Kuharska ekipa, ki je ustvarjala večer pod Alpami: domači kuharski mojster Gašper, Marco iz Goverja, gostujoči kuhar Massimillliano in Vesna iz Skipassove kuhinje. / Foto: AB

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki bo med 18. in 26. oktobrom. Mestni In Your Pocket pa je dobil svoje najboljše gostince.

Tako kot lani smo tudi letos v restav­raciji kranjskogorskega Skipass Hotela obiskali najprej Doživetje treh dežel, nedavno pa so Justinovi organizirali degustacijski večer s prijatelji iz Furlanije - Julijske Krajine/Friuli-Venezia Giulia. Za vinsko spremljavo je poskrbela družina Primosic iz italijanske strani Brd, torej iz Collia. Okušali smo penečo rebulo, lanski letnik rebule, Friulano Belvedere oziroma nekoč tokaj, souvignon Gmajne 2007 iz magnum steklenice, izbirali med Klinom 2009 in merlotom Murno 2009, sorbet iz gozdnih sadežev z meto in grapo malvazije Nonino pa je napovedal še zadnjo jed: čokoladni mus s karameliziranimi lešniki, vanilijevim sladoledom in kavno kremo.

Ker sem mizo delila z bratom 42-letnega chefa Massimilliana Sabinota iz restavracije Vittelo d'Oro iz Vidma/Udin, 46-letnim Gianlucom, sem izvedela, da so idejo za sladico Sabinotovi dobili pri znamenitem Alain Ducassu.

Gianluca je ugotovil, da sem pridna učenka, in je vsako jed, ki smo jo dobili na mizo, opisal v italijanski angleščini, razložil, kako naj bi se jedla, potem pa me je v nekem trenutku vprašal, katerega med tokratnimi vini bi vzela s seboj na samotni otok. Odgovorila sem, da dva Klina in enega Murno. Dvoje močnih in posebnih vin. Lara Kosič Primosic, ki je sedela na drugi strani mize, se je le nasmehnila.

Celoten meni je bil ribji, za kar je poskrbela prodajalna morskih dobrot družine Gover, ravno tako iz Vidma.

Glavna kuhalnica je bil ta večer že omenjeni Massimilliano, domači kuharski mojster Gašper Kordež pa je s svojo ekipo poskrbel, da je celoten večer izpadel tip top.

Nekaj dni nazaj pa so Ski­passovci v vodniku po mestih In Your Pocket med najboljšimi restavracijami v Sloveniji 2014 med Gorenjci zaključili na samem vrhu. Sledi jim je kranjska gostilna Pr' Matičku, tretja pa je Restavracija 1906 Hotela Triglav na Bledu. In če vas je zamikalo, da bi okušali dobro hrano, ne spreglejte oktobrskega Tedna restavracij, ki ga bodo gostile tudi nekatere gorenjske gostilne in restavracije, vendar pravijo, da je treba z rezervacijami pohiteti, saj naj bi bilo povpraševanje veliko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Nekdanje žirovske košarkarice so spet igrale

Žiri - Ob štirideseti obletnici začetka igranja žirovske ženske članske košarke je v Osnovni šoli Žiri potekalo srečanje košarkarskih legend, ki se ga je udeležilo kar štirideset bivših ak...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...