na seji prejšnji teden po hitrem postopku sprejel odlok, s katerim so arheološko lokacijo rimske naselbine Pod cesto v Mošnjah razglasili za...

Slovenija / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Štiri občine prikrajšane

Ustavno sodišče je prejšnji teden javno obravnavalo pobudo štirih občin (Ljubljana, Trzin, Šempeter-Vrtojba in Log-Dragomer) o ustavnosti novega zakona o financiranju občin.

Preddvor / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Roblek predsednik, Bergant podpredsednik

Preddvor - Občinski odbor Slovenske ljudske stranke v Preddvoru je na rednem letnem občnem zboru ocenil rezultate zadnjih lokalnih volitvah in ugotovil, da je stranka...