V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani bo 22. aprila nastopila tudi pevska skupina Praprotnice iz Šentjakoba in harmonikar Joerg Errenst. Pojejo Irene Strasser, Hanca Poertsch in Rozi Sticker. Posnetek je z njihovega nastopa v uradu slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Koroška kultura v Ljubljani

Del bogate kulturne dejavnosti Slovencev na Koroškem v začetku vsake pomladi zaživi tudi v Ljubljani, ko so na sporedu Koroški kulturni dnevi. Njihov organizator je Društvo slovensko – avstrijskega prijateljstva, ki ga zadnja leta vodi Lovro Sodja. Dnevi koroške kulture so del slovenskega kulturnega ustvarjanja, ki nastaja v zahtevnejših razmerah in si zato zaslužijo večjo pozornost slovenske javnosti.

Letošnji 13. Koroški kulturni dnevi se bodo začeli v sredo, 15. aprila ob 18. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Odprl jih bo minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. V Galeriji bodo na ogled slike koroškega Slovenca Franca Rasingerja iz Šentpetra pri Šentjakobu v Rožu. Ni še dolgo od njegovih razstav v Šenčurju in v Tržiču, o njem pa sem pred dvema mesecema pisal tudi v Gorenjskem glasu. Umetnik, sicer učitelj po poklicu, je zanimiv človek, pol izvirnih idej in rešitev, ki v likovna dela vključuje v glagolskih pismenkah izražene misli in verze slovenskih pesnikov. Razstavo bo odprl avstrijski veleposlanik v Ljubljani dr. Clemens Koja. Druga prireditev Koroških kulturnih dni bo v soboto, 18. aprila, ko bo ob 11. uri v Mini teatru v Ljubljani lutkovna predstava Ure kralja Mina, ki jo je napisal Bine Štampe – Žmauc. Zaigrali jo bodo člani odra Lutke Mladje, ki deluje pri Koroški dijaški zvezi v Celovcu. Predstava je pod vodstvom režiserja Riharda Grilca nastala v počastitev 40–letnice lutkarstva na Koroškem.

Predstavitev koroških publikacij v ponedeljek, 20. aprila, ob 17. uri v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani na Cankarjevi ulici bo tretja »koroška« prireditev v Ljubljani. Slovenska javnost bo podrobneje spoznala zbirko ljudskih pesmi z Zilje iz zapuščine zborovodje Lajka Milosavljeviča, knjigo spominov na Rebrco pri Železni Kapli, ki jo je napisal dr. Ožbolt Ilaunig in zbornik spominov na enega od voditeljev Slovencev na Koroškem in zagovornika sožitja v deželi Valentina Inzka. Knjiga ima naslov Glasnik sožitja: 1923 – 2002. Kulturni okvir bosta dala mešani pevski zbor Lipa zelenela in basbaritonist Marko Fink.

Zadnji prireditvi Koroških kulturnih dni bosta v sredo, 22. aprila, ob 17. uri, ko bodo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinov gradu v Tivoliju v Ljubljani predstavili dve knjigi o boju Slovencev na Koroškem proti nacizmu, in v petek, 24. aprila, ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani s koncertom mešanega zbora Bilka iz Bilčovsa in tamburašev iz Šentjanža v Rožu. Vabljeni na prireditve!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 30. maj 2019 / 10:30

Nagrada Mihi Rodmanu

Na mednarodnem gledališkem festivalu v Bolgariji je Miha Rodman prejel nagrado za igro Judovski pes, v kateri odigra šestindvajset različnih vlog.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Z razstavo podoživite plebiscit

Razstava ob 20. obletnici plebiscita z naslovom Milijon 289 tisoč 369 se seli na Gorenjsko. Danes odprtje v Škofji Loki.

GG Plus / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Odločno zavračamo namigovanja o povezavah Janeza Janše z brezplačniki

Namigovanja, da naj bi bil Janez Janša povezan z izdajanjem brezplačnikov v letu 2008, kar je bilo mogoče prebrati v članku z naslovom "Forum 571", odločno zavračamo. Niti Janez Janša niti Sloven...

Jesenice / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Piščalke, veselje in četvorka

Jesenice - Jeseniške ulice so že včeraj dopoldne preplavili maturantje v živo pisanih majicah, s piščalkami in glasnimi sirenami. Okrog 270 dijakov zaključnih letnikov Srednje šo...

GG Plus / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Kdo nas bi branil?

Tretja majska nedelja je bila deževna, Zofka se je pošteno uscala. Hvala bogu, moča je bila res že potrebna, lahko bi je bilo več. A dež je zmočil tudi slovesnost ob 20-letnici Slovenske vojske (...

Prosti čas / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Mladi zavzeli Kranj

V Kranju te dni poteka tradicionalni majski festival Teden mladih.