Muzej božiča in dunajski zrezek
Praznični december v Salzburgu (2. del)
Drugi dan obiska smo se s turističnim vodnikom sprehodili skozi Salzburg, izvedeli še nekaj bolj neobičajnih zgodb o mestu, nato pa odšli na kosilo v restavracijo Stiegl-Keller, kjer seveda brez znamenitega piva Stiegl ne gre. Večina nas je na meniju izbrala tanek paniran telečji zrezek oziroma dunajski zrezek, ki sta mu na krožniku delala družbo krompir v kosih, posut s peteršiljem, ter brusnična marmelada.
Sledil je obisk znamenite trdnjave Hohensalzburg, ki bdi nad mestom, na njenem notranjem dvorišču pa v božično-novoletnem času organizirajo manjši adventni sejem, ki je v prvi vrsti namenjen turistom, ima nekaj žive glasbe, predvsem pa se ljudje družijo ob kuhanem vinu in punču, turisti pa preizkušajo znamenita avstrijska žganja. S trdnjave se razkrije tudi izjemen pogled na mesto pod njo.
Slovenci zagotovo najbolj poznajo tradicionalni adventni sejem (Salzburger Christkindlmarkt) v središču starega mestnega jedra in v neposredni bližini stolne cerkve. In med obiskom menda velja obiskati še slaščičarno Fürst, kjer ponujajo originalne – tako pravijo – Mozartove kroglice, ki so v modrem ovoju. V salzburški stolnici oziroma katedrali Salzburger Dom pa v teh dneh lahko prisluhnete še krajšim orgelskim koncertom. In če vam ostaja čas, obiščite še Muzej božiča, ki je v prvem nadstropju nad kavarno, na Mozartplatzu številka dve, zraven drsališča. V muzeju spoznate praznični decembrski čas v Avstriji in Nemčiji med letoma 1840 do 1940. Muzejska zbirka predmetov, okraskov in običajev je slikovita.
In če popoldne obiščete trdnjavo nad mestom, se lahko sprehodite še do muzeja moderne umetnosti ali pa si rezervirajte večerjo v Stadtalmu, ki tudi ponuja izjemen razgled na Salzburg, a z druge strani. Če bi želeli peš iz središča mesta do Stadtalma, pa vas od Mozartove rojstne hiše čaka približno deset minut hoje, predvsem navkreber. V Stadtalmu lahko celo prespite, prostor pa deluje kot nekakšen modernejši planinski dom, neke vrste planinski hostel.
(Se nadaljuje)