Inovativni kmet z 2960 hektarji zemlje
Na finalnem izboru v Naklem so za inovativnega mladega kmeta razglasili Marjana Kolarja iz bližine Križevcev, med kandidati sta bila tudi Aleš Jerala iz Podbrezij in Dušan Globočnik iz Zagorice pri Rovah.
Naklo – Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta letos že četrtič pripravila izbor inovativnega mladega kmeta ali kmetice. Da je bila prireditev tokrat v Naklem in v izvedbi Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, je bila »kriva« Andreja Jagodic s Police pri Naklem, ki je z inovativnimi idejami pri predelavi mleka in trženju mlečnih izdelkov zmagala na lanskem izboru. Letos se je za laskavi naziv potegovalo šest kandidatov, komisija pa je na podlagi dveh ločenih strokovnih ocen za vsakega kandidata za inovativnega mladega kmeta izbrala Marjana Kolarja iz Logarovcev v bližini Križevcev, ki je za nagrado dobil darilo generalnega sponzorja prireditve KGZ Sloga Kranj – brezplačno uporabo traktorja John Deere za en mesec oz. sto delovnih ur. Na Kolarjevi kmetiji, ki je z 2960 hektarjev kmetijskih in gozdnih zemljišč ena največjih v Sloveniji, redijo šeststo plemenskih svinj in 3500 prašičev pitancev. Pohvalijo se lahko s številnimi novostmi: kot prvi v Sloveniji so dobili status vzrejnega središča v zasebni lasti, uvedli so sodoben sobni sistem hleva s talnim gretjem, zgradili prvo sodobno bioplinsko elektrarno v zasebni lasti … Od Kmetijskega gospodarstva Lendava so odkupili farmo Ginjevec in obnovili hlev za pitanje tisoč goved ter kmetijsko dejavnost razširili tudi na Madžarsko, kjer imajo petsto krav molznic. Zaposlujejo 55 delavcev in so soustanovitelji družbe Keter Organica, ki gradi bioplinske elektrarne doma in v tujini.
Z Gorenjskega sta se za naziv mladega inovativnega kmeta potegovala Aleš Jerala iz Podbrezij in Dušan Globočnik iz Zagorice pri Rovah v bližini Radomelj. Aleš kmetuje na 23 hektarjev veliki kmetiji, na kateri se ukvarjajo s sadjarstvom in poljedelstvom, registrirane pa imajo tudi tri dopolnilne dejavnosti. Z analizo skupnih značilnosti kupcev in njihovih nakupnih odločitev so izdelali učinkovit načrt trženja, inovativnost pa kažejo tudi pri skrbi za kakovost pridelave in predelave. Pridelke in izdelke prodajajo na kmetiji in na tržnicah, ponujajo pa jih tudi trgovcem in gostinskim lokalom.
Dušan Globočnik kmetuje na šest hektarjev veliki kmetiji, na kateri so učinkovito povezali pridelavo, predelavo in prodajo. Ukvarjajo se z rejo prašičev in konj, v okviru dopolnilnih dejavnosti pa z izletniško turistično dejavnostjo (kmečki turizem Pr' Soud), klanjem za lastne potrebe, s storitvenim klanjem ter s predelavo mesa. Lastne izdelke prodajo v okviru turistične dejavnosti in na sejmih, po naročilu pa jih dostavijo tudi na dom.