Pečena šunka v testu za predjed ... (Foto: Gorazd Kavčič)

Barok na dijaških krožnikih

Ideja o baročnem kosilu za dijake se je utrnila profesorici slovenskega jezika Dragici Debeljak, ki je dijake strokovne gimnazije po ogledu Linhartove Radovljice popeljala še na kosilo k njihovim vrstnikom na Srednjo gostinsko in turistično šolo.

Krivično je, da si povprečnega dijaka pri kosilu predstavljamo s sendvičem v eni roki in steklenico kokakole v drugi, v najboljšem primeru pa s krožnikom testenin ali zrezkom in goro krompirja na mizi pred seboj. Da je lahko še kako drugače, so dokazali dijaki prvih letnikov strokovne gimnazije Tehniškega šolskega centra iz Kranja, ki so se na kosilo odpravili k svojim vrstnikom v Srednjo turistično in gostinsko šolo v Radovljico.

Ideja za malce drugačno šolsko ekskurzijo se je porodila njihovi profesorici slovenskega jezika, Radovljičanki Dragici Debeljak, ki je svojim učencem želela Linhartovo mesto in čas, v katerem je znani dramatik in zgodovinar živel, predstaviti na izviren in zanimiv način. Tako so se najprej seznanili s starim mestnim jedrom Radovljice in si v slikoviti Baročni dvorani graščine ogledali odlomek iz Županove Micke. Nato so se odpravili v bližnjo Srednjo gostinsko in turistično šolo, kjer so skupaj z vrstniki iz Radovljice pripravili baročno kosilo.

Na »baročnem« jedilnem listu so se znašli hobotnica v solati in pečena šunka v testu za hladno predjed, pariška in cesarjeva postna juha, pa ribja rižota, grške dolme, zrezki turjaškega grofa, pražen krompir ter lastovičja gnezda in široki rezanci. Za poobedek – nad tem so bili mladi jedci najbolj navdušeni – so imeli saherjevo torto in skutne cmoke v jagodni omaki.

»Radovljica, Linhart, barok in razsvetljenstvo mi bosta zdaj prav gotovo drugače ostala v spominu,« je po kosilu povedala dijakinja Leja Čehovin iz Kranja. »Vse si lažje predstavljaš in zapomniš, če doživiš,« se je z njo strinjal Marko Plestenjak iz Zgornjih Bitenj. »Pod imenom baročno kosilo sem si seveda predstavljal vse mogoče, a pravzaprav ni bilo tako drugače od tistega, kar smo navajeni. Najboljša je bila pa sladica.«

»Pri pripravi jedilnika smo si pomagali s strokovno literaturo, jedi pa smo pripravili z mislijo na to, kaj je mladim všeč,« je izbor in pripravo komentiral učitelj kuhanja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Boris Lindič. Poudaril je še, da je s svojimi dijaki poskrbel za primerno postrežbo in bil zadovoljen z odzivom gostov. »Z zanimanjem so pomagali v kuhinji in brez predsodkov jedli, kar so skupaj skuhali.«

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 26. december 2021 / 13:05

V soboto potrdili 666 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – Ob opravljenih 2157 PCR-testih so včeraj potrdili 666 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih izvidov je bil 30,9-odstoten, kar je...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 31. julij 2019 / 11:19

Višarje povezujejo Slovence

Višarje – Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi vabita v nedeljo, 4. avgusta, na tradicionalno, že 31. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje: matične, zamejske in i...

Zanimivosti / sreda, 31. julij 2019 / 11:18

Luna kliče Zemljo

Veliko besed, slik in misli je bilo v preteklih dneh namenjenih petdeseti obletnici prvega človekovega koraka, narejenega po površini Lune. Znameniti stavek astronavta Neila Armstronga, ko...

Slovenija / sreda, 31. julij 2019 / 11:18

Upokojencem letni dodatek

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo ta teden z julijskimi pokojninami izplačal tudi letni dodatek. Višina regresa za upokojence je odvisna od višine pokojnine.

Izleti GG / sreda, 31. julij 2019 / 11:14

Mesto v malem

Slovenski turistični novinarji smo se odzvali vabilu, ko je pred časom v koprski Luki pristala ena od ladij skupine ali ladjarja MSC, MSC Musica, da si tako imenovano mesto v malem ogledamo.

Kronika / sreda, 31. julij 2019 / 11:12

V gore le dobro pripravljeni

Na Planinski zvezi Slovenije znova opozarjajo, da so planinske poti v naših gorah glede na tehnično zahtevnost kategorizirane kot lahke, zahtevne in zelo zahtevne, vedno pa se je treba zavedati, da to...