Jedi za poletne dni

Solata z gobicami

Sestavine: 1 manjša glava ledenke ali kakšne druge solate, 1 manjša kodrasta solata, 10 dag rdečega radiča, 1/4 kg gobic, 2 mali rdeči čebuli, 1 šopek peteršilja, 1 večji korenček

Marinada: 1/2 dl vinskega kisa ali balzamičnega kisa, 1/2 dl orehovega ali sezamovega olja, 1/2 dl vode, sol, poper, nekoliko timjana, nekoliko masla ali margarine

Priprava: gobice očistimo in operemo, jih narežemo na četrtine. Čebulo olupimo in sesekljamo. Korenček olupimo, narežemo na rezance. Polovico peteršilja drobno sesekljamo. Žlico masla ali margarine in olje segrejemo, dodamo še gobice, čebulo in nekoliko prepražimo, solimo, popramo, dodamo timjan in sesekljani peteršilj. Vse skupaj še ohladimo.

Marinada: kis, olje, sol, poper, in malo vode dobro premešamo. Solato in korenje nekoliko solimo, ju prelijemo z marinado in dekorativno naložimo na krožnike. Dekoriramo pa z gobicami, vejicami timjana in peteršiljevimi listi.

Omleta s tunino in grahom

Sestavine: 20 dag graha, 1 konzerva tunine, 2 čebuli, 5 dag masla ali margarine, 8 jajc, sol, poper, 3 paradižniki, sesekljan peteršilj za dekoriranje

Priprava: Grah v malo slani vodi prevremo. Tunino dobro odcedimo. Z dvema vilicama jo zdrobimo. Čebulo očistimo in sesekljamo. Maščobo segrejemo v veliki ponvi, dodamo čebulo in prepražimo. Jajca ubijemo v skledo in jih nekoliko stepemo (vendar ne preveč), solimo popramo. Jajca vlijemo v ponev, dodamo grah in tunino. Pečemo pri nizki temperaturi pokrito deset minut. Omleto odkrijemo in pečemo nadaljnjih pet minut. Medtem paradižnike operemo in narežemo na večje kocke in jih potresemo po omleti. Omlete potresemo s sesekljanim peteršiljem in vejico peteršilja.

Ocvrti lignji

Sestavine: 12 kom. manjših lignjev, 15 dag paradižnikov, 4 dag šalotk, 1/2 dl oljčnega olja, sol, poper, 5 dag stebelne zelene, 10 dag korenja, 8 dag cukinov, 12,5 mocarela sira, 1 vejica bazilike, 1/2 dl sladke smetane, 2 jajci, 12 dag moke, 1 žlička hude paprike, 15 dag drobtin, olje za peko, šopek drobnjaka

Krompirjev pire z oljčnim oljem: 60 dag kuhanega krompirja, sol, poper, 1 dl mleka, 8 dag masla ali margarine, 4 žlice oljčnega olja, muškatni orešček

Priprava: lignje očistimo in dobro operemo.

Nadev: paradižnike operemo, lahko jih tudi olupimo (damo jih za krajši čas v vrelo vodo nato jih na hitro olupimo) in grobo narežemo. Šalotko očistimo in jo drobno sesekljamo. Olivno olje segrejemo, dodamo šalotke in jih nekoliko popražimo, dodamo narezan paradižnik ter ga nekoliko časa kuhamo. Jed solimo in popramo in jo na gosti cedilki prepasiramo. Omako ohladimo. Zeleno in korenček očistimo, narežemo na 3 cm velike kocke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo slano vodo, dobro odcedimo. Sir mocarelo prav tako narežemo na kocke, baziliko osmukamo in jo narežemo na rezance. Zelenjavo, mocarelo in baziliko dodamo k pireju. Vse skupaj dobro začinimo in premešamo. Sladko smetano stepemo, jajca stepemo in jih dodamo k smetani. Moko, pekočo papriko zmešamo in jo damo na plitev krožnik. Lignje z obeh strani pomokamo in namočimo v pripravljeno maso. Nazadnje jih povaljamo še v drobtine in jih na hitro ocvremo v oljčnem olju. Ocvrte damo na papirnato servieto, da se dobro odcedijo. Ponudimo jih na krompirjevem pireju.

Krompirjev pire: krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo. Krompir takoj pretlačimo, dodamo mleko in maščobo, dodamo oljčno olje, solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka. Krompirjev pire postavimo na toplo.

Vroče češnje z vaniljinim sladoledom

Sestavine: 1 l vaniljinega sladoleda, 1/2 l češenj iz kompota ali pa sveže češnje, 20 dag sladkorja, 1 cimetova skorja, 1/2 limonine lupine, sok od 1/2 limone, 4 cl likerja maraskino, 1/4 l rdečega vina, nekaj prepraženih mandljevih kosmičev

Priprava: sveže češnje operemo in razkoščičimo, iz kompota pa jih samo odcedimo. Rdečemu vinu dodamo liker, sladkor, cimetovo skorjo, sok limone, in limonino lupino. Vse skupaj dobro prevremo, dodamo češnje in nekaj časa kuhamo. Postavimo na stran, da se omaka dobro ohladi. Pred serviranjem odstranimo cimetovo skorjo in češnje zagrejemo. Češnje damo na krožnik, na sredino damo kepico sladoleda in potresemo z praženimi mandlji.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 28. julij 2016 / 12:20

Predniki graditeljev koče

Do studenca je vodila pešpot mimo Raščovega skednja in nekdanje Pirihove mizarske delavnice (danes hiša g. Globočnika), kjer so bila zgrajena betonska korita, v katerih so žene Predtrga in...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 27. avgustom in 2. sep...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Hitrejši prenos podatkov

Apple je sredi tedna predstavil novi iPhone5, ki je od predhodnika lažji, tanjši in tudi bolj zmogljiv. iPhonova petka je po besedah podjetja oblikovana tako, da se prilega uporabnikovi dlani in...

Gospodarstvo / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Škodo ocenili na milijon evrov

Na Gorenjskem je suša letos najbolj prizadela travinje in vrtnine, vendar pa so tudi pri tem med posameznimi območji velike razlike. Kot je povedala Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pride...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Umaknili kokosove kosmiče s prelivom

Ljubljana - Inšpekcija za kakovost živil je v okviru uradnega nadzora ugotavljanja možne prisotnosti alergenov v živilih odvzela za analizo tudi 250-gramske kokosove kosmiče s čokoladnim p...

GG Plus / sobota, 15. september 2012 / 07:00

Priznanja zaslužnim zadružnikom

Priznanja Zadružne zveze Slovenije so prejeli Janez Galjot (KZ Cerklje), Jožef Gašperlin (KGZ Sloga Kranj) in Mirko Svetlin (KZ Kamnik).