Dobrote že ocenjujejo
V okviru razstave Dobrote slovenskih kmetij so že ocenili suho sadje in sokove. Zlato priznanje bodo prejeli tudi Mihael Kurnik, Romana in Vinko Kimovec ter Janez Markuta.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju bosta od 19. do 22. maja dvaindvajseta razstava in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij, ki ju pripravljajo kmetijska svetovalna služba, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj. Kmetje in kmetice iz Slovenije in iz zamejstva so (bodo) na ocenjevanje dali mlečne, mesne in krušne izdelke, kis, olje, žganje, suho sadje, vino, sadjevec, sadne in zelenjavne sokove in nektarje, marmelade, kompote in konzervirano zelenjavo. Strokovne komisije bodo izmed izdelkov izbrale najboljše in jim podelile zlata, srebrna in bronasta priznanja, za izdelke, ki bodo trikrat zapored dobili najvišje priznanje, pa znake kakovosti. Nagrajeni izdelki bodo tudi razstavljeni.
Prve komisije so že opravile svoje delo, znani so rezultati za sokove in suho sadje. Najvišjo oceno (dvajset točk) je prejelo šest sokov, med njimi sicer ni gorenjskih, a so se Gorenjci kljub temu tudi tokrat izkazali. Mihael Kurnik iz Olševka bo dobil zlato priznanje za jabolčni sok, Romana in Vinko Kimovec iz Bukovice pri Vodicah zlato za domači jabolčni sok, Ivo Potočnik iz Rovt pri Podnartu srebrno priznanje za jabolčni sok, Aleš Jerala iz Podbrezij srebrno za jabolčni sok, Janez Gregorc iz Podbrezij pa bronasti priznanji za jabolčni sok in za sok rdeče pese. Za suho sadje je najvišjo možno oceno (dvajset točk) prejelo pet izdelkov, tudi med temi ni gorenjskih, so pa gorenjski sadjarji osvojili dve zlati in eno bronasto priznanje. Romana in Vinko Kimovec bosta dobila zlato priznanje za jabolčne suhe krhlje, Janez Markuta iz Čadovelj pri Trsteniku pa zlato za suhe hruševe krhlje in bronasto za suhe jabolčne krhlje.