Odvetnika Dušan Csipoe (na levi) in Anton Šubic sta predlagala oprostilno sodbo. (Foto: Tina Dokl)

Obtožba plod neuslišane ljubezni

Danes bo znana sodba Miranu Anžiču in njegovi materi Mariji Studen, obdolženima trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. "Obtožba je za lase privlečena," meni obramba in zato pričakuje oprostitev, medtem ko tožilka predlaga zaporni kazni.

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju so včeraj po skoraj 22 mesecih končali s predstavitvijo dokazov na sojenju 53-letnemu Miranu Anžiču in njegovi 76-letni materi Mariji Studen, obtoženima storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Sodni senat pod vodstvom okrožne sodnice Andreje Ravnikar je prisluhnil tudi končnim besedam, njegova sodba pa bo znana danes.

Služila s prostitucijo

»Govorice, da v gostinskem lokalu XO v Čirčah plesalke nudijo tudi spolne storitve, so se v tem postopku v celoti potrdile. Še več, dokazni postopek nedvomno napotuje na zaključek, da sta obtožena izvajanje prostitucije organizirala, vodila in z njo tudi služila,« je okrožna državna tožilka Marija Marinka Jeraj začela svojo končno besedo. Po njenem je dokazni postopek dokazal, da je Anžič mlada dekleta iz Kolumbije in Moldavije zvabil v Slovenijo pod pretvezo, da bodo pri njem dobro zaslužile: »Plačal jim je pot, priskrbel dokumente za bivanje in delo, s Studnovo pa sta jih skupaj nastanila, nato pa od njih zahtevala, da so poleg dela v lokalu denar dodatno služile s prostitucijo, pri čemer sta najprej od strank zahtevala in obdržala zase polovico zaslužka od spolne storitve, to je tedanjih 15 ali 20 tisoč tolarjev, enak znesek pa so stranke plačale neposredno dekletom. Vse oškodovanke so pri obtožencih začele delati z velikim dolgom, ki ga do razkritja in prijetja obeh obtožencev nobeni še ni uspelo poravnati. S takšnim ravnanjem pa sta jih obtoženca prisilila v prostitucijo. Posegla sta v temeljne človekove pravice mladih deklet ter izkoristila njihovo mladost, naivnost, zaupanje in neizkušenost za lasten zaslužek.«

Po mnenju tožilke je nesporno, da so bila dekleta tudi omejena pri svojem gibanju, saj so bila brez potnih listov, njihovo gibanje je bilo nadzirano, jasno pa jim je bilo tudi povedano, da morajo upoštevati postavljena pravila, sicer bodo kaznovana. »Tako stanje je podprto z izjavami priče Slavka Konca, o katerem se je tudi senat lahko prepričal, da gre za povsem verodostojno pričo, in obeh tajnih policijskih delavcev ter njunih poročil o tajnem delovanju,« je zaključila tožilka. Za prvoobtoženega Anžiča je predlagala enotno kazen treh let in deset mesecev zapora, za njegovo mati pa eno leto in deset mesecev zapora.

Obramba za oprostitev

Zagovornika obtoženih Anton Šubic in Dušan Csipoe sta predlagala oprostilni sodbi, ker da je obtožba za lase privlečena in nedokazana. »Le kateri v suženjstvo zakleti in izkoriščani človek, še posebej ženska zaradi prostitucije, se vrača prostovoljno na kraj suženjstva?« se je tako v dve uri in pol trajajoči končni besedi vprašal odvetnik Šubic in sodišče spomnil, da so se vsa domnevno oškodovana dekleta že nekaj mesecev po prijetju obtoženih spet vrnila v Slovenijo, nekatera tudi k Anžiču. Kot je ocenil, nobena od plesalk v svojih izjavah v ničemer in nikoli ni potrdila niti enega znaka kateregakoli kaznivega dejanja. »Vse plesalke so na sodišču vzdržale preizkus verodostojnosti, pa ne zato, ker so bile naučene, ampak ker so govorile resnico.«

Obramba po drugi strani dvomi o verodostojnosti najbolj pomembnih prič tožilstva. Tajna policijska delavca da sta ob obiskih lokala popila precej alkohola, v poročila pa zapisala le tisto, kar jima je ustrezalo. »Kritičnega dne sta plačala le šampanjec, torej legalno storitev v legalno odprtem lokalu. Skupaj z domnevnima oškodovankama so ju v zaključni akciji ustavili že prvi meter po izhodu iz lokala. To je očitno za tožilstvo že dovolj. Ko bi jih ustavili vsaj na stopnicah proti stanovanju ali pa celo v stanovanju plesalk. Pričevanje Slavka Konca pa je bilo rezultat prizadetega in razočaranega kmečkega fanta, ki ni bil uslišan pri moldavijski plesalki Ljudmili Daicu. Če je njej plačeval za spolno občevanje, to ni stvar tega postopka. Anžiču se je le hotel maščevati, ker mu je prepovedal obiskovanje lokala. Če bi navedbe iz obtožbe držale, bi imel Anžič velik interes, da Konc še naprej obiskuje njegov lokal,« je bil kritičen odvetnik Šubic. »Nobenih popacanih rjuh ni bilo, nobenih zaščitnih sredstev ali telesnih tekočin ni bilo,« pa je na rezultat policijske hišne preiskave opozoril drugi zagovornik Csipoe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 19. maj 2020 / 13:20

Brata izsiljevanje zanikata

Brata Meti in Edi Plava sta včeraj prisluhnila predstavitvi obtožnice, ki ju bremeni izsiljevanja Aleksandra Arha. V zagovorih sta oba zatrdila, da sta nedolžna.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 24. april 2014 / 18:02

Kronska priča je policijski ovaduh

Na sojenju osmerici, obtoženi trgovine z mamili, je prišlo do dramatičnega preobrata, saj so se potrdila ugibanja obrambe, da je kronska priča, skesanec Toni Radunić Progar že deloval kot policijski o...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. april 2014 / 17:53

Najslabša sezona v zadnjih letih

Krvavec – Na smučišču Krvavec z letošnjo zimsko sezono, ki se je zaključila že prvi konec tedna v aprilu, niso zadovoljni, saj je bila najslabša v zadnjih desetih letih.

Škofja Loka / četrtek, 24. april 2014 / 17:52

Ulica nad Plevno dobila ime

Škofja Loka – Potem ko so januarja škofjeloški svetniki v prvi obravnavi že potrdili odlok o imenovanju novega naselja, ki nastaja na območju Kamnitnika, v Ulico nad Plevno, so se enako odločili tu...

Kultura / četrtek, 24. april 2014 / 17:50

Skopuh za vse čase

Gledališka ekipa Teatra Afngunc, ki deluje v okviru KUD Janko Krmelj, Reteče - Gorenja vas, se je premierno predstavila s komedijsko klasiko, Molierovim Skopuhom.

Razvedrilo / četrtek, 24. april 2014 / 17:42

Kokr'čani pojejo že dvajset let

Vokalna skupina Kokr'čan je ob dvajsetletnici svojega delovanja v Kulturnem domu na Kokrici priredila slavnostni koncert.