Pečena šunka v testu za predjed ... (Foto: Gorazd Kavčič)

Barok na dijaških krožnikih

Ideja o baročnem kosilu za dijake se je utrnila profesorici slovenskega jezika Dragici Debeljak, ki je dijake strokovne gimnazije po ogledu Linhartove Radovljice popeljala še na kosilo k njihovim vrstnikom na Srednjo gostinsko in turistično šolo.

Krivično je, da si povprečnega dijaka pri kosilu predstavljamo s sendvičem v eni roki in steklenico kokakole v drugi, v najboljšem primeru pa s krožnikom testenin ali zrezkom in goro krompirja na mizi pred seboj. Da je lahko še kako drugače, so dokazali dijaki prvih letnikov strokovne gimnazije Tehniškega šolskega centra iz Kranja, ki so se na kosilo odpravili k svojim vrstnikom v Srednjo turistično in gostinsko šolo v Radovljico.

Ideja za malce drugačno šolsko ekskurzijo se je porodila njihovi profesorici slovenskega jezika, Radovljičanki Dragici Debeljak, ki je svojim učencem želela Linhartovo mesto in čas, v katerem je znani dramatik in zgodovinar živel, predstaviti na izviren in zanimiv način. Tako so se najprej seznanili s starim mestnim jedrom Radovljice in si v slikoviti Baročni dvorani graščine ogledali odlomek iz Županove Micke. Nato so se odpravili v bližnjo Srednjo gostinsko in turistično šolo, kjer so skupaj z vrstniki iz Radovljice pripravili baročno kosilo.

Na »baročnem« jedilnem listu so se znašli hobotnica v solati in pečena šunka v testu za hladno predjed, pariška in cesarjeva postna juha, pa ribja rižota, grške dolme, zrezki turjaškega grofa, pražen krompir ter lastovičja gnezda in široki rezanci. Za poobedek – nad tem so bili mladi jedci najbolj navdušeni – so imeli saherjevo torto in skutne cmoke v jagodni omaki.

»Radovljica, Linhart, barok in razsvetljenstvo mi bosta zdaj prav gotovo drugače ostala v spominu,« je po kosilu povedala dijakinja Leja Čehovin iz Kranja. »Vse si lažje predstavljaš in zapomniš, če doživiš,« se je z njo strinjal Marko Plestenjak iz Zgornjih Bitenj. »Pod imenom baročno kosilo sem si seveda predstavljal vse mogoče, a pravzaprav ni bilo tako drugače od tistega, kar smo navajeni. Najboljša je bila pa sladica.«

»Pri pripravi jedilnika smo si pomagali s strokovno literaturo, jedi pa smo pripravili z mislijo na to, kaj je mladim všeč,« je izbor in pripravo komentiral učitelj kuhanja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Boris Lindič. Poudaril je še, da je s svojimi dijaki poskrbel za primerno postrežbo in bil zadovoljen z odzivom gostov. »Z zanimanjem so pomagali v kuhinji in brez predsodkov jedli, kar so skupaj skuhali.«

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 28. december 2010 / 07:00

Železarji na dveh tekmah iztržili točko

Jesenice - Ekipe v ligi EBEL so minuli konec tedna odigrale dve tekmi. V četrtek je ekipa Acronija Jesenic v domači dvorani gostila sosede iz Beljaka. Ekipa VSV je bila tokrat bo...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:44

Umrl je izumitelj Peter Florjančič

V 102. letu starosti je danes ponoči umrl slovenski izumitelj Peter Florjančič, so za spletni portal Siol potrdili na Občini Bled. Florjančič je patentiral okoli 400 izumov, do faze proizvodnje jih je...

Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:28

Beovićeva: Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije, nekaj časa je še pričakovati večanje števila hospitaliziranih

Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenut...

Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:23

Umrl scenograf Tone Mlakar

V 100. letu starosti je umrl slovenski arhitekt, fotograf in scenograf Tone Mlakar, so danes sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Mlakar je kot scenograf med drugim sodeloval pri nastajanju prve...

GG Plus / sobota, 14. november 2020 / 18:05

Čebelarijo že več kot dvesto let

V družini Koncilia iz Soteske neprekinjeno čebelarijo že od leta 1800. Družinsko kroniko, povezano s čebelarjenjem, je zbral danes 85-letni Franc Koncilia, ki je sam čebelar že od svojega četrtega let...

Šenčur / sobota, 14. november 2020 / 17:47

Na Lužah postavili igrala

Luže – Čeprav je trenutno druženje skupin na javnih površinah omejeno, so se krajani na Lužah zelo razveselili novih igral, postavljenih pri vaškem gasilskem domu. Veselijo se že, da se bodo tam la...