Uvod v morsko sezono
Vsakič, ko pridem z jadranja, potrebujem kakšen teden, dva, da se spet navadim ljudskih množic. Tokrat sem se udeležila Sea Openinga 2011. Bogat program, dobra hrana, odlična družba.
Ko sem se pred kakšnim tednom vrnila z jadranja, sem doma v potovalki našla dve sponzorski majici različnih velikosti in prazno steklenico oziroma 'štefana', ki je verjetno romal - poln vina 'bog si ga vedi' s katere gostilne in na katerem otoku z menoj ali pa s kakšnim drugim članom moje ekipe nazaj na barko. Kako je oboje na koncu zašlo v mojo potovalko, je pa še vedno odprto vprašanje. Najverjetneje je štefan nesojeni spominek, majico pa sem nehote stlačila v potovalko, ko sem hitela pakirat. Kolega se je pošalil, da še dobro, da nisem prinesla domov kake zaščitene morske vrste. Tako, mimogrede in nevede. Ali pa po pomoti v potovalko zbasala kakega spečega domačina.
Podobno kot pri smučanju, kjer poznamo krajša, tri- in štiridneva uvodna odprtja v smučarsko sezono, sta letos Jani Janša in Stanč Logar, skiperja iz gorenjskih krajev, prišla na idejo, da bi organizirala uvod v morsko sezono, tako imenovani 'sea opening'. Projekta sta se lotila resno, štartala s štirimi barkami, dogodek objavila na Facebooku in glej ga zlomka: na koncu sta napolnila dvanajst jadrnic - deset s po devetimi člani posadke vključno s skiperjem, pa še dve malce manjši s po sedmimi ljudmi.
Opening je imel bogat program, urnika smo se držali prav vsi, vreme je bilo božansko, vetra bolj malo. Tako smo en dan doživeli malo regato – bolj turistično, kjer je že pred startom zmagala 'orkanska bonaca'. Večine brezvetrje ni motilo, sploh ne tistih, ki so bili na jadranju prvič. Najbolj pogumni pa so pozabili, da ima morje v začetku aprila okoli petnajst stopinj, in se odločili celo za minuto ali dve plavanja.
Sea opening 2011 je trajal od 7. do 10. aprila. Jadrnice smo prevzeli v Biogradu, skupaj z njimi pa je vsaka ekipa dobila še vino, golaž in kruh ter kup drugih malenkosti, organizirane so bile večerje na kopnem, celo gusarska zabava na Silbi - s privlačnimi nagradami. DJ-ja smo uvozili iz Slovenije – z vso 'frštekerijo' vred. Z dobro muziko nas je tako vsak večer spravljal v plesne ritme do jutranjih ur Kranjčanom dobro znani Igor Štefančič z Radia Kranj. Videli smo še zaliv Brbinj, okušali dobrote gostišča Fregadon na Silbi, si ogledali znameniti svetilnik na Dugem otoku in ostanke nasedle tovorne ladje, spoznali Molat, zaliv Brgulje, v gostišču Janko pa nas je najbolj navdušila riba na žaru.