Cenjeno gorenjsko žganje
Gorenjci "kuhajo" dobro žganje, je pokazalo ocenjevanje za razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na katerem je najvišjo oceno prejel Ivan Jeklar z Gorjuš.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 19. do 22. maja dvaindvajseta razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili najbolje ocenjene kmečke prehranske izdelke. Komisije so že ocenile sokove, suho sadje, konzervirane vrtnine, kompote, marmelade, kis, olje in mesne izdelke, zdaj so znani že tudi rezultati za žgane pijače. Komisija prav nobenega žganja ni ocenila z najvišjim možnim številom točk (dvajset), od gorenjskih »žganjarjev« je najvišjo oceno in s tem zlato priznanje za žganje tepkovec prejel Ivan Jeklar z Gorjuš. Poleg njega bodo zlato priznanje na razstavi prejeli še Janez Markuta iz Čadovelj pri Trsteniku za viljamovko, Miha Primožič iz Čabrač za domači blisky, Janez Kožuh od Svetega Florjana nad Škofjo Loko za »sadjevc«, Franc Miklavčič iz Dolenje Ravni za žganje tepkovec, Jože Čadež iz Loga nad Škofjo Loko za domači brinjevec in za domače žganje, Tone Šinkovec iz Leskovice za češnjevec, Andreja Kadunc iz Sidola v Tuhinjski dolini za žganje in Mihael Kosmač z Dovjega za »ta domače« žganje. Srebrno priznanje bodo prejeli Janez Potočnik iz Bukovega Vrha za tepkovec, Janez Kožuh prav tako za tepkovec, Franc Starman iz Rakovice za tepkovo žganje, Ivanka Kocjančič s Katarije pri Moravčah za slivovo žganje, Ivan in Veronika Habjan iz Loga nad Škofjo Loko za domači brinjevec in za domače sadno žganje, Damjan Snedec iz Spodnje Besnice za ringlojevo žganje, Jože Bešter iz Rovt pri Podnartu za Markovo hruškovo žganje, Germana in Miroslav Pivk iz Žirov za žganje iz mešanega sadja, Janko Jeglič iz Podbrezij za Matijovčevo viljamovko, Mihael Kosmač za »ta domač hruškovec«, Leopoldina Bogataj iz Kladja za brinjevec, Bernarda in Anton Skok iz Loke pri Mengšu za domače Jurčkovo žganje in Franc Božnar iz Dolenje Ravni za sadjevec. Bronasto priznanje bodo prejeli Angela Strlič iz Žirov za jabolčno žganje, Janez Markuta za žganje iz jabolk, Leopoldina Bogataj za žganje iz jabolk, Germana in Miroslav Pivk za hruškovo žganje ter Miran Cvenkel iz Ljubnega za tepkovec in slivovko.