Marko Zupančič

Tudi javno razsvetljavo bo napajalo sonce

Občina Jesenice bo začela uporabljati obnovljive vire energije, od energije sonca, lesne biomase, biodizla ...

V Javorniškem Rovtu in Planini pod Golici imajo veliko možnost uporabe lesne biomase. Domačini bi po zgledu Avstrije lahko ustanovili konzorcij, pod okriljem katerega bi zgradili kotlarno in daljnovod na lesno biomaso, je dejal Branko Caglič. Občinski svetnik in domačin z Javorniškega Rovta Marko Zupančič pa je ob tem opozoril, da so vasi v rovtih preveč razpotegnjene, da bi bila gradnja daljnovoda smotrna. Ob tem je navedel podatek, da je v zadnjih petih letih šest hiš v vasi že prešlo na ogrevanje na polena.

Občina Jesenice je ena redkih, ki si prizadeva za učinkovito rabo energije in uporabo obnovljivih virov energije, je na zadnji seji občinskega sveta dejal Branko Caglič iz velenjskega podjetja POP, ki se ukvarja s svetovanjem o učinkoviti rabi energije. Za Občino Jesenice so pripravili poseben projekt, v katerem so iskali možnosti za še učinkovitejšo rabo energije in zmanjšanje stroškov zanjo. Kot je dejal Caglič, na Jesenicah že poteka vrsta projektov za smotrnejšo rabo energije, med drugim so v centralni kotlarni vgradili kogeneracijo (hkratno proizvodnjo toplote in elektrike), v vseh objektih so pričeli meriti porabo toplotne energije, opravili so energetski pregled 44 večstanovanjskih zgradb ter v njih izvedli ukrepe učinkovite rabe energije, zgradili so nov cevovod manjših dimenzij iz centralne kotlarne … Te ukrepe bodo izvajali naprej, še naprej naj bi skrbeli za energetsko sanacijo stavb, kamor med drugim sodita toplotna izolacija in menjava oken, predimenzionirane cevovode naj bi menjali z manjšimi, obnavljali kotlovnice …

Obenem naj bi začeli uporabljati več obnovljivih virov energije. Med drugim naj bi prek subvencioniranja spodbudili vgradnjo solarnih sistemov (sončnih kolektorjev), do leta 2010 naj bi zgradili vsaj eno kotlarno in daljnovod na lesno biomaso, začeli izkoriščati odpadno toploto iz Acronija, velika priložnost je tudi v proizvodnji biodizla in uporabi bioplina, ki nastaja na čistilni napravi oziroma odlagališču Mala Mežakla. Velik vir dodatne energije je lahko tudi vodna energija, tako naj bi občina izkoristila reko Savo za gradnjo hidroelektrarne. Med zanimivejšimi idejami, ki jih je nanizal Branko Caglič, je tudi uvajanje biogoriv v mestni promet ter fotovoltaike v javno razsvetljavo (svetilke javne razsvetljave naj bi napajala energija sonca, kar so že uvedli v nekaterih mestih). Pripravljajo tudi projekt vzorno energetsko urejene stavbe. Prek vseh naštetih ukrepov naj bi na Jesenicah do leta 2010 porabo energije zmanjšali za 15 odstotkov, do leta 2020 pa še za dodatnih deset odstotkov. Tako bo letni prihranek stroškov za energijo znašal kar 2,2 milijona evrov, obenem pa se bo kar za petino zmanjšala emisija ogljikovega dioksida v ozračje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Novi lastnik je pripravljen na sovlaganja

Maj je bil za občino Preddvor še posebej intenziven: s prireditvijo Vesela Kranjska so storili prvi korak k oživitvi krajevnega dogajanja, v Preddvor pa je prišel tudi novi lastnik hotelskega sklopa o...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Nekaj najlepšega o Sloveniji

Najboljše fotografije Bogdana Kladnika in najlepše pesmi Shirlie Roden, posvečene Sloveniji, združene v knjigi in zgoščenki z naslovom Preprosto Slovenija - Simply Slovenia.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Anketa: Raje zvezdnik kot politik

Jutri je še zadnji dan za pustne norčije, še zadnja priložnost, da se našemimo in spremenimo svojo identiteto. V katerega politika ali drugega znanega Slovenca bi vi se preoblekli na pustni dan?

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

IBI le za prekupčevanje

Vse kaže, da nima nihče več resnih namenov z IBI-jem, nekdanjim ponosom kranjske tekstilne industrije. Tkanina Celje ga je nekaj tednov po odkupu prodala.

Kranj / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Odslej tudi inženirji informatike

V Tehniškem šolskem centru (TŠC) Kranj bodo v prihodnjem študijskem letu začeli izvajati še višješolski strokovni program informatika.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

V Vršajnu že gradijo

Lani je Občina Gorenja vas-Poljane v sodelovanju z lastniki zemljišč začela graditi komunalno infrastrukturo v novem naselju Vršajn, kjer bo prostora za 17 družinskih hiš.