Jedi za poletne dni

Solata z gobicami

Sestavine: 1 manjša glava ledenke ali kakšne druge solate, 1 manjša kodrasta solata, 10 dag rdečega radiča, 1/4 kg gobic, 2 mali rdeči čebuli, 1 šopek peteršilja, 1 večji korenček

Marinada: 1/2 dl vinskega kisa ali balzamičnega kisa, 1/2 dl orehovega ali sezamovega olja, 1/2 dl vode, sol, poper, nekoliko timjana, nekoliko masla ali margarine

Priprava: gobice očistimo in operemo, jih narežemo na četrtine. Čebulo olupimo in sesekljamo. Korenček olupimo, narežemo na rezance. Polovico peteršilja drobno sesekljamo. Žlico masla ali margarine in olje segrejemo, dodamo še gobice, čebulo in nekoliko prepražimo, solimo, popramo, dodamo timjan in sesekljani peteršilj. Vse skupaj še ohladimo.

Marinada: kis, olje, sol, poper, in malo vode dobro premešamo. Solato in korenje nekoliko solimo, ju prelijemo z marinado in dekorativno naložimo na krožnike. Dekoriramo pa z gobicami, vejicami timjana in peteršiljevimi listi.

Omleta s tunino in grahom

Sestavine: 20 dag graha, 1 konzerva tunine, 2 čebuli, 5 dag masla ali margarine, 8 jajc, sol, poper, 3 paradižniki, sesekljan peteršilj za dekoriranje

Priprava: Grah v malo slani vodi prevremo. Tunino dobro odcedimo. Z dvema vilicama jo zdrobimo. Čebulo očistimo in sesekljamo. Maščobo segrejemo v veliki ponvi, dodamo čebulo in prepražimo. Jajca ubijemo v skledo in jih nekoliko stepemo (vendar ne preveč), solimo popramo. Jajca vlijemo v ponev, dodamo grah in tunino. Pečemo pri nizki temperaturi pokrito deset minut. Omleto odkrijemo in pečemo nadaljnjih pet minut. Medtem paradižnike operemo in narežemo na večje kocke in jih potresemo po omleti. Omlete potresemo s sesekljanim peteršiljem in vejico peteršilja.

Ocvrti lignji

Sestavine: 12 kom. manjših lignjev, 15 dag paradižnikov, 4 dag šalotk, 1/2 dl oljčnega olja, sol, poper, 5 dag stebelne zelene, 10 dag korenja, 8 dag cukinov, 12,5 mocarela sira, 1 vejica bazilike, 1/2 dl sladke smetane, 2 jajci, 12 dag moke, 1 žlička hude paprike, 15 dag drobtin, olje za peko, šopek drobnjaka

Krompirjev pire z oljčnim oljem: 60 dag kuhanega krompirja, sol, poper, 1 dl mleka, 8 dag masla ali margarine, 4 žlice oljčnega olja, muškatni orešček

Priprava: lignje očistimo in dobro operemo.

Nadev: paradižnike operemo, lahko jih tudi olupimo (damo jih za krajši čas v vrelo vodo nato jih na hitro olupimo) in grobo narežemo. Šalotko očistimo in jo drobno sesekljamo. Olivno olje segrejemo, dodamo šalotke in jih nekoliko popražimo, dodamo narezan paradižnik ter ga nekoliko časa kuhamo. Jed solimo in popramo in jo na gosti cedilki prepasiramo. Omako ohladimo. Zeleno in korenček očistimo, narežemo na 3 cm velike kocke. Zelenjavo damo kuhat v vrelo slano vodo, dobro odcedimo. Sir mocarelo prav tako narežemo na kocke, baziliko osmukamo in jo narežemo na rezance. Zelenjavo, mocarelo in baziliko dodamo k pireju. Vse skupaj dobro začinimo in premešamo. Sladko smetano stepemo, jajca stepemo in jih dodamo k smetani. Moko, pekočo papriko zmešamo in jo damo na plitev krožnik. Lignje z obeh strani pomokamo in namočimo v pripravljeno maso. Nazadnje jih povaljamo še v drobtine in jih na hitro ocvremo v oljčnem olju. Ocvrte damo na papirnato servieto, da se dobro odcedijo. Ponudimo jih na krompirjevem pireju.

Krompirjev pire: krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo. Krompir takoj pretlačimo, dodamo mleko in maščobo, dodamo oljčno olje, solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka. Krompirjev pire postavimo na toplo.

Vroče češnje z vaniljinim sladoledom

Sestavine: 1 l vaniljinega sladoleda, 1/2 l češenj iz kompota ali pa sveže češnje, 20 dag sladkorja, 1 cimetova skorja, 1/2 limonine lupine, sok od 1/2 limone, 4 cl likerja maraskino, 1/4 l rdečega vina, nekaj prepraženih mandljevih kosmičev

Priprava: sveže češnje operemo in razkoščičimo, iz kompota pa jih samo odcedimo. Rdečemu vinu dodamo liker, sladkor, cimetovo skorjo, sok limone, in limonino lupino. Vse skupaj dobro prevremo, dodamo češnje in nekaj časa kuhamo. Postavimo na stran, da se omaka dobro ohladi. Pred serviranjem odstranimo cimetovo skorjo in češnje zagrejemo. Češnje damo na krožnik, na sredino damo kepico sladoleda in potresemo z praženimi mandlji.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 27. avgust 2017 / 23:01

Pravljičnost športa in branja

V pričakovanju letošnjega evropskega prvenstva v košarki, ki se začne prihodnji teden, je pri založbi DZS izšla slikanica Goran, legenda o zmaju. Zgodbo o našem vrhunskem košarkarju Goranu Dragiću je...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sobota, 20. julij 2013 / 11:59

Na Krvavcu se pase 380 glav živine

Ambrož pod Krvavcem - Pašna sezona se je letos na planinah Jezerca in Kriška planina na Krvavcu začela 12. junija, končala pa se bo po malem šmarnu, to je po 8. septembru. Letos je na Krva...

Škofja Loka / sobota, 20. julij 2013 / 11:57

Zaradi gradenj številne zapore

Zaradi gradnje komunalne infrastrukture v občini Škofja Loka je trenutno več cestnih zapor in spremenjen prometni režim.

Bohinj / sobota, 20. julij 2013 / 11:57

Z Bratuškovo o črnih gradnjah

Bohinjski župan Franc Kramar se je v sredo sestal s predsednico vlade Alenko Bratušek in ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom glede problematike črnih gradenj.

Bled / sobota, 20. julij 2013 / 11:56

Spoznavanje narave na zabaven način

Bled - Pod Blejskim gradom, sto metrov od jezerske obale, so pred dnevi spet odprli tematski park v naravi Labirint Bled, zabavno poučni park, ki ga sestavljajo travniški, gozdni in poljsk...

Kranjska Gora / sobota, 20. julij 2013 / 11:35

Razlastitve v Planici na ustavno sodišče

O določbi zakona o nordijskem centru Planica bo odločalo ustavno sodišče. Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica: »V tem trenutku to na gradnjo nordijskega centra ne vpliva.«