Zdrav poletni jedilnik
Grahova juha s porom in brokolijem
Sestavine: 1 sesekljana čebula, 20 dag narezanega pora, 25 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 l jušne osnove, 1 lovorov list, 20 dag brokolijevih cvetov, 15 dag graha, sesekljan peteršilj, listi peteršilja za dekoracijo
Priprava: čebulo, por, krompir, jušno osnovo in lovorov list damo v veliko kozico in premešamo. Zavremo, pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo nekaj minut. Na pol kuhani zelenjavi dodamo še brokoli in grah. Jed pokrijemo in kuhamo še nekaj minut. Večkrat premešamo. Juho odstavimo, iz nje odstranimo lovorov list, jo pretlačimo z gastromiksom v gladko kremno juho. Nato juhi dodamo še sesekljan peteršilj, po okusu še solimo in popramo.
Kodrasta solata z rdečo lečo
Sestavine: 12 dag rdeče leče, 4 pomaranče, šopek mlade čebule, 1 rdeči feferon, 1 glava kodraste solate, 12 dag sira gauda
Priprava: lečo operemo, jo damo kuhat v vrelo slano vodo in počasi kuhamo 5 minut. Kuhano odcedimo in oplaknemo. Medtem olupimo pomaranče, jim odstranimo belo kožico, zrežemo na pomarančne krhlje (fileje), sok pomaranč pa shranimo. Pomarančne fileje damo na cedilo, da se osušijo.
Mlado čebulo očistimo, operemo, bele in zelene dele narežemo na tanke rezance. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kocke. Zmešamo jih s čebulo in pomarančnimi fileji. Kodrasto solato očistimo, operemo, osušimo in na drobno narežemo. Sir narežemo na kocke. Zmešamo pomarančni sok, gorčico, sol in poper ter dodamo olje.
Solato zmešamo z mlado čebulo in pomarančnimi fileji. Lečo in sir zmešamo. Preliv prelijemo po solati in postrežemo. Solato ponudimo z opečenimi polnozrnatimi rezinami kruha.
Polpeti iz čičerke s sezamovo oblogo in jogurtovo omako s tahinijem
Sestavine: 25 dag posušene čičerke, 2 strta stroka česna, 1 očiščen in drobno sesekljan rdeč feferon, 1 žlička mletega koriandra in kumine, 1 žlica sesekljane sveže mete in peteršilja, 2 srednje debeli čebulici, 1 stepeno jajce, nekaj sezamovega semena za oblogo, olje za peko, sol in sveže mleti poper
Jogurtova omaka s tahinijem: svetla omaka s tahinijem - 2 žlici, 2 dl probiotičnega jogurta, 1 žlica kajenskega popra, 1 žlica sveže mete, 1 drobno narezana spomladanska čebula
Priprava: čičerko stresemo v skledo, jo prelijemo s hladno vodo in pustimo namočeno čez noč. Odcedimo jo, oplaknemo, pretresemo v kozico in prilijemo hladno vodo. Zavremo in pustimo nekaj minut vreti kakšno uro in pol do mehkega. Medtem pripravimo jogurtovo s tahinijem. V skledi zmešamo tahini, jogurt, kajenski poper in meto. Potresemo s spomladansko čebulico, kajenskim poprom in sesekljano meto ter postavimo v hladilnik. Zmešamo čičerko, česen feferone, mlete začimbe, zelišča in mlado čebulo, solimo, popramo in nato primešamo jajce. Stresemo v mešalnik in obdelamo v grobo zmes. Če je slučajno premehka, jo za krajši čas postavimo v hladilnik. Iz mešanice oblikujemo z rokami 12 polpet in vsako povaljamo v sezamovih semenih, da se dobro prekrije z njimi. Segrejemo dovolj olja za peko v ponvi. Polpete pečemo nekaj minut na eni strani in nato še nekaj minut na drugi strani. Poleg ponudimo cvetačo po dunajsko s peso v solati.
Kolerabice po dunajsko
Sestavine: 50 dag kolerabic, slan krop, 3 dag masla ali margarine, 2 dag moke, sol, poper, zelen peteršilj, žlici kisle smetane
Priprava: nadzemnim kolerabicam odtrgamo slabe in stare liste, zdrave in mlade osmukamo, jim odstranimo žile in peclje, srčne liste pustimo cele. Vse liste nato razrežemo na rezance. Oprane kolerabične glavice olupimo in z olupkom odstranimo vse olesenele dele. Olupljene glavice zrežemo na drobne kocke ali rezine.
V slan krop damo narezane liste in pripravljene kolerabične kocke ali rezine. Vode sme biti le toliko, da so kolerabice pokrite. Solimo in kuhamo. Na maslu svetlo zarumenimo moko, prilijemo pol l hladne vode in prežganje gladko razkuhamo ter zlijemo h kolerabicam. Nato naj vre še vsaj nekaj časa, da se moka razkuha in izgine okus po prežganju. Kolerabice po okusu popopramo, solimo. Nazadnje jim primešamo še sesekljan zelen peteršilj in kislo smetano. Prikuha mora biti gostljata. Tako lahko pripravimo lahko tudi še kumare, sladko zelje, cukine in ohrovt.
Sladki sirovi štruklji
Sestavine: 25 dag namenske moke, mlačna slana okisana vodo po potrebi, 2 dag olja, 1 jajce, 6 dag masla ali margarine za pokapanje
Nadev: 8 dag margarine ali masla, 2 jajci, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vaniljinega sladkorja, limonina lupina, 40 dag skute, 1 dl kisle smetane, 4 dag rozin, nekaj drobtin za potresanje in praženje
Priprava testa: moko presejemo, v sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in solimo. Prilijemo še mlačno vodo, vse razmešamo, nato zgnetemo gladko v testo, ga obdelamo v hlebček in premažemo z oljem, da se na testu ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kakšne pol ure. Nato ga razvlečemo na pomokanem prtiču. Obrežemo debelejše robove in dve tretjini testa premažemo z nadevom. Preostalo tretjino testa premažemo z maščobo. Zvijemo v štrukelj, narahlo zvijemo še v prtič ali pa v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut. Kuhanega vzamemo iz vode in naj malo stoji, da se nekoliko ohladi. Nato ga odvijemo, zrežemo na kose in jih zabelimo z na maščobi prepraženimi drobtinami.
Nadev: k razmešani maščobi dodamo rumenjake, polovico sladkorja in začimbe. Rahlo umešamo, dodamo pretlačeno skuto in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Nadevu lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane, da bo bolj mazav.