Valovita streha nove športne dvorane vzbuja domačnost, poleg obeh športnih objektov naj bi ob koncu gradnje imeli tudi privlačen nakupovalni center z zelenicami. (Foto: Gorazd Kavčič)

Športni park v Stožicah je oživel

Le nekaj ur po tistem, ko je Ministrstvo za okolje in prostor minuli torek izdalo odločbo o poskusnem obratovanju športnih objektov v ljubljanskih Stožicah, so košarkarski navdušenci že uživali na prvi predstavi, v sredo pa so nato zelenico veličastnega stadiona preizkusili še nogometaši.

Gradnja športnega parka v Stožicah, ki je delo arhitekturnega biroja Sadar-Vuga, se je s pripravo terena začela že v začetku leta 2008, gradbena dela pa so se začela spomladi leta 2009. Po prvotni pogodbi naj bi gradnja športnih objektov stala okoli 80 milijonov evrov. Kasneje so se odločili še za dodatna igrišča in ogrevalne dvorane, kar bo seveda gradnjo podražilo, tako da naj bi bil končni znesek več kot 100 milijonov evrov. Že v kratkem se bodo v Stožicah začeli vrstiti koncerti in druge prireditve, seveda pa bosta dvorana in stadion predvsem dom športnikov. Trenutno je za obiskovalce Stožic na voljo zgolj 1200 parkirišč za osebna vozila in 88 za avtobuse, v drugi fazi gradnje naj bi zgradili še 2500 parkirnih mest.

»Kajne, da je lepo, res veličastno,…« me je previdno ogovoril starejši moški. Bil je eden redkih, ki je poleg delavcev, ki so opravljali zaključna dela na novem nogometnem stadionu v Stožicah, in treh novinarjev, ki so nas varnostniki za nekaj minut spustili skozi vrata stadiona že nekaj ur, preden so ga na prvem treningu preizkusili nogometaši, sedel v najvišji vrsti ogromne tribune, ki polna sprejme kar 16 tisoč gledalcev. Ne vem sicer, kako mu je uspelo prek gradbišča in strogih varnostnikov pokukati na stadion, vem pa, da sem mu z nasmehom na ustnicah prikimala, saj mi je skoraj zastal dih, ko sem se znašla visoko nad zelenico. Saj ne, da česa podobnega še ne bi videla, toda sredi Slovenije! Res je bilo veličastno!

Manj veličasten je bil zunaj pogled na ploščad pred dvorano, kamor je na dan prve tekme v Stožicah, v torek zjutraj, pripeljalo petnajst tovornjakov Leke transporta. Ker denarja za svoje delo niso dobili, so se odločili, da vztrajalo vse do dogovora o plačilu dolgov, ki jih ima podjetje Grep prek podjetja Sektor do njih. Prav tako so predstavniki Leke transporta napovedali, da naj bi do 17. ure s svojimi tovornjaki in tovornjaki drugih upnikov Grepa zaprli vhode v dvorano.

Sredi dneva so vendarle dosegli dogovor o poplačilu dolga in tovornjaki so se umaknili izpred stožiške lepotice, kot so dvorano hitro poimenovali prvi uporabniki. To so bili že v torek zvečer naši košarkarji in košarkarji Španije, ki so v njej odigrali prijateljsko tekmo pred bližnjim svetovnim prvenstvom. Toda, ker so bili gostje evropski in svetovni košarkarski prvaki, je bila tekma v košarkarski dvorani, ki sprejme kar 12 tisoč gledalcev, kot nalašč za prvo dejanje na zgodovinski datum 10. avgust 2010.

Za uvod poraz košarkarjev in zmaga nogometašev

Tisto, kar je sledilo, seveda športni navdušenci in vsi, ki spremljate vsaj katerega od naših medijev, že veste. Pod večer so navijači in številni ugledni gostje do zadnjega kotička napolnili košarkarsko dvorano. Naši reprezentanti so se izkazali s požrtvovalno igro, igrali izenačeno, ob koncu tekme in po podaljšku pa so za zmago stisnili roke boljšim tekmecem.

V sredo zvečer je sledila še prva tekma na nogometnem stadionu, kjer so v prijateljskem dvoboju naši nogometaši gostili ekipo Avstralije. Slavje ob prvi tekmi na prekrasnem štadionu se je končalo z zmago naših nogometašev.

Kaj pa načrti?

Kljub temu da sta prvi tekmi v Stožicah odigrani in da je športni objekt dobil dovoljenje za obratovanje v prihodnjih devetih mesecih, seveda vsa dela v Stožicah še niso končana. V načrtu je namreč tudi trgovsko-zabavni center na kar 70 tisoč kvadratnih metrih površin, zgrajen pa naj bi bil do konca prihodnjega leta, ko naj bi zgradili tudi še dodatna parkirišča.

Prav tako v glavnem mestu še ni zaključena načrtovana prenova in gradnja drugih športnih objektov. »Seveda smo ponosni, da imamo dvorano, ki je med najlepšimi v Evropi, čaka pa nas preureditev hale Tivoli, prenova ŽAK-a in izgradnja atletske dvorane, poteka prenova dvorane v Trnovem … Zame pa je najpomembnejši nov projekt, izgradnja olimpijskega bazena v Iliriji,« pravi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je bil, kljub številnim razpravam o smiselnosti tako velikega in dragega projekta, eden redkih politikov, ki je ob torkovem odprtju dvorane v Stožicah požel glasen aplavz.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 17. junij 2015 / 21:53

Turizem smo Gorenjci, 3. del

Kot ljubitelj poletnih športov in rekreacije z zanimanjem spremljam podatke, ki kažejo, da bo poletna sezona v Kranjski Gori kmalu finančno uspešnejša od zimske. In zdaj glavno vprašanje,...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Lirični tenor Tea Saffrona v Lescah

V Casinoju Tivoli v Lescah bo danes ob 20. uri v okviru Belvijevega Las Vegas večera nastopil tudi Teo Saffron, ki se bo predstavil s svojim »liričnim tenorjem«, kot je zapisano ob njegovi...

GG Plus / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Športni park v Stožicah je oživel

Le nekaj ur po tistem, ko je Ministrstvo za okolje in prostor minuli torek izdalo odločbo o poskusnem obratovanju športnih objektov v ljubljanskih Stožicah, so košarkarski navdušenci že uživali na prv...

Kultura / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Za začetek na trinajstega

S koncertom kvinteta bluesovskega kitarista Mikea Sponze se bo danes zvečer začel 7. Jazz kamp Kranj. Devet koncertov v prav toliko večerih.

Trzin / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Popolna zapora ceste Trzin-Mengeš

Trzin - Iz podjetja Gratel, d. d., ki že nekaj mesecev temeljito prenavlja Mengeško cesto v Trzinu, so sporočili, da bo jutri, 14. avgusta, in v nedeljo, 15. avgusta, cesta G2-10...

Nasveti / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Jedi za poletne dni

Vegetarijanska solata Sestavine: 32 dag majniške solate, 20 dag paradižnika, 12 ovčjega sira, 16 oliv, 8 dag čebule, Preliv: oljčno olje, jabolčni...