Adventni venec in krožnik piškotov
V nedeljo je zagorela prva sveča na adventnem venčku, ki je osvojil in osvaja naše domove. Za nekatere je okras, ki ustvarja prijetno vzdušje, za druge del predbožičnega obredja. Ideja zanj se je porodila Johannu Hinrichu Wiechernu, nemškemu protestantskemu teologu, pedagogu, in reformatorju socialnega življenja, ko je svojim gojencem pripovedoval o adventu in skrivnosti božiča. Wiechern je, star komaj petindvajset let, v Hamburgu 1833 ustanovil vzgojno ustanovo, das Rauhe Haus, v kateri so se mladostniki, prepuščeni cesti in kriminalu, lahko dokopali do rokodelskega poklica. Njihov delavnik je bil razdeljen na ure dela in pouka. Wiechern je zapisal: »Delo je bilo prvi odvodnik za surovo moč, in je uničujočo, grobo silo pretvarjalo v ozdravljajočo, kajti naš cilj je bil vzgojiti poštene, spretne, mirne in vestne delavce.« In ko jim je nekoč pripovedoval o božiču, je na velik lesen obod namestil 24 manjših rdečih sveč za delovne dneve in štiri velike bele za nedelje v adventu. Prižigali so jih večer za večerom. Navada se je ohranila, okoli 1835 jo je prevzela tudi katoliška cerkev. Obod se je močno zmanjšal v venček, na katerem so zdaj štiri sveče za štiri adventne nedelje. Ob adventnem venčku ne sme manjkati krožnik s piškoti; naj v trgovini kupimo še tako drage, nam ne morejo nadomestiti vonja, ki se razleze po vsej hiši, ko iz pečice zadiši po cimetu, klinčkih in medu. Ponavadi so otroci navdušeni pomagači in naslednja recepta sta kot nalašč za spretne otroške roke.
Medena srca
Zanje potrebujemo: 250 g medu, 125 g sladkorja, 1 ščep soli, pol zavojčka dišav za medenjake, 1 žlico kakava, 100 g masla, 500 g moke, 1-2 jajci, 2 žlici limonovega soka, 2 žlički pecilnega praška, 150 g sladkorne moke.
Za okraševanje lahko uporabimo orehe, lešnike, čokoladne drobtinice, srebrne kroglice, mandlje in še kaj.
Med, sladkor, sol, dišave za medenjake in kakav v prahu zmešamo v loncu in stopimo na majhnem ognju. Maslo dodajamo po majhnih koščkih. Brž ko se zmes ohladi, dodamo jajca. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in dodamo medeni zmesi. Najprej moko vmešamo v medeno zmes, nato jo dobro pregnetemo. Testo zavijemo v folijo in ga za najmanj dve uri damo v hladilnik. Še bolje je, če ga v njem pustimo do naslednjega dne. Testo razvaljamo na 1-2 mm debelo in iz njega izrežemo srca. Če bi radi z njimi okrasili smrečico, s slamico izrežemo še luknjico, skozi katero bomo potegnili okrasno vrvico. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo medenjake 10 do 15 minut. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici. Sladkorno moko zmešamo z limonovim sokom in premažemo srca. Potem jih lahko še dodatno okrasimo s pisanimi sladkornimi drobtinami, mandlji, čokoladnimi srčki ipd.
Adventni tiramisu
Zanj potrebujemo: 200 g sladke smetane, 250 g mascarponeja, 250 g puste skute, 100 g sladkorja, 1 zavojček sladkorja z vanilijo, 200 g piškotov speculacius, 400 g mešanega jagodičja; (lahko je iz hladilne skrinje, vendar mora biti odtajano in zelo dobro odcejeno).
Smetano trdo stepemo. Zmešamo mascarpone, skuto, sladkor in sladkor z vanilijo in rahlo umešamo stepeno smetano.
Na dno štirioglatega pekača razmažemo 3 žlice kreme, nanjo naložimo plast piškotov in prekrijemo s plastjo jagodičja. Nato jagodičje premažemo s preostalo kremo, nanjo pa razporedimo piškote. Sladico za 5-6 ur postavimo v hladilnik, lahko pa jo v njem pustimo čez noč. Dober tek!