Minulo soboto so v središču Kranja prvič pripravili dvoriščni sejem, kljub slabemu vremenu pa so predmeti hitro menjali lastnike.

Raje na stojnico kot v smeti

Kljub kislemu vremenu je na Glavnem trgu v Kranju minulo soboto potekal prav poseben sejem, kjer je vsak podaril, kar je želel, in brezplačno odnesel, kar je potreboval.

Kranj – Tako imenovani dvoriščni sejem so na pobudo Andreja Zalokarja začeli v Bitnjah. Ob sobotah so namreč na mizo pred hišo postavili, česar niso več potrebovali, a je bilo še uporabno in niso želeli zavreči. Pa naj je šlo to za igrače ali otroško opremo, za kuhinjski pribor, za oblačila, orodje, kasete … skratka, namesto da bi vrgli v smeti, so lahko brezplačno vzeli sosedje. »Ideja se je prijela in začel sem razmišljati, da bi nekaj podobnega lahko pripravili v središču Kranja. Pri Zavodu za turizem so bili pripravljeni sodelovati in tako smo danes sejem preselili v središče mesta. Čeprav nam je ponagajalo vreme, je izkušnja dobra, saj so predmeti hitro menjali lastnike. Nekateri so stvari prinašali, drugi odnašali. Mnogi so komaj verjeli, da je res vse zastonj, da lahko vsak vzame, kar pač potrebuje. Ker vemo, da bo treba tak sejem pripraviti kar nekajkrat, da se bo res prijel, pa že sedaj Kranjčane in okoličane vabim, da znova pridete na Glavni trg v soboto, 28. avgusta, med 9. in 12. uro, ko bomo sejem ponovili,« je povedal Andrej Zalokar.

Navdušeni so bili tudi obiskovalci, ki so si ogledovali, kaj je na stojnicah, in komaj verjeli, da je vse zastonj. »Mislim, da preveč uporabnih stvari konča v smeteh. To je res odličen način, da te stvari zamenjajo lastnika,« je bil prepričan Peter iz Planine, pa tudi Ana iz Drulovke si je z zanimanjem ogledala stojnice: »Tokrat nisem nič prinesla, drugič pa bom zagotovo kaj, saj imam doma marsikaj, česar ne potrebujem. Ideja je pametna, in če bomo dovolj zgodaj zvedeli za sejem in bo vreme bolj prijazno, bo gotovo gneča večja, kot je danes.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / torek, 13. april 2021 / 16:28

Potrdili zaključni račun

Lani so v Bohinju prvič prejeli tudi sredstva, ki jim pripadajo na podlagi zakona o Triglavskem narodnem parku.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Zvezdica poje o ljubezni

Na tekmovanjih za različne miss največkrat naletimo na Štajerke, na avdicijah za filme ravno tako prednjačijo štajerska imena, zadnje čase pa se med mlajšimi na glasbeni sceni pojavljajo tudi Gorenjke...

GG Plus / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Nekdanja košarkarica

Jeleno Justin bralci Gorenjskega glasa poznate predvsem kot ljubiteljico gora, ukvarja pa se tudi z drugimi športi.

Zanimivosti / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Raje na stojnico kot v smeti

Kljub kislemu vremenu je na Glavnem trgu v Kranju minulo soboto potekal prav poseben sejem, kjer je vsak podaril, kar je želel, in brezplačno odnesel, kar je potreboval.

Nasveti / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Avče

Nepozaben dopust v Posočju (1)

Šport / torek, 27. julij 2010 / 07:00

V Barceloni tudi Gorenjci

Danes se v Barceloni začenja člansko evropsko prvenstvo v atletiki, na njem pa bodo nastopili tudi Gorenjci: Matic Osovnikar, Rožle Prezelj, Tina Murn in Anton Kosmač.