Pečena šunka v testu za predjed ... (Foto: Gorazd Kavčič)

Barok na dijaških krožnikih

Ideja o baročnem kosilu za dijake se je utrnila profesorici slovenskega jezika Dragici Debeljak, ki je dijake strokovne gimnazije po ogledu Linhartove Radovljice popeljala še na kosilo k njihovim vrstnikom na Srednjo gostinsko in turistično šolo.

Krivično je, da si povprečnega dijaka pri kosilu predstavljamo s sendvičem v eni roki in steklenico kokakole v drugi, v najboljšem primeru pa s krožnikom testenin ali zrezkom in goro krompirja na mizi pred seboj. Da je lahko še kako drugače, so dokazali dijaki prvih letnikov strokovne gimnazije Tehniškega šolskega centra iz Kranja, ki so se na kosilo odpravili k svojim vrstnikom v Srednjo turistično in gostinsko šolo v Radovljico.

Ideja za malce drugačno šolsko ekskurzijo se je porodila njihovi profesorici slovenskega jezika, Radovljičanki Dragici Debeljak, ki je svojim učencem želela Linhartovo mesto in čas, v katerem je znani dramatik in zgodovinar živel, predstaviti na izviren in zanimiv način. Tako so se najprej seznanili s starim mestnim jedrom Radovljice in si v slikoviti Baročni dvorani graščine ogledali odlomek iz Županove Micke. Nato so se odpravili v bližnjo Srednjo gostinsko in turistično šolo, kjer so skupaj z vrstniki iz Radovljice pripravili baročno kosilo.

Na »baročnem« jedilnem listu so se znašli hobotnica v solati in pečena šunka v testu za hladno predjed, pariška in cesarjeva postna juha, pa ribja rižota, grške dolme, zrezki turjaškega grofa, pražen krompir ter lastovičja gnezda in široki rezanci. Za poobedek – nad tem so bili mladi jedci najbolj navdušeni – so imeli saherjevo torto in skutne cmoke v jagodni omaki.

»Radovljica, Linhart, barok in razsvetljenstvo mi bosta zdaj prav gotovo drugače ostala v spominu,« je po kosilu povedala dijakinja Leja Čehovin iz Kranja. »Vse si lažje predstavljaš in zapomniš, če doživiš,« se je z njo strinjal Marko Plestenjak iz Zgornjih Bitenj. »Pod imenom baročno kosilo sem si seveda predstavljal vse mogoče, a pravzaprav ni bilo tako drugače od tistega, kar smo navajeni. Najboljša je bila pa sladica.«

»Pri pripravi jedilnika smo si pomagali s strokovno literaturo, jedi pa smo pripravili z mislijo na to, kaj je mladim všeč,« je izbor in pripravo komentiral učitelj kuhanja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Boris Lindič. Poudaril je še, da je s svojimi dijaki poskrbel za primerno postrežbo in bil zadovoljen z odzivom gostov. »Z zanimanjem so pomagali v kuhinji in brez predsodkov jedli, kar so skupaj skuhali.«

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 28. november 2006 / 06:00

Konec olajšav za naložbe

Kranj - Novi zakon o dohodnini, ki ga bodo začeli uporabljati 1. januarja 2007, prinaša nekaj sprememb pri obdavčitvi kmetijske dejavnosti. Ena izmed novosti je tudi ukinitev inve...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Glasov jež: Že prav, da delajo, samo ne površno

Kranj - Cestišče, pločnike od t. i. kranjskega trojčka poleg Gimnazije v smeri proti občini urejajo. Vse lepo in prav, da se dela, le rumene trakove čez cesto naj odstranijo ali...

Prosti čas / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Številke so jih odpeljale na izlet

Številke so tokrat nagrajence odpeljale naravnost na Ptuj. Kakšen dan prej pa smo se ustavili v Šmarjeških Toplicah. Odkar imajo Dolenjci urejeno avtocesto, pridete z Gorenjskega do njih v slabi uri i...

GG Plus / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Prvič je letel

Smučarski skakalec Tomaž Naglič, 21-letni član SSK Alpina Žiri, je že na svoji prvi tekmi svetovnega pokala osvojil točke.

Zanimivosti / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Godla je teknila vsem

Turistično društvo Šenčur je v soboto že devetnajsto leto zapored v svojih prostorih v središču Šenčurja postreglo obiskovalcem s šenčursko godlo. Več kot sto litrov tradicionalne šenčurske jedi je hi...

Gospodarstvo / sreda, 19. januar 2011 / 07:00

Nesmiselno omejevanje sosedske pomoči

Kranj - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije se ne strinjajo z nekaterimi določbami zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga je vlada sprejela na zadnji lan...