Koline so praznik na kmetih

Na domačijah, kjer koline še vedno vsako leto prirejajo, velja ta dan za enega najpomembnejših dni v letu.

Klanje prašičev doma, na kmetijah, se je na Gorenjskem ohranilo vse do danes. December je tisti mesec, ki je bil od nekdaj namenjen kolinam - živali so bile preko poletja in jeseni spitane, nizke temperature pa poskrbijo, da se meso po zakolu hitro ohladi in ne pokvari. Na dan kolin na domačiji vlada posebno vzdušje; gospodinja poskrbi, da je že zjutraj vse pripravljeno – v hiši za goste, na dvorišču pa za zakol. Ker je za delo potrebnih več mož, ob tej priložnosti tako, kot je to v navadi ob večjih praznikih, na pomoč priskočijo sorodniki in sosedje, obvezen pa je tudi klavec oziroma mesar.

Možje prašiča pripeljejo iz svinjaka, mu vrv zavežejo okoli vseh štirih nog ter ga položijo na posebno mizo. Tu imajo poleg mesarja, ki zareže z nožem v vrat živali, da ta čim hitreje izkrvavi, pomembno vlogo predvsem 'držalci', ki skrbijo, da je žival medtem pri miru. Nekaj krvi ujamejo v posodo, in ta se kasneje uporabi pri izdelavi krvavic. Žival stehtajo, nato pa ima nekaj časa glavno vlogo mesar. Živali odseka glavo in parklje, odere kožo, ki je ena redkih stvari, ki se v nadaljnji proizvodnji ne uporablja več, nekdaj pa je bilo tudi prašičje usnje cenjeno. Prašiča možje obesijo s pomočjo škripca na kavlje in mesar odreže gornjo plast slanine, ki se uporablja za mast. Nato žival iztrebi in razpolovi trup vzdolž hrbtenice, ter meso razkosa na manjše kose. Pomembno je, da čreva čim prej temeljito očistijo, saj so le tako primerna za uporabo pri izdelavi klobas, očistijo pa tudi drobovino.

Medtem ko možje nadaljujejo s čiščenjem prašičje glave in parkljev, gospodinja ponavadi začne s pripravo svežih jeter, ki jih na koncu udeležencem kolin skupaj z drugimi dobrotami iz domače kuhinje pripravi že za malico. Pred nadaljnjo predelavo se mora meso popolnoma ohladiti, kar lahko traja tudi več ur, zato kose mesa po razkolu obesijo na mrzel zračen prostor. Šele nato se lahko lotijo izdelave mesnih izdelkov, klobas, krvavic, pečenic in podobnega.

Še v petdesetih letih preteklega stoletja je bila na domačih kolinah pridobljena več kot polovica vsega mesa. Danes je odstotek verjetno zanemarljiv, povpraševanje po »domačih« kolinah pa je vedno večje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 31. januar 2014 / 11:16

Žive obletnice

Odgovor na članek Žive obletnice avtorja Mihe Nagliča, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 17. januarja 2014.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Velikonočne igre in razstava

Mošnje - V kulturnem domu v Mošnjah bodo ta konec tedna pripravili razstavo velikonočnih izdelkov, ki so jih izdelali učenci iz tamkajšnje osnovne šole, varovanci CUDV Matevža La...

Šport / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Za Borisom Strelom ostala dragocena dediščina

Ločani se s ponosom spominjajo smučarskega junaka Borisa Strela, domači SK Alpetour in SZS pa sta v petek pripravila žalno sejo, še v soboto pa se bo moč v dvorani na Podnu vpisati v žalno knjigo.

GG Plus / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Slovenija in njene pokrajine

»Med državljani Slovenije je še vedno zelo živa delitev Slovenije na Gorenjsko, Dolenjsko, Notranjsko, Štajersko, Koroško, Primorsko in Prekmurje. V vsakdanjem življenju jo uporabljamo zelo pogos...

Prosti čas / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Prihaja glasbeni april

Glasovi izletniki so se ponovno odpravili v Bioterme. Tokrat je bilo precej ´pručkov´, a so se ti že odločili, da se kakšnega izleta še udeležijo. April pa bo posvečen Lojzetu Slaku in Alfiju Nipiču.

Gospodarstvo / petek, 29. marec 2013 / 07:00

Zaradi praznikov omejitve pri plačilnem prometu

Kranj - Danes, na veliki petek, evropski plačilni sistem Target2 ne bo posloval, zato banke in hranilnice v državah evrskega območja, torej tudi v Sloveniji, ne bodo izvajale med...