Primož Krišelj je tudi predsednik Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije in podpredsednik slovenske zveze. (Foto: Cveto Zaplotnik, Gorazd Kavčič)

Veliko znanja, izkušenj in idej

Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije je v okviru projekta Bioužitek pripravila na Krišljevi kmetiji v Hotemažah t. i. dan s kontrolorjem.

Hotemaže – Kot je dejal Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, s takšnimi aktivnostmi želijo razčistiti različne dvome, predvsem pa prepričati potrošnike, da je ekološko kmetovanje prijazno do narave in ljudi in da je redno nadzorovano. »Potrošnik lahko ob vsakem nakupu zahteva certifikat kot dokaz, da ekološko kmetovanje poteka po pravilih, lahko pa tudi pride na kmetijo in se o tem sam prepriča,« je dejal Fras in dodal: »Najbolj zanesljivo je kupovati pri kmetih, v trgovini se dogaja, da prodajajo tudi med, ki to sploh ni.«

Bernard Sadek z Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze Maribor je dejal, da kontrolor med napovedano ali nenapovedano kontrolo pregleda celotno kmetijo, od hlevov do pridelovalnih površin, pa tudi različna dokazila in zapiske, ki spremljajo ekološko pridelavo in trženje. Tokrat si je v spremstvu potrošnikov še posebej natančno ogledal pridelovanje zelenjave in hlev za prašiče ter pri tem zastavljal gospodarju Primožu Krišlju različna vprašanja: kako na kmetiji kolobarijo, kako gnojijo, kako preganjajo bolezni in škodljivce, kje kupujejo sadike, s čim krmijo prašiče … Primož, ki ima o ekološkem kmetovanju veliko znanja in tudi izkušenj, z odgovori ni bil niti malo v zadregi: »Kolobarjenje je pri pridelovanju zelenjave zelo pomembno, vendar je pri nas problem, ker imamo malo površin in moramo biti kar iznajdljivi. Semena vzgojimo sami, gnojimo s kompostom, za varstvo rastlin uporabljamo naravne pripravke, koloradskega hrošča in rdeče polže tudi ročno pobiramo, prašiče krmimo s kuhanim krompirjem, pleveli, otrobi …«

Na Krišljevi kmetiji so se v ekološko kontrolo vključili takoj po uvedbi kontrole 1997. leta, ekološko so kmetovali že prej. Ukvarjajo se s pridelovanjem zelenjave in z rejo ovc jezersko solčavske pasme, imajo pa tudi krškopoljske prašiče in kokoši. Znani so po pridelovanju buč hokaido, zelo dobro jim uspevajo paprike, pridelujejo tudi krompir, stročji fižol, čebulo, česen, zelje, ohrovt, zeleno … Redijo sto osemdeset odraslih ovc, od konca junija do sredine septembra jih pasejo na pobočju Grintovca, spomladi in jeseni v Kokri, zimo preživijo v Hotemažah. Krškopoljski prašiči, trenutno imajo štiri, pozimi lahko prosto rijejo tudi zunaj, kokošim otežujejo brezskrbno življenje predvsem lisice.

In kako tržijo ekološke pridelke in izdelke? Zelenjavo prodajajo neposredno na kmetiji in na lokalnih ekoloških tržnicah, z njo oskrbujejo nekaj restavracij, za buče se je navdušil tudi eden od velikih trgovcev. V okviru ovčereje prodajajo plemenske živali ter meso in volno za izolacijo stavb. Pripravljajo različne delavnice za otroke, pri tem jim pokažejo tudi spiralno gredo iz peska in kamenja, kjer uspeva čez sto različnih rastlin. Pri vseh objektih na kmetiji je glavna surovina les, tako pri kozolcu, ki so ga že 1991. leta prestavili iz Savinjske doline, kot pri ekološki hiši, kamor so se Primož, žena Polonca ter hčere Ajda, Tinkara in Jerca preselili pred dvema letoma in pol. Letos so uredili še plavalni ribnik z vodo iz vrtine, ki jo uporabljajo za ogrevanje hiše. Vodo bodo koristili za namakanje zelenjave, akumulacija bo služila kot požarni bazen ali za poletno osvežitev, dokončno podobo ji bodo dale vodne rastline. Gradijo tudi kaščo, v njej bodo prodajno razstavni prostor ter prostori za otroške delavnice in za študente, ki na kmetiji opravljajo prakso.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 22. julij 2016 / 12:36

Gora, pesem in klobasa

Skupina Špica je posnela humoren in obenem poučen videospot za pesem Gora ni nora, Kranjskogorčan Anzhe pa za pesem Pozitiven song. V soboto ne spreglejte klobase!

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:48

Pobeg v naravo

Tudi v poznojesenskih deževnih ter zelo kratkih dneh je še vedno moč najti trenutek za pobeg v naravo, peš ali s kolesom. Čeprav dim, ki se zlovešče vali iz tovarniških dimnikov, že napoveduje tema...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:46

Dolg ni več postavka v naših bilancah

»Nihanja v gospodarski aktivnosti na Merkur lahko vplivajo, a je zdaj naša učinkovitost več kot dovolj velika, da jih lahko kontroliramo,« pravi Blaž Pesjak, generalni direktor nakelske družbe Merkur...

Gospodarstvo / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Podaljšali rok za setev prezimnih posevkov

Kranj – V okviru zahteve za ozelenitev njivskih površin, kar je v okviru programa razvoja podeželja ena od zahtev za kmetijsko okoljska in podnebna plačila, je treba setev prezimnih posevkov opravi...

Bohinj / nedelja, 10. november 2019 / 16:45

Možnosti in pasti razvoja kmetij

Stara Fužina – V Kulturnem domu v Stari Fužini bo v četrtek, 14. novembra, ob 15.30 predavanje z naslovom Ekonomika na kmetiji – možnosti in pasti razvoja kmetij. Predaval bo Tomaž Cör, vodja oddel...

Zanimivosti / nedelja, 10. november 2019 / 16:44

Priznanja za raziskovalne dosežke

Cankarjev dom v Ljubljani je gostil vrhunske zdravnike in farmacevte Srednje in Jugovzhodne Evrope – finaliste mednarodnega Medisovega natečaja za medicinske dosežke International Medis Awards for...