Ni vsaka maščoba slaba maščoba
Zelo pomembno je pravilno ravnotežje med omega-3 in omega-6 esencialnimi maščobnimi kislinami, ki mora biti od ena proti štiri. V sodobni prehrani je razmerje porušeno, saj zaužijemo preveč omega-6 maščob in premalo omega-3, za katere velja, da so tudi hrana za možgane ...
Ni vsaka maščoba slaba maščoba, je poudarila Ksenija Šelih Martinec, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, strokovni vodja Klinike Kallista, in ponazorila: »Vse živalske (nasičene) maščobe vsebujejo holesterol. Holesterol je maščoba, ki je v vsakem delu našega telesa in je življenjskega pomena; težave nastanejo le tedaj, kadar ga je preveč. Najboljše ravnotežje med maščobami je ravnotežje med omega-3 in omega-6 esencialnimi maščobnimi kislinami, ki mora biti od ena proti štiri. Sodobna prehrana pa vsebuje kar več kot dvajsetkrat preveč omega-6 maščobnih kislin, kar poveča tveganje za nastajanje krvnih strdkov, zoževanje krvnih žil, celo tveganje za nekatere oblike raka.«
Omega-3 maščobne kisline se pojavljajo v dveh tipičnih oblikah: rastlinske omega-3 maščobe (ALK) in omega-3 maščobe, pridobljene iz morskih živali (EPK/DHK). Losos je ena izmed najbogatejših virov omega-3 maščobnih kislin, vendar prehranjevanje s to mastno ribo ni tipično za okolje, v katerem živimo. »Teh maščobnih kislin ni dovolj v naši prehrani, jih pa moramo nujno vključiti, če želimo vzpostaviti ravnovesje v telesu; dobimo jih v obliki prehranskega dopolnila,« je povedala Ksenija Šelih Martinec in dodala: »Zadostno uživanje omega-3 esencialnih maščobnih kislin ima veliko dobrodejnih učinkov: zmanjša se tveganje za nastanek koronarne arterijske bolezni, preprečuje se nekatere oblike raka, kot je rak dojke, blaži avtoimunske bolezni, … Za omega-3 velja, da so tudi hrana za možgane.«
Omega-3 varuje srce
V lekarnah in specializiranih trgovinah boste našli omege-3 z različnim fokusom delovanja, zdravnica jih je na kratko opisala: »Dodajanje omega-3 natal je pomembno za zdravo nosečnost (nosečnicam se med drugim zmanjša tveganje za povišan krvni tlak), te maščobne kisline pa so pomembne tudi za otrokovo rast in razvoj ter boljši vid, zato jih dodajamo tudi med dojenjem. Omega-3 junior dodajamo otrokom v predšolski in šolski dobi, ker pripomorejo k večji odpornosti organizma, k boljšim možganskim funkcijam, … Premajhne količine omega-3 maščob pri otroku lahko povzročijo motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo. Najbolj klasično je omega-3 kardio prehransko dopolnilo, ki deluje zaščitno pred srčno žilnimi boleznimi – pravimo, da varuje srce! Omega-3 neuro priporočamo za boljši spomin in povečano koncentracijo, pri slabem razpoloženju, depresiji … Vse te naštete maščobne kisline telesu ne delajo škode, ker pa so prehransko dopolnilo z aktivnim delovanjem, mora vaš zdravnik vedeti, da ga uživate. Stranski učinek jemanja omega-3 prehranskega dopolnila, ki ima okus po ribi, je lahko spahovanje. To preprečimo s tem, da jih zaužijemo med jedjo in ne po njej.«