Pečena šunka v testu za predjed ... (Foto: Gorazd Kavčič)

Barok na dijaških krožnikih

Ideja o baročnem kosilu za dijake se je utrnila profesorici slovenskega jezika Dragici Debeljak, ki je dijake strokovne gimnazije po ogledu Linhartove Radovljice popeljala še na kosilo k njihovim vrstnikom na Srednjo gostinsko in turistično šolo.

Krivično je, da si povprečnega dijaka pri kosilu predstavljamo s sendvičem v eni roki in steklenico kokakole v drugi, v najboljšem primeru pa s krožnikom testenin ali zrezkom in goro krompirja na mizi pred seboj. Da je lahko še kako drugače, so dokazali dijaki prvih letnikov strokovne gimnazije Tehniškega šolskega centra iz Kranja, ki so se na kosilo odpravili k svojim vrstnikom v Srednjo turistično in gostinsko šolo v Radovljico.

Ideja za malce drugačno šolsko ekskurzijo se je porodila njihovi profesorici slovenskega jezika, Radovljičanki Dragici Debeljak, ki je svojim učencem želela Linhartovo mesto in čas, v katerem je znani dramatik in zgodovinar živel, predstaviti na izviren in zanimiv način. Tako so se najprej seznanili s starim mestnim jedrom Radovljice in si v slikoviti Baročni dvorani graščine ogledali odlomek iz Županove Micke. Nato so se odpravili v bližnjo Srednjo gostinsko in turistično šolo, kjer so skupaj z vrstniki iz Radovljice pripravili baročno kosilo.

Na »baročnem« jedilnem listu so se znašli hobotnica v solati in pečena šunka v testu za hladno predjed, pariška in cesarjeva postna juha, pa ribja rižota, grške dolme, zrezki turjaškega grofa, pražen krompir ter lastovičja gnezda in široki rezanci. Za poobedek – nad tem so bili mladi jedci najbolj navdušeni – so imeli saherjevo torto in skutne cmoke v jagodni omaki.

»Radovljica, Linhart, barok in razsvetljenstvo mi bosta zdaj prav gotovo drugače ostala v spominu,« je po kosilu povedala dijakinja Leja Čehovin iz Kranja. »Vse si lažje predstavljaš in zapomniš, če doživiš,« se je z njo strinjal Marko Plestenjak iz Zgornjih Bitenj. »Pod imenom baročno kosilo sem si seveda predstavljal vse mogoče, a pravzaprav ni bilo tako drugače od tistega, kar smo navajeni. Najboljša je bila pa sladica.«

»Pri pripravi jedilnika smo si pomagali s strokovno literaturo, jedi pa smo pripravili z mislijo na to, kaj je mladim všeč,« je izbor in pripravo komentiral učitelj kuhanja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Boris Lindič. Poudaril je še, da je s svojimi dijaki poskrbel za primerno postrežbo in bil zadovoljen z odzivom gostov. »Z zanimanjem so pomagali v kuhinji in brez predsodkov jedli, kar so skupaj skuhali.«

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 18. november 2012 / 07:00

Na poti v svetovni vrh

Tekaški smučarski klub, ki je lani znova prevzel ime Triglav, želi tudi v prihodnje nadaljevati tradicijo številnih vrhunskih kranjskih tekačev.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Projekti občin

Obnova Graščine in Ceste svobode Radovljica - Radovljiška Graščina je najmogočnejša zgradba v starem mestnem jedru Radovljice, ki je v celoti razglaše...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Gorenjska hitreje kot Slovenija

Gorenjska razvojna regija je na pomembni razvojni prelomnici. Obdobje nove finančne perspektive 2007-2013 bo pokazalo, ali je regija sposobna preboja iz industrijske v moderno regijo, ki bo soustvarja...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Drugi regionalni razvojni forum o sodelovanju in povezovanju

Pred nami je 2. razvojni forum, čas za obračun dela od pretekle jeseni, ko je Regionalna razvojna agencije Gorenjske skupaj z regionalnim razvojnim svetom in svetom regije pripravila p...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Prednostne usmeritve razvoja Gorenjske

Za uresničevanje ciljev so v Regionalnem razvojnem programu Gorenjske 2007–2013 postavljene štiri razvojne prednostne usmeritve, ki so zelena nit razvoja regije. Zaradi večje prepoznavnosti so poim...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Strateški cilji Gorenjske

Vizijo gorenjske regije do leta 2013 gradijo trije ključni strateški cilji. Vsak bo merjen z najmanj dvema kazalnikoma. Merljivi cilji so postavljeni na osnovi napovedi rasti slovenskega makroekono...