Z divjim sadjem nad prehlad (2)
Kdor je odprte glave, se pozimi sladka s pripravki iz drobnih plodov samoniklega sadja, ki so prava zakladnica vitamina C in bioaktivnih snovi. Na ta način si krepi odpornost in se bolj suvereno zoperstavlja virusom prehlada in gripe.
Trpka jerebika
Koralno rdeči jagodasti plodovi jerebike (Sorbus aucuparia) so bogato obdarjeni z vitaminom C, provitaminom A, pektinom, flavonoidi, organskimi kislinami in še številnimi drugimi snovmi. Surovi plodovi so zelo kisli in trpki, zato ne uživamo presnih. Najbolje storimo, če jih na pragu jeseni zamrznemo in jih pozimi spremenimo v sadne kaše in kompote. No, tudi če smo jih takoj po obiranju skuhali v marmelade ali želeje, ni nič narobe. Prav pa so storili tudi vsi tisti, ki so jerebikove jagode posušili, saj so take odličen nadomestek za pravi čaj. No, pozimi se jerebikov čaj obnese tudi kot eden boljših vitaminskih napitkov, ki ščiti pred prehladnimi obolenji. Toliko bolj, če mu v njem družbo dela z vitaminom C najbolj bogato obdarjeno sadje, šipek. Pri kašlju, hripavosti in prehladu se izkaže jerebikova marmelada, ki smo ji primešali še jabolka, šipek in hruške. Z uživanjem le-te si močno okrepimo telesno odpornost.
Sladki mokovec
Pozimi si lahko odpornost na sladek način okrepimo tudi z oranžno rdečimi plodovi mokovca (Sorbus aria), bližnjega sorodnika jerebike. Mokovčevi plodovi so nekoliko manj bogati z vitamini kot jerebikovi, a so precej bolj sladki in kot nalašč za tiste, ki kremžijo usta, ko v njih zaidejo grenke, trpke in kisle jerebikove jagode. Iz mokovčevih plodov pripravljamo marmelade in želeje po enakem postopku kot iz jerebikovih. Kdor si želi okrepiti imunski sistem, naj pest mokovčevih plodov skupaj z drugim sadjem skuha v kompot.
Kisli rakitovec
Morda slišite prvič, a rakitovec (Hippophae rhamnoides) je rastlinski podprvak, kar se tiče zastopanosti vitamina C – v tem oziru ga prekaša le šipek. Rakitovec vsebuje kar desetkrat več vitamina C kot citrusi, poleg tega pa je zelo bogat tudi z vitamini iz skupine B, železom in magnezijem - prava izbira za dvig odpornosti. Če ga pozimi redno uživamo, nas brani pred prehladi in infekcijami. Ker pa so plodovi prekisli, da bi uživali same, si iz njih pripravimo sok ali sirup oziroma jih zmečkajmo v kašo. Vsak dan naj bi popili dva kozarca vode s po dvema žlicama rakitovčevega soka. Pripravkov iz rakitovca ne smemo jemati zvečer, saj močno poživljajo. Odsvetuje se sočasna uporaba rakitovca in zdravil proti strjevanju krvi.
… na koncu pa še črni bezeg
Ljudsko zdravilstvo plodove črnega bezga (Sambucus nigra) že od vekomaj ceni kot enega najboljših pomočnikov pri vročini, prehladu, kašlju in gripi. Tudi klinične študije so potrdile, da nudi učinkovito obrambo pred virusi prehlada in gripe, saj preprečuje njihovo razmnoževanje, prav tako pa skrajša simptome gripe in prehlada za štiri dni. Črni bezeg pomaga vzdrževati odpornost imunskega sistema. Čaj iz bezgovih plodov in tudi cvetov pospešuje potenje in izločanje bronhialnih žlez ter lajša vnetja zgornjih dihal. Njemu gre tudi zahvala, da sluznica v nosu in grlu postane odpornejša na okužbe.



 Zgornja Gorenjska
Zgornja Gorenjska Kranjska Gora
Kranjska Gora Jesenice
Jesenice Žirovnica
Žirovnica Radovljica
Radovljica Bled
Bled Gorje
Gorje Bohinj
Bohinj Osrednja Gorenjska
Osrednja Gorenjska Tržič
Tržič Naklo
Naklo Kranj
Kranj Preddvor
Preddvor Jezersko
Jezersko Šenčur
Šenčur Cerklje na Gorenjskem
Cerklje na Gorenjskem Južna Gorenjska
Južna Gorenjska Železniki
Železniki Žiri
Žiri Gorenja vas-Poljane
Gorenja vas-Poljane Škofja Loka
Škofja Loka Medvode
Medvode Vodice
Vodice Vzhodna Gorenjska
Vzhodna Gorenjska Komenda
Komenda Kamnik
Kamnik Mengeš
Mengeš Trzin
Trzin Domžale
Domžale Moravče
Moravče Lukovica
Lukovica Karavanke
Karavanke 
					 
							
 
         
                     
                     
                    