Šele dve leti po naravni nesreči so si Bremčevi lahko začeli graditi novo hišo. (Foto: Tina Dokl)

Bremčevi tožijo občino in državo

Družina Bremec iz Srednje vasi, ki ji je zemeljski plaz decembra 2008 uničil hišo, toži občino in državo, od katerih zahteva štiristo tisoč evrov odškodnine.

Bohinj - »Za tožbo smo se odločili, ker menimo, da se nam je zgodila velika krivica,« pojasnjuje Marija Bremec, katere družina je zaradi plazu pred dobrima dvema letoma ostala brez strehe nad glavo. »Občino smo dolgo opozarjali na to, da nam grozi plaz, pa kljub obljubam in že pripravljenim načrtom nikoli ni bilo časa in denarja, da bi prišli na vrsto.« Kot pravi Bremčeva, zdaj življenje začenjajo znova. »Zidamo novo hišo na zemljišču, katerega polovico nam je podaril oče, polovico pa smo morali dokupiti. Zemljišče, na katerem je plaz zasul hišo, je občina kupila po šestkrat nižji ceni, kot smo novo zemljišče dokupovali mi. V ponedeljek smo začeli prva gradbena dela, saj smo vse do zdaj morali čakati na dovoljenja. Ko nam je plaz odnesel dom, smo mislili, da je to najhuje, kar se nam je lahko zgodilo. Da bo tako zelo hudo še leta po nesreči, si nismo predstavljali,« še dodaja. Prepričana je, da bi občina, če bi reagirala dovolj zgodaj, lahko preprečila katastrofo, pa tudi, da od nje niso dobili toliko pomoči, kot se je govorilo v javnosti. »Po nesreči nam ni pomagala le občina, najbolj so nam pomagali ljudje,« še pravi Marija Bremec.

Kot pravijo na Občini Bohinj, so bili v začetku leta, ko so prejeli tožbo, neprijetno presenečeni. »Ni dvoma, da ne bi sočustvovali s tožniki, ki se jim je pripetila tragedija, a se s tožbenimi navedbami ne strinjamo,« je pojasnil župan Bohinja Franc Kramar, ko je z dogajanjem na eni od letošnjih sej seznanil občinski svet. »Občina Bohinj je po obilnih padavinah v septembru 2007 pridobila mnenje geodetskega podjetja GEOKO glede manjšega plazu, ki se je sprožil za hišo tožnikov. Iz poročila ni izhajalo, da v bodoče obstoji nevarnost tako obsežnega plazu,« navaja župan. »Sprožitvi plazu je botrovala velika količina padavin v decembru 2008, kar predstavlja višjo silo in ki izključuje našo odgovornost.« Kot še dodaja, je občina Bohinj pridobila dokumente, iz katerih izhaja, da stanovanjska hiša Bremčevih ni bila zgrajena v skladu z gradbenim dovoljenjem, zato naj bi bila sprožitev plazu posledica neupoštevanja pogojev in priporočil, ki izhajajo iz gradbenega dovoljenja.

»Občina Bohinj je tožnikom pomagala s precejšnjimi finančnimi sredstvi, odkupila je njihovo zemljišče, financirala je spremembo prostorskih dokumentov na parceli, kjer tožniki gradijo novo hišo. Skupaj s pomočjo pravnih in fizičnih oseb pa so tožniki prejeli skoraj sto tisoč evrov pomoči, zato menimo, da je vložitev tožbe z etično moralnega vidika sporna,« je prepričan župan Kramar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 13. april 2022 / 11:53

Finančna pomoč

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v petek izplačala prvi sveženj finančne pomoči za odpravo posledic škode po lanski pozebi. Pomoč v skupnem znesku 5,6 milijona evrov je pre...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Fantazija v črnem, tehnika v belem

V ljubljanskem Mestnem muzeju je bila modna revija v sklopu prestavitve Elektroluxovih najnovejših pralnih in sušilnih strojev.

Zanimivosti / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Jubilej koče na sv. Jakobu

Na sobotni slovesnosti na sv. Jakobu so se spomnili odprtja tamkajšnje koče pred dvajsetimi leti.

Mularija / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Otroci in mir

Mir se začne s menoj - tako je bila poimenovana razstava del predstavnikov Osnovne šole Škofja Loka - Mesto, ki so svoja dela v petek zvečer predstavili v škofjeloški galeriji Ivana Groharja.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Nova športna dvorana ob šoli

Ideja in potreba po gradnji nove športne dvorane ob Osnovni šoli Ivana Tavčarja v Gorenji vasi je stara že več let, saj sedanja ne zagotavlja optimalne izvedbe športne vzgoje v šoli niti ne zadovoljuj...

Žirovnica / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Vse več potreb po pomoči na domu

Žirovniški občinski svetniki so se na zadnji seji seznanili z informacijo o stanju na področju socialnega varstva v občini.