Energetsko potratno stanje pripravljenosti

Električni aparati elektriko porabljajo ne samo takrat, ko delujejo, ampak tudi takrat, ko čakajo v pripravljenosti. Večina gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike so večino časa, ko jih ne uporabljamo, v stanju pripravljenosti in takrat porabijo okoli dva odstotka vse porabljene energije v svetovnem merilu. Takšne naprave so narejene tako, da jih je veliko lažje pustiti v stanju pripravljenosti kot pa izklopiti. Takšni so televizorji, videorekorderji in DVD-predvajalniki, radijski sprejemniki – skratka vse, kar vklapljamo z daljinskim upravljalnikom.

Potem so tu še aparati, pri katerih je stanje pripravljenosti nujno zaradi vzdrževanja dodatnih funkcij – na primer prikaz ure na pečici. Seveda pa je še cela vrsta električnih aparatov, ki so več čas priključeni na omrežje, in to povsem brez potrebe – na primer baterijski sesalniki, ki se neprestano polnijo, računalniški zasloni, ki so v stanju pripravljenosti tudi takrat, ko je računalnik izključen, pa polnilci mobilnih telefonov, ki ves čas čakajo v vtičnici.

V povprečnem gospodinjstvu je vsaj deset naprav, ki porabljajo energijo v stanju pripravljenosti, seznam pa je lahko dolg tudi do petdeset. Najpogostejši so: mikrovalna pečica, električna pečica, osebni računalnik, računalniški zaslon, tiskalnik, televizor, DVD-predvajalnik, satelitski sprejemnik, domači kino, halogenske svetilke in sistem za daljinsko odpiranje garažnih vrat.

In kako se temu izogniti? Naprave takrat, ko jih ne potrebujemo, izključimo iz vtičnice. Ker so vtičnice običajno na zelo nedostopnih mestih, je smotrno uporabiti podaljšek z vgrajenim stikalom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. junij 2019 / 18:49

Dan jeklene volje s Petro

Gimnazijo Jesenice je obiskala nekdanja tekačica na smučeh in prejemnica olimpijske medalje Petra Majdič. Kot ambasadorka projekta Jeklena volja je dijake spodbujala k vztrajnosti pri doseganju ciljev...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Prihaja optično omrežje

Družba Gratel je z Občino Jesenice podpisala pogodbo za gradnjo najsodobnejšega širokopasovnega optičnega telekomunikacijskega omrežja.

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Tudi javno razsvetljavo bo napajalo sonce

Občina Jesenice bo začela uporabljati obnovljive vire energije, od energije sonca, lesne biomase, biodizla ...

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Županove novičke

Na zadnji seji občinskega sveta je župan Tomaž Tom Mencinger občinske svetnike seznanil z nekaterimi aktualnimi informacijami. - Parkirišče pri pokopališču na Blejski Dobravi je že a...

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Za hitrejši razvoj vasi

Igor Arh z Blejske Dobrave je občinski svetnik na listi SD. "Nobena stvar ni tako slaba, da ne bi mogla biti za nekaj koristna," se glasi eno od njegovih vodil.

Splošno / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Energetsko potratno stanje pripravljenosti

Električni aparati elektriko porabljajo ne samo takrat, ko delujejo, ampak tudi takrat, ko čakajo v pripravljenosti. Večina gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike so večino časa, ko jih ne u...