Frančiška Skvarča in njeni otroci, od leve: Minka, Rado, Mira in Lučka

Devedeset let besniške mežnarice

Te dni je visok jubilej, 90 let, praznovala Frančiška Skvarča, dolgoletna mežnarica iz Besnice.

Rojena je bila leta 1923 v Rovtarskih Zbiršah pri Logatcu. V Besnico se je skupaj z možem preselila leta 1962. Živeli so v stari mežnariji, z možem pa sta opravljala službo cerkovnika in grobarja. »Naša Lučka je bila stara štiri mesece, ko smo se preselili,« se spominja Frančiška, ki ima poleg najmlajše hčerke še tri otroke, hčerki Minko in Miro ter sina Rada, ki so poskrbeli za sedem vnukov in štiri pravnuke. Aktivna mežnarca je bila 46 let in v tem času služila petim župnikom. Sedaj njeno delo opravlja hči Lučka, »jaz jo pa malo nadzorujem«, šaljivo pripomni. Po moževi smrti je pet let sama kopala grobove. »Najtežje je bilo, kadar sem morala pozimi, ko je bila zem­lja zmrznjena, na roke skopati dva metra globoko jamo. Na srečo je kasneje to delo prevzel Hlipov Janez.« Delo cerkovnika zahteva celega človeka in največ dela je ob nedeljah, ko imajo drugi počitek. »Trikrat na dan smo morali na roke zvoniti, če je kdo umrl, tudi po 15 minut. Župniku sem kuhala kosilo, čistila in krasila sem cerkev. V vseh letih službovanja sem šla samo za en dan na dopust. Z župniki se nisem prepirala, na začetku sem jim lepo povedala, kakšne so navade v Besnici in teh se je bilo treba držati. In so vsi razumeli.« Doživela je tudi veliko lepih trenutkov: »Ob nedeljah popoldne smo plesali na čestitke in pozdrave, ki so se vrteli po radiu. Najraje sem plesala polko, valček se moram pa še naučiti,« pravi Frančiška. Sorodniki in sovaščani ji želimo, da bi še čim večkrat poslušala čestitke in pozdrave.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 15. junij 2010 / 07:00

Cero pred "pokopom"?

Na Jesenicah so le še korak pred izstopom iz konzorcija Cero. Problem odpadkov bodo očitno reševali le v sodelovanju z Radovljico in Škofjo Loko.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 29. avgust 2014 / 17:57

Glasbeni zaključek gorenjskega poletja

Poletje se poslavlja, vendar se ravno v tem času na Gorenjskem precej dogaja. Velikokrat sicer nagaja muhasto vreme, a tudi tega smo se že malo navadili.

Šport / petek, 29. avgust 2014 / 13:50

Od avgusta v Moskvi

Domžalčan Dalibor Stevanović od avgusta igra pri ruskem prvoligašu, ekipi Torpedo Moskva. Vezni igralec, ki je pri 21-letih odšel igrat nogomet v tujino in tam ostal.

Rekreacija / petek, 29. avgust 2014 / 13:36

Janez je združil najboljše

Pilates, joga, fitnes in raztezne vaje so vadbe, ki so v zadnjih letih najpriljubljenejše tako med športnimi rekreativci kot tudi vrhunskimi športniki. Janez Šlibar je ustvaril »konglomerat« štirih va...

Bled / petek, 29. avgust 2014 / 13:27

Gorenjski gasilci v samem vrhu

Na enem najtežjih gasilskih tekmovanj Firefighter Combat Challenge so štirje gorenjski gasilci »pometli« celo s svetovno gasilsko elito. Najboljši čas je dosegel Domen Pavlič iz PGD Begunje.

Železniki / petek, 29. avgust 2014 / 13:26

Hiša je sedaj na trdnem

Pri Torkarjevih v Smolevi 5, kjer so še pred dobrega pol leta doživljali premikanje hiše in trepetali v strahu pred plazom, so sedaj zadovoljni, da je končana vsaj prva faza sanacije, ki je stabilizir...