Kaj bi za praznike skuhala Frida Kahlo?

Novembra je marsikateri Slovenec poromal na Dunaj, da si ogleda razstavo velike mehiške slikarke Fride Kahlo.

Frida, ki je znala imenitno inscenirati samo sebe, je bila znana tudi po tem, da je rada praznovala, če ji je le zdravje dopuščalo. Od decembra do februarja je bila njena Modra hiša nadvse gostoljubna. Zelo živahno je bilo, ko so se začele posadas (posada pomeni v španščini gostilno, gostišče) in so imeli svoje obhode otroci. Tisti s Calle Londres, kjer stoji Modra hiša (po starem verovanju naj bi modra barva odvračala zle duhove), so se zaprli na notranje dvorišče, zunaj pa so ostali tisti, ki so prišli z različnih koncev v soseščini. Tisti z ulice so v verzih prosili, naj spustijo v hišo Jožefa in Marijo, oni v hiši pa so trdosrčno odgovarjali, da ne bodo odprli in naj jih ne motijo v spanju. Ko je bila posada pri kraju, so se odprla vrata hiše in tisti z dvorišča in oni z ulice so stekli tja, kjer so bili obešeni glinasti vrči v obliki čolna, zvezde in vrtnice, v katerih je bilo polno sladkarij in sadja. Otroci so s palicami tolkli po tradicionalnih pinjatas, da je glina počila in so se na tla usule dobrote. Potem je sledila večerja za otroke in odrasle. Kaj je bilo takrat na jedilniku, vemo iz knjige Guadalupe Rivera, hčerke prve žene muralista in slikarja Diega de Rivere, ki je nekaj časa živela pri Fridi in Diegu in na stara leta napisala knjigo Fridina praznovanja z 12 poglavji za 12 mesecev v letu. (Knjiga v slovenščino še ni prevedena.) Med priljubljenimi recepti sta bila tudi naslednja dva:

 

Arašidova juha s smetano

Crema de cacahuate

 

Za 8 oseb potrebujemo:

 

1 velik paradižnik, pol srednje velike čebule, 4 žlice vode, 3 žlice olja iz koruznih kalčkov, 300 g arašidov, sol in sveže zmlet poper, 1 l kurje juhe, 250 ml smetane, drobno sesekljan peteršilj, cele arašide za garniranje.

 

Z vodo zmeljemo paradižnik in čebulo in pustimo, da se pire odteče. V velikem loncu segrejemo olje. Na njem 1 minuto pražimo arašide in nenehno mešamo, nato jih poberemo iz lonca. V istem loncu segrejemo pire iz paradižnika in čebule, solimo, popramo in kuhamo na majhnem ognju, da se zgosti. Arašide in kurjo juho damo v mešalnik in na grobo sesekljamo. Mešanico zlijemo v lonec in na majhnem ognju kuhamo še 10 minut. Dodamo smetano, po potrebi začnimo in prelijemo v jušnik ali v skledice za juho in potresemo z arašidi.

Brancin v školjkah

Conchitas de robalo

Za 8 oseb potrebujemo:

750 g filetiranega brancina, 2 čebuli, 1 lovorov list, 6 poprovih zrn, 2 klinčka, 2 čajni žlički soli, sok pol limete, 1 l vode;

Za omako:

1 veliko sesekljano čebulo, 4 žlice olja, 3 sesekljane paprike jalapenjo (vložene v kis dobite v bolje založenih trgovinah; za bolj krotko inačico lahko vzamete tudi nepekoče feferone), 3 velike sesekljane olupljene paradižnike brez pešk, 2 žlici sesekljanega peteršilja, sol in sveže zmlet poper, 70 g masla, drobtine.

Ribo s čebulo in začimbami damo v lonec in zalijemo z litrom vode. Počakamo, da zavre, in takoj nato zmanjšamo ogenj in kuhljamo še 10 minut. Nato odlijemo vodo in ribo, ko se malo ohladi, natrgamo na drobne kosce. Za omako na olju steklasto popražimo čebulo, dodamo papriko, prepražimo in stresemo v lonec paradižnik in peteršilj. Popramo, solimo in dušimo, da se zmes zgosti. Omaki dodamo ribo in še malce podušimo, da riba razvije svoj okus.

Osem lupin jakobovih školjk ali nepregornih posodic namažemo z maslom, jih napolnimo z ribjo zmesjo, potresemo z drobtinicami in kosmiči masla, ki naj ima sobno temperaturo. V pečici, segreti na 175 stopinj Celzija, gratiniramo jed 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 18. avgust 2023 / 11:55

Škoda na kulturni dediščini

V petek si je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ogledala škodo, ki je ob nedavni ujmi nastala na objektih kulturne dediščine in na arhivskem gradivu v Škofji Loki, Begunjah in Mostah pri Komendi.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

"Nisem več podivjana najstnica"

Tako pravi Pika Božič Kontrec, ki se po nekajletni odsotnosti vrača na glasbene odre.

Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Slavili Doriji in Štedientje

Prejšnji petek je bil Mestni trg v Škofji Loki v znamenju Večera slovenskih viž v narečju. Prva nagrada strokovne komisije kvintetu Dori, nagrada občinstva pa Štedientom iz Poljanske doline.

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Nova smrt med motoristi

Domžale - V torek okoli 19.30 se je v prometni nesreči na regionalni cesti Domžale–Trojane smrtno ponesrečil 25-letni motorist iz okolice Trojan. Pri Spodnjih Lokah se je 58-letn...

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Prijeli kranjska preprodajalca

Kranj - Kranjski kriminalisti so pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kranju pripeljali 32-letnega Kranjčana in osem let mlajšo someščanko, ki so ju ovadili več kazniv...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Župan nagradil odličnost

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je sprejel šesterico najuspešnejših učenk, ki so z odliko končale devetletko v Preddvoru. Priznanja za odličnost so prejele Ajd...