Pečena šunka v testu za predjed ... (Foto: Gorazd Kavčič)

Barok na dijaških krožnikih

Ideja o baročnem kosilu za dijake se je utrnila profesorici slovenskega jezika Dragici Debeljak, ki je dijake strokovne gimnazije po ogledu Linhartove Radovljice popeljala še na kosilo k njihovim vrstnikom na Srednjo gostinsko in turistično šolo.

Krivično je, da si povprečnega dijaka pri kosilu predstavljamo s sendvičem v eni roki in steklenico kokakole v drugi, v najboljšem primeru pa s krožnikom testenin ali zrezkom in goro krompirja na mizi pred seboj. Da je lahko še kako drugače, so dokazali dijaki prvih letnikov strokovne gimnazije Tehniškega šolskega centra iz Kranja, ki so se na kosilo odpravili k svojim vrstnikom v Srednjo turistično in gostinsko šolo v Radovljico.

Ideja za malce drugačno šolsko ekskurzijo se je porodila njihovi profesorici slovenskega jezika, Radovljičanki Dragici Debeljak, ki je svojim učencem želela Linhartovo mesto in čas, v katerem je znani dramatik in zgodovinar živel, predstaviti na izviren in zanimiv način. Tako so se najprej seznanili s starim mestnim jedrom Radovljice in si v slikoviti Baročni dvorani graščine ogledali odlomek iz Županove Micke. Nato so se odpravili v bližnjo Srednjo gostinsko in turistično šolo, kjer so skupaj z vrstniki iz Radovljice pripravili baročno kosilo.

Na »baročnem« jedilnem listu so se znašli hobotnica v solati in pečena šunka v testu za hladno predjed, pariška in cesarjeva postna juha, pa ribja rižota, grške dolme, zrezki turjaškega grofa, pražen krompir ter lastovičja gnezda in široki rezanci. Za poobedek – nad tem so bili mladi jedci najbolj navdušeni – so imeli saherjevo torto in skutne cmoke v jagodni omaki.

»Radovljica, Linhart, barok in razsvetljenstvo mi bosta zdaj prav gotovo drugače ostala v spominu,« je po kosilu povedala dijakinja Leja Čehovin iz Kranja. »Vse si lažje predstavljaš in zapomniš, če doživiš,« se je z njo strinjal Marko Plestenjak iz Zgornjih Bitenj. »Pod imenom baročno kosilo sem si seveda predstavljal vse mogoče, a pravzaprav ni bilo tako drugače od tistega, kar smo navajeni. Najboljša je bila pa sladica.«

»Pri pripravi jedilnika smo si pomagali s strokovno literaturo, jedi pa smo pripravili z mislijo na to, kaj je mladim všeč,« je izbor in pripravo komentiral učitelj kuhanja na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica Boris Lindič. Poudaril je še, da je s svojimi dijaki poskrbel za primerno postrežbo in bil zadovoljen z odzivom gostov. »Z zanimanjem so pomagali v kuhinji in brez predsodkov jedli, kar so skupaj skuhali.«

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 12. december 2021 / 15:58

Prazne dvorane

Za razliko od lanske zimske sezone, ki jo je zaznamovalo vsesplošno epidemijsko zaprtje, ostajajo vrata večine muzejev, gledališč, knjižnic, galerij in drugih kulturnih ustanov (zaenkrat) sicer še...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Pot, po kateri so hodili »Riklijevi nagci«

V Gorjah so obnovili pohodniško Riklijevo pot, dolgo štiri kilometre. Na mestu, kjer je Arnold Rikli imel prvo svetlobno-zračno postajo Arnoldove višave, so postavili informacijsko tablo.

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:55

Slovenske trobojnice

Slovenske trobojnice ponosno plapolajo v vetru kot simboli treh desetletij naše državne samostojnosti. Bo tako kot samozavestnemu vozniku tovornjaka na fotografiji tudi naši državi kot predsedujoči...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:54

Osvežitev

Gasilci ne gasijo zgolj požarov, temveč sem ter tja – še posebno v teh vročih dneh – z veseljem poskrbijo tudi za osvežitev mladine. V počitniških mesecih mladim želimo čim več takšnih razigranih i...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:52

Kdo prav', da ne morem?!

V projektu Junaki naših ulic skozi poezijo, glasbo in videoprodukcijo pripovedujejo resnične zgodbe, ki jih piše življenje. Prvi junak, ki je dobil navdihujočo skladbo in pretresljiv videospot o svoji...

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2021 / 23:51

Monografija za »češnjico na torti«

V Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Zasip so izdali monografijo Oktet Lip Bled – S pesmijo skozi čas, ki so ji dodali tudi zgoščenko. S tem so se poklonili glasbenemu in umetniškemu delu okteta v zdaj...