Kaj bi za praznike skuhala Frida Kahlo?

Novembra je marsikateri Slovenec poromal na Dunaj, da si ogleda razstavo velike mehiške slikarke Fride Kahlo.

Frida, ki je znala imenitno inscenirati samo sebe, je bila znana tudi po tem, da je rada praznovala, če ji je le zdravje dopuščalo. Od decembra do februarja je bila njena Modra hiša nadvse gostoljubna. Zelo živahno je bilo, ko so se začele posadas (posada pomeni v španščini gostilno, gostišče) in so imeli svoje obhode otroci. Tisti s Calle Londres, kjer stoji Modra hiša (po starem verovanju naj bi modra barva odvračala zle duhove), so se zaprli na notranje dvorišče, zunaj pa so ostali tisti, ki so prišli z različnih koncev v soseščini. Tisti z ulice so v verzih prosili, naj spustijo v hišo Jožefa in Marijo, oni v hiši pa so trdosrčno odgovarjali, da ne bodo odprli in naj jih ne motijo v spanju. Ko je bila posada pri kraju, so se odprla vrata hiše in tisti z dvorišča in oni z ulice so stekli tja, kjer so bili obešeni glinasti vrči v obliki čolna, zvezde in vrtnice, v katerih je bilo polno sladkarij in sadja. Otroci so s palicami tolkli po tradicionalnih pinjatas, da je glina počila in so se na tla usule dobrote. Potem je sledila večerja za otroke in odrasle. Kaj je bilo takrat na jedilniku, vemo iz knjige Guadalupe Rivera, hčerke prve žene muralista in slikarja Diega de Rivere, ki je nekaj časa živela pri Fridi in Diegu in na stara leta napisala knjigo Fridina praznovanja z 12 poglavji za 12 mesecev v letu. (Knjiga v slovenščino še ni prevedena.) Med priljubljenimi recepti sta bila tudi naslednja dva:

 

Arašidova juha s smetano

Crema de cacahuate

 

Za 8 oseb potrebujemo:

 

1 velik paradižnik, pol srednje velike čebule, 4 žlice vode, 3 žlice olja iz koruznih kalčkov, 300 g arašidov, sol in sveže zmlet poper, 1 l kurje juhe, 250 ml smetane, drobno sesekljan peteršilj, cele arašide za garniranje.

 

Z vodo zmeljemo paradižnik in čebulo in pustimo, da se pire odteče. V velikem loncu segrejemo olje. Na njem 1 minuto pražimo arašide in nenehno mešamo, nato jih poberemo iz lonca. V istem loncu segrejemo pire iz paradižnika in čebule, solimo, popramo in kuhamo na majhnem ognju, da se zgosti. Arašide in kurjo juho damo v mešalnik in na grobo sesekljamo. Mešanico zlijemo v lonec in na majhnem ognju kuhamo še 10 minut. Dodamo smetano, po potrebi začnimo in prelijemo v jušnik ali v skledice za juho in potresemo z arašidi.

Brancin v školjkah

Conchitas de robalo

Za 8 oseb potrebujemo:

750 g filetiranega brancina, 2 čebuli, 1 lovorov list, 6 poprovih zrn, 2 klinčka, 2 čajni žlički soli, sok pol limete, 1 l vode;

Za omako:

1 veliko sesekljano čebulo, 4 žlice olja, 3 sesekljane paprike jalapenjo (vložene v kis dobite v bolje založenih trgovinah; za bolj krotko inačico lahko vzamete tudi nepekoče feferone), 3 velike sesekljane olupljene paradižnike brez pešk, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol in sveže zmlet poper, 70 g masla, drobtine.

Ribo s čebulo in začimbami damo v lonec in zalijemo z litrom vode. Počakamo, da zavre, in takoj nato zmanjšamo ogenj in kuhljamo še 10 minut. Nato odlijemo vodo in ribo, ko se malo ohladi, natrgamo na drobne kosce. Za omako na olju steklasto popražimo čebulo, dodamo papriko, prepražimo in stresemo v lonec paradižnik in peteršilj. Popramo, solimo in dušimo, da se zmes zgosti. Omaki dodamo ribo in še malce podušimo, da riba razvije svoj okus.

Osem lupin jakobovih školjk ali nepregornih posodic namažemo z maslom, jih napolnimo z ribjo zmesjo, potresemo z drobtinicami in kosmiči masla, ki naj ima sobno temperaturo. V pečici, segreti na 175 stopinj Celzija, gratiniramo jed 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 3. julij 2019 / 08:51

Nepozabni Čipkarski dnevi

V Železnikih so potekali 57. Čipkarski dnevi – klekljarska prireditev, ki velja za najstarejšo tovrstno prireditev na Slovenskem. Petdnevni bogat program je ponudil številne dogodke za vse generacije.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 23. maj 2012 / 07:00

Najboljša lokacija za knjižnico v Škofji Loki

Tokrat smo prebivalce Škofje Loke vprašali, kako bi problem parkiranja v mestnem jedru lahko najbolje rešili in kje bi bila najboljša lokacija za knjižnico. Zanimalo nas je tudi, ali je mestno je...

Zanimivosti / sreda, 23. maj 2012 / 07:00

Gostili so Toneta Partljiča

Škofja Loka - Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki od leta 2006 deluje pri Društvu upokojencev Škofja Loka, je pred nedavnim gostila pisatelja Toneta Partljiča. Obis...

Gospodarstvo / sreda, 23. maj 2012 / 07:00

Loške mesnine tudi v Zgornjesavski dolini

Kranjska Gora - V Naselju Slavka Černeta v Kranjski Gori so v petek slovesno odprli novo prodajalno Loških mesnin, v kateri kupcem ponujajo širok spekter izdelkov - od sveže...

GG Plus / sreda, 23. maj 2012 / 07:00

Nagrada za hišo Jaris in Cubis

Na pred dnevi zaključenem sejmu Eko, ki je potekal prejšnji teden na celjskem sejmišču, so predstavili rezultate letošnjega razpisa Iščemo energetsko učinkovite objekte v Sloveniji 2012. Izbor ur...

GG Plus / sreda, 23. maj 2012 / 07:00

Invalidski vozički za obiskovalce trgovskega centra

V Qlandii Kranj so od 11. maja na voljo štirje invalidski vozički za obiskovalce z omejenimi možnostmi gibanja. Vozičke sta financirala Spar Slovenija in Qlandia, dežela nakupov. Dva vozička sta...