Zdrav poletni jedilnik

Paradižnikova juha s smetano in rezanimi mandlji

Sestavine: 28 - 30 dag svežega paradižnika ali dve zvrhani žlici paradižnikove mezge, 4 dag olja, 2 dag sladkorja, 3 dag moke, 1,5 dl vode, strok česna, 1 dl tolčene sladke smetane, 5 dag rezanih mandljev, limona, sol, poper, ščepec origana

Priprava: na maščobi prepražimo sladkor, dodamo moko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro prepražimo, zalijemo z juho ali vodo, dobro prevremo, začinimo. Juho po potrebi tudi okisamo. Paradižnikova juha mora imeti tri okuse: slano, sladko in kislo. Juho damo v krožnik, dodamo stepeno sladko smetano, potresemo pa jo z rezanimi mandlji in sesekljanim peteršiljem.

Tortelini v žafranovi omaki

Sestavine: 1 zavitek tortelinov, voda za kuhanje tortelinov

Žafranova omaka: 6 dag masla ali margarine, 2 dl sladke smetane, 2 ščepa žafrana, sol, poper, 2 dag moke, 2 dl mesne juhe, peteršilj, limonin sok, parmezan

Priprava: torteline (mesne, sirove, zelenjavne) damo kuhat v veliko količino vode, ki smo jo solili in dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Torteline kuhamo približno 14 minut pod nizkim vreliščem. Kuhane odcedimo, oplaknemo s toplo vodo, damo v krožnik in prelijemo z žafranovo omako.

Žafranova omaka: maslo ali margarino segrejemo, dodamo moko in jo nekoliko prepražimo. Zalijemo jo z mlekom in sladko smetano, dodamo še začimbe, nazadnje pa žafran. Omako nekoliko okisamo z limoninim sokom.

Steak z gobami po pohorsko

Sestavine: 70 dag pljučnega fileja, 8 dag čebule, 20 dag gob šampinjonov, 2 dl mesne goveje juhe ali osnove, 8 dag prekajene slanine, 8 dag maščobe

Obloga: kruhov cmok v prtiču, ajdovi štruklji s skuto, krompirjevi ocvrtki, dušeno rdeče zelje z jabolki

Priprava: iz pljučnega fileja narežemo primerne steake, jih popramo, solimo in pokapamo z oljem (to je mesna marinada). Pustimo jih krajši čas stati, da se prepojijo s sokom. V ponvi segrejemo maščobo, opečemo steake z obeh strani. Na istem olju prepražimo zlato rumeno čebulo in gobe. Nekoliko jo pomokamo in zalijemo z mesno osnovo ali juho. Vložimo steke in jih nekoliko podušimo (steke vedno pripravimo tako, da so v notranjosti še rožnate barve). Omako dobro začinimo še z gorčico, popramo, solimo, dodamo pa lahko tudi nekoliko worchesterske omake (angleška omaka za omake in meso). Na krožnik damo steke, popečene liste slanine, prelijemo z gobovo omako. Krožnik obložimo s kruhovim cmokom v prtiču, ajdovimi štruklji, krompirjevimi ocvrtki in rdečim zeljem.

Krompirjevi ocvrtki

Sestavine: 50 dag kuhanega krompirja, sol, 18 dag ostre moke, 3 dag pšeničnega zdroba, 4 dag masla ali margarine, 1-2 jajci, olje za peko

Priprava: kuhan in olupljen krompir pretlačimo ali pa naribamo na ribež. Toplemu krompirju dodamo sol, maščobo (lahko je tudi olje). Ko se masa skoraj ohladi, primešamo jajce, zdrob in moko. Iz vseh sestavin na hitro ugnetemo testo in ga oblikujemo v štruco. Razrežemo ga na enakomerne koščke ter iz njih delamo različne oblike. Olje segrejemo in jih na hitro ocvremo. Ocvrte zlagamo na papirnato brisačo, da se dobro odcedijo.

