Zdrav poletni jedilnik
Paradižnikova juha s smetano in rezanimi mandlji
Sestavine: 28 - 30 dag svežega paradižnika ali dve zvrhani žlici paradižnikove mezge, 4 dag olja, 2 dag sladkorja, 3 dag moke, 1,5 dl vode, strok česna, 1 dl tolčene sladke smetane, 5 dag rezanih mandljev, limona, sol, poper, ščepec origana
Priprava: na maščobi prepražimo sladkor, dodamo moko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro prepražimo, zalijemo z juho ali vodo, dobro prevremo, začinimo. Juho po potrebi tudi okisamo. Paradižnikova juha mora imeti tri okuse: slano, sladko in kislo. Juho damo v krožnik, dodamo stepeno sladko smetano, potresemo pa jo z rezanimi mandlji in sesekljanim peteršiljem.
Tortelini v žafranovi omaki
Sestavine: 1 zavitek tortelinov, voda za kuhanje tortelinov
Žafranova omaka: 6 dag masla ali margarine, 2 dl sladke smetane, 2 ščepa žafrana, sol, poper, 2 dag moke, 2 dl mesne juhe, peteršilj, limonin sok, parmezan
Priprava: torteline (mesne, sirove, zelenjavne) damo kuhat v veliko količino vode, ki smo jo solili in dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Torteline kuhamo približno 14 minut pod nizkim vreliščem. Kuhane odcedimo, oplaknemo s toplo vodo, damo v krožnik in prelijemo z žafranovo omako.
Žafranova omaka: maslo ali margarino segrejemo, dodamo moko in jo nekoliko prepražimo. Zalijemo jo z mlekom in sladko smetano, dodamo še začimbe, nazadnje pa žafran. Omako nekoliko okisamo z limoninim sokom.
Steak z gobami po pohorsko
Sestavine: 70 dag pljučnega fileja, 8 dag čebule, 20 dag gob šampinjonov, 2 dl mesne goveje juhe ali osnove, 8 dag prekajene slanine, 8 dag maščobe
Obloga: kruhov cmok v prtiču, ajdovi štruklji s skuto, krompirjevi ocvrtki, dušeno rdeče zelje z jabolki
Priprava: iz pljučnega fileja narežemo primerne steake, jih popramo, solimo in pokapamo z oljem (to je mesna marinada). Pustimo jih krajši čas stati, da se prepojijo s sokom. V ponvi segrejemo maščobo, opečemo steake z obeh strani. Na istem olju prepražimo zlato rumeno čebulo in gobe. Nekoliko jo pomokamo in zalijemo z mesno osnovo ali juho. Vložimo steke in jih nekoliko podušimo (steke vedno pripravimo tako, da so v notranjosti še rožnate barve). Omako dobro začinimo še z gorčico, popramo, solimo, dodamo pa lahko tudi nekoliko worchesterske omake (angleška omaka za omake in meso). Na krožnik damo steke, popečene liste slanine, prelijemo z gobovo omako. Krožnik obložimo s kruhovim cmokom v prtiču, ajdovimi štruklji, krompirjevimi ocvrtki in rdečim zeljem.
Krompirjevi ocvrtki
Sestavine: 50 dag kuhanega krompirja, sol, 18 dag ostre moke, 3 dag pšeničnega zdroba, 4 dag masla ali margarine, 1-2 jajci, olje za peko
Priprava: kuhan in olupljen krompir pretlačimo ali pa naribamo na ribež. Toplemu krompirju dodamo sol, maščobo (lahko je tudi olje). Ko se masa skoraj ohladi, primešamo jajce, zdrob in moko. Iz vseh sestavin na hitro ugnetemo testo in ga oblikujemo v štruco. Razrežemo ga na enakomerne koščke ter iz njih delamo različne oblike. Olje segrejemo in jih na hitro ocvremo. Ocvrte zlagamo na papirnato brisačo, da se dobro odcedijo.
Kruhov cmok v prtiču
Sestavine: 30 dag en dan belega kruha ali 4 žemlje, 4 dag čebule, 4 dag sesekljane čebule, olje za praženje čebule, sol, poper, muškatni orešček, sesekljan peteršilj, mleko po potrebi, 2 jajci, 2 žlici mehke moke
Priprava: kruh ali žemlje narežemo na drobne kocke. V pečici jih toliko osušimo, da jih med prsti lahko še stisnemo. Posebej na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ščep muškatnega oreha in sesekljan peteršilj. V mleku ali juhi raztepemo jajca in oboje vlijemo na narezane kocke, rahlo pomešamo in pustimo stati nekaj časa. Nato dodamo moko, ponovno rahlo premešamo in oblikujemo v štruco, zavijemo jo v pomaščeno alufolijo ali kuhinjsko krpo. Kuhamo jih v slanem kropu 25 minut. Kuhane odvijemo in narežemo na enake komade. Na krožniku pa jih prelijemo z raztopljenim maslom.
Jabolčna torta s hrustljavim pokrovom
Sestavine: 30 dag mehke moke, 10 dag sladkorja, 1 ščep soli, 1 jajce, 20 dag masla ali margarine
Nadev: 5 dag rozin, 3 žlice ruma, 1,5 kg jabolk, 15 dag sladkorja, mleti cimet, 10 dag masla ali margarine, 10 dag mandljevih lističev, 1 dl stepene sladke smetane
Priprava: moko, sladkor, sol, jajce in maščobo pognetemo v krhko testo. Zavijemo ga v alufolijo in za kakšno uro postavimo v hladilnik. Rozine namočimo v rum. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo pregnetemo in ga tanko razvaljamo. Z njim obložimo pomaščen pekač za torto. V modelu naj rob testa sega 3 cm visoko. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na manjše kocke. Zmešamo z odcejenimi rozinami, 5 dag sladkorja in žličko cimeta razgrnemo po testu. Kolač pečemo v pečici 30 minut. Medtem v posodi raztopimo maščobo, primešamo preostali sladkor in ga med mešanjem na ognju karameliziramo. Proti koncu dodamo še mandljeve lističe. Kolač vzamemo iz pečice in ga premažemo z maso za čebelji pik. Kolač pečemo nato še 15 minut, nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. Smetano stepemo, jo damo v dresirno vrečko in nabrizgamo torto, potresemo pa jo s preostalim cimetom.