Računalnik in jaz: Spam je lahko tudi nevaren

Nezaželena elektronska pošta je velika nadloga pri komuniciranju s pomočjo elektronske pošte.

Slovensko ji pravimo tudi e-slama, predvsem pa jo poznamo pod imenom »spam«. Verjetno vsi uporabniki elektronske pošte poznate naslednjo zgodbo. Ko odprete elektronski poštni nabiralnik, vas v njem čaka cela kopica elektronskih sporočil. Veliko jih dobite od oseb, ki jih sploh ne poznate. Ponujajo vam nakup zdravil, pripomočkov, celo denar vam ponujajo. V prvi vrsti so ta sporočila reklamne vrste, precej pa je tudi takšnih, ki želijo vas in vaše ime zgolj zlorabiti. Za tovrstnimi sporočili običajno stoji cel sistem, kjer vas skušajo ali pretentati ali pa vas prepričati o nečem, kar ni dobro, oziroma v nakup stvari, ki je sploh ne potrebujete.

Snovalci takšnih sporočil so ljudje, prodajalci, lahko pa tudi kriminalne združbe, ki se želijo zgolj dokopati od vaših osebnih podatkov in številk transakcijskih računov. Zato je najbolje, da takšna sporočila takoj zbrišete in jih ne prebirate, saj lahko poleg vsebine vsebujejo tudi virus, ki lahko napade vaš računalniški sistem. Previdno torej in pamet v glavo. Če je izplen le nekajodstoten, je dobiček na drugi strani lahko že izredno velik, če pretentajo le nekaj ljudi, je škoda lahko ogromna. Še najmanj je, da izdelka, ki ste ga naročili in plačali, ne dobite. Stvari so že mnogo bolj komplicirane, ko vam izpraznijo bančni račun, sploh pa je tragično, ko nekdo prevzame vašo identiteto in jo zlorablja pri poslovanju.

Za pošiljanje teh sporočil se običajno uporabljajo posebni roboti, programi, ki samodejno pošiljajo sporočila na milijone različnih elektronskih naslovov. Elektronske naslove ti sistemi pridobijo tako, da pregledujejo internet in od tam le pobirajo vaše javno objavljene elektronske naslove. Zato je najbolje, da so vaši elektronski naslovi na internetu objavljeni kot slikovne datoteke in ne kot besedilo. Tako jih roboti ne znajo prebrati in ste varni pred nezaželeno elektronsko pošto.

Eden od najuspešnejših programov nove generacije za zlorabe prek spleta je program z imenom Storm. Deluje tako na spletnih straneh kot tudi prek elektronske pošte, zato je njegova učinkovitost še večja. Skupaj je Storm okužil že okoli petdeset milijonov osebnih računalnikov po vsem svetu, višek pa je dosegel julija 2007, ko je bilo hkrati okuženih kar 1,4 milijona osebnih računalnikov. Pojavil se je leta 2007, uporabiti pa ga je mogoče za različne načine zlorab. Od »phishinga« ali kraje osebnih podatkov, pošiljanja nezaželene elektronske pošte, zlorabe spletnih dnevnikov ali blogov, pa vse do vdorov v sporočilne sisteme, kot sta Skype in Instant Messenger. Storm je izredno trdoživ, ima pa tudi napreden sistem razširjanja. Ko ga namestimo na računalnik, se namreč razpošlje na več naslovov. Najbolj učinkovit je na Microsoftovem operacijskem sistemu, ki je tudi najbolj ranljiv.

Storm je sposoben na okuženem računalniku v eni sami uri poslati do štirideset tisoč nezaželenih elektronskih sporočil. V času viška je proizvedel dvajset odstotkov vsega svetovnega »spama«. Storm se je izkazal kot najbolj učinkovit program za izvajanje različnih nezaželenih operacij, saj se namesti hitro, zelo hitro "poskrbi za svoje potomce", hkrati pa ga je zaradi različnih tehnik, ki jih uporablja, zelo težko odkriti.

Glavni namen Storma ni računalnikom po svetu povzročati škodo, pač pa pridobivati premoženjsko korist. Zaslužek prinaša prek »phishing« strani ter prek prodaje farmacevtskih izdelkov. Program namreč promovira spletno stran, ki prodaja cenene ponaredke zdravil iz Kitajske in Indije.

Nezaželena pošta v mojem nabiralniku so poleg položnic tudi reklame, najbolj nezaželena elektronska pošta pa je tista, ki mi želi povzročiti škodo in me oropati identitete. Če se nevarnosti zavedamo in vemo zanjo, se je lahko uspešno obranimo ter tako preprečimo vso škodo, ki bi nam lahko bila povzročena. Čim manj »spama« vam želim.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. junij 2016 / 12:07

V Lon se vrača prejšnja uprava

Skupščina delničarjev Hranilnice Lon je predčasno odpoklicala dosedanje nadzornike s Slavkom Erzarjem na čelu, novoimenovani nadzorni svet pa je že pohitel z imenovanjem nove uprave, v katero se vrača...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Harmonikarji znova v Besnici

Ta konec tedna bo Besnica gostila 11. festival narodnozabavne glasbe Zlata voščenka, 19. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev in 2. Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja.

Prosti čas / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Pogum in Primorski fantje

Predstavljamo še zadnji tekmovalni ansambel, ki bo 11. junija ob 19.30 nastopil na desetem Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki - ansambel Pogum. Gostje v revijalnem delu večera bodo Primorsk...

GG Plus / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Greste kaj na morje?

Gorenjska ni obmorska dežela, ima pa prost dostop do morja - in to po avtocesti! Do tistih dobrih štirideset kilometrov obale, ki jo premore naša država (sosednja hrvaška pa kar 4012). Do 25...

Zanimivosti / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Čas bodo znova zavrteli nazaj

Bled - Ta konec tedna se bo na Blejskem gradu znova mogoče pridružiti grajskim gospodičnam in vitezom. Zavod za kulturo Bled bo namreč že četrto leto zapored pripravil Srednjeveš...

Radovljica / petek, 4. junij 2010 / 07:00

Dejstva, ne sentimentalnost

"Vse do danes mi je zgodovina vedno dala prav. Na žalost," je na nedavnem predavanju v Radovljici dejal tržaški pisatelj, akademik Boris Pahor.