Kruhov cmok v prtiču

Sestavine: 30 dag en dan belega kruha ali 4 žemlje, 4 dag čebule, 4 dag sesekljane čebule, olje za praženje čebule, sol, poper, muškatni orešček, sesekljan peteršilj, mleko po potrebi, 2 jajci, 2 žlici mehke moke

Priprava: kruh ali žemlje narežemo na drobne kocke. V pečici jih toliko osušimo, da jih med prsti lahko še stisnemo. Posebej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ščep muškatnega oreha in sesekljan peteršilj. V mleku ali juhi raztepemo jajca in oboje vlijemo na narezane kocke, rahlo pomešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato dodamo moko, ponovno rahlo premešamo in oblikujemo v štruco, zavijemo jo v pomaščeno alufolijo ali kuhinjsko krpo. Kuhamo jih v slanem kropu 25 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na enake komade. Na krožniku pa jih prelijemo z raztopljenim maslom.

Jabolčna torta s hrustljavim pokrovom

Sestavine: 30 dag mehke moke, 10 dag sladkorja, 1 ščep soli, 1 jajce, 20 dag masla ali margarine

Nadev: 5 dag rozin, 3 žlice ruma, 1,5 kg jabolk, 15 dag sladkorja, mleti cimet, 10 dag masla ali margarine, 10 dag mandljevih lističev, 1 dl stepene sladke smetane

Priprava: moko, sladkor, sol, jajce in maščobo pognetemo v krhko testo. Zavijemo ga v alufolijo in za kakšno uro postavimo v hladilnik. Rozine namočimo v rum. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo pregnetemo in ga tanko razvaljamo. Z njim obložimo pomaščen pekač za torto. V modelu naj rob testa sega 3 cm visoko. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na manjše kocke. Zmešamo z odcejenimi rozinami, 5 dag sladkorja in žličko cimeta razgrnemo po testu. Kolač pečemo v pečici 30 minut. Medtem v posodi raztopimo maščobo, primešamo preostali sladkor in ga med mešanjem na ognju karameliziramo. Proti koncu dodamo še mandljeve lističe. Kolač vzamemo iz pečice in ga premažemo z maso za čebelji pik. Kolač pečemo nato še 15 minut, nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Smetano stepemo, jo damo v dresirno vrečko in nabrizgamo torto, potresemo pa jo s preostalim cimetom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 12. julij 2017 / 11:46

Nov večinski lastnik žičnic

Družba Skiways je postala 80-odstotna lastnica podjetja RTC Žičnice Kranjska Gora. V podjetju so veseli, da se novi lastniki spoznajo na žičničarski posel.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 7. september 2015 / 00:03

Igrajmo se igro

Jernej Kosmač je mojster oblikovanja lesenih predmetov kulturne dediščine, ustvaril in dopolnil je več miselnih igric naših dedkov in babic, prav tako iz lesa. Stik z lesom je zanj tista čarovnija, ki...

Bohinj / nedelja, 6. september 2015 / 23:57

Nagradili najboljše športnike

Ob bohinjskem občinskem prazniku so že drugo leto zapored pripravili tudi sprejem za najboljše bohinjske športnike. Športnica leta je že drugič postala uspešna smučarska tekačica in biatlonka Ajda Arh...

Tržič / nedelja, 6. september 2015 / 23:55

Tržič bo vedno moj dom

Pri nedeljski dopoldanski maši so se tržiški farani poslovili od svojega spoštovanega dolgoletnega župnika in dekana Romana Starca.

GG Plus / nedelja, 6. september 2015 / 23:49

Krave »pošlihtala«, zdaj tudi strežeta

Nad kravami, ki se pasejo na Soriški planini, zadnja leta bdita precej nenavadna pastirja: igralec in glasbenik Žiga Saksida ter arhitekt Nac Žuber. »Verjetno izgleda, kot da sva ves čas »frej« in da...

Kranj / nedelja, 6. september 2015 / 23:47

Nekateri odloki izjemno stari

Kranj – Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je za delovno jesen napovedal spremembe blizu deset odlokov, zato da bo delo lahko potekalo učinkoviteje. Nekateri odloki so namreč že izjemno stari...