Kuharska ekipa, ki je ustvarjala večer pod Alpami: domači kuharski mojster Gašper, Marco iz Goverja, gostujoči kuhar Massimillliano in Vesna iz Skipassove kuhinje. / Foto: AB

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki bo med 18. in 26. oktobrom. Mestni In Your Pocket pa je dobil svoje najboljše gostince.

Tako kot lani smo tudi letos v restav­raciji kranjskogorskega Skipass Hotela obiskali najprej Doživetje treh dežel, nedavno pa so Justinovi organizirali degustacijski večer s prijatelji iz Furlanije - Julijske Krajine/Friuli-Venezia Giulia. Za vinsko spremljavo je poskrbela družina Primosic iz italijanske strani Brd, torej iz Collia. Okušali smo penečo rebulo, lanski letnik rebule, Friulano Belvedere oziroma nekoč tokaj, souvignon Gmajne 2007 iz magnum steklenice, izbirali med Klinom 2009 in merlotom Murno 2009, sorbet iz gozdnih sadežev z meto in grapo malvazije Nonino pa je napovedal še zadnjo jed: čokoladni mus s karameliziranimi lešniki, vanilijevim sladoledom in kavno kremo.

Ker sem mizo delila z bratom 42-letnega chefa Massimilliana Sabinota iz restavracije Vittelo d'Oro iz Vidma/Udin, 46-letnim Gianlucom, sem izvedela, da so idejo za sladico Sabinotovi dobili pri znamenitem Alain Ducassu.

Gianluca je ugotovil, da sem pridna učenka, in je vsako jed, ki smo jo dobili na mizo, opisal v italijanski angleščini, razložil, kako naj bi se jedla, potem pa me je v nekem trenutku vprašal, katerega med tokratnimi vini bi vzela s seboj na samotni otok. Odgovorila sem, da dva Klina in enega Murno. Dvoje močnih in posebnih vin. Lara Kosič Primosic, ki je sedela na drugi strani mize, se je le nasmehnila.

Celoten meni je bil ribji, za kar je poskrbela prodajalna morskih dobrot družine Gover, ravno tako iz Vidma.

Glavna kuhalnica je bil ta večer že omenjeni Massimilliano, domači kuharski mojster Gašper Kordež pa je s svojo ekipo poskrbel, da je celoten večer izpadel tip top.

Nekaj dni nazaj pa so Ski­passovci v vodniku po mestih In Your Pocket med najboljšimi restavracijami v Sloveniji 2014 med Gorenjci zaključili na samem vrhu. Sledi jim je kranjska gostilna Pr' Matičku, tretja pa je Restavracija 1906 Hotela Triglav na Bledu. In če vas je zamikalo, da bi okušali dobro hrano, ne spreglejte oktobrskega Tedna restavracij, ki ga bodo gostile tudi nekatere gorenjske gostilne in restavracije, vendar pravijo, da je treba z rezervacijami pohiteti, saj naj bi bilo povpraševanje veliko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 18. julij 2010 / 07:00

Treba bo biti potrpežljiv

Prvo ime prestopnega roka za ekipo Triglava Gorenjske je zagotovo 31-letni Jalen Pokorn, ki je nogometno mladost preživel prav v Kranju, nato se je podal v tujino in se preizkusil po Sloveniji. Kot pr...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. februar 2016 / 15:54

Pogovor z Marjanom Mančkom

Kranj – V sredo, 17. februarja, ob 19. uri se v dvorani Mestne knjižnice Kranj nadaljuje cikel stripovskih večerov. Zoran Smiljanić bo tokrat gostil klasika slovenskega stripa, ilustracije in anim...

GG Plus / sreda, 17. februar 2016 / 12:47

Knjiga, ob kateri bo tudi mati s kavo morala počakati

Boštjan Gorenc - Pižama je dvakratni Goren'c, po priimku in rojstni pokrajinski pripadnosti. Besničan že nekaj let živi in deluje v Šentožboltu na robu Gorenjske. Kar se tiče humorja, njeg...

Razvedrilo / sreda, 17. februar 2016 / 12:27

Dobra televizijska zabava

Družili smo se z brezglavim jezdecem, Foxovi priljubljeni seriji sta se na male zaslone vrnili predvčerajšnjim, dobili smo zmagovalno pesem Poprocka, izbor za Emo 2016 je vse bliže pa tudi Boštjan Rom...

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2016 / 12:21

V Alpini tudi odpuščanja

Vodstvo Alpine v sklopu prestrukturiranja podjetja zmanjšanje števila zaposlenih vidi kot neizogibno za vstop v nov razvojni cikel, dolgoročno krepitev blagovne znamke in tudi za ohranitev večine delo...

Nasveti / sreda, 17. februar 2016 / 11:35

Moje razmejitve

Nivo mojega lastnega zadovoljstva in predvsem moje lastne sreče je močno odvisen od prevzemanja odgovornosti za svoje življenje ter od razmejitev mene do drugih ljudi in od moje preteklosti. O razm...