Romunsko dvigovanje prahu

Dacia z Dusterjem vstopa v razred manjših terencev.

Čeprav so pred leti, ko je francoski Renault prevzel napol propadlo romunsko Dacio, številni dvomili, da bodo avtomobili iz tovarne Pitestiju lahko resni tekmeci uveljavljenim avtomobilskim imenom, se je zgodilo ravno to. Po nizu novih modelov, začenši z limuzinskim Loganom, ter v nadaljevanju z velikoprostorskim Loganom MCV ter dvema dostavnima različicama ter kombilimuzinskim Sanderom, zdaj iz Dacie prihaja še njihov prvi športni terenec z imenom Duster. Avtomobil je že na prvi pogled prepoznaven, prednji del izžareva robustnost, široka blatnika, mogočna kromirana maska in zajeten odbijač z zaščito spodnjega ustroja nakazujejo terenske zmožnosti Dusterja. Pogled s strani razkriva velik odmik od tal, poudarjene blatnike in zaščitne obloge in voznika kar vabi k spoprijemanju z najbolj težavnimi cestišči in potmi. Avtomobil z dolžino 4,31 metra in širino 1,82 metra ima okrepljeno podvozje, ki je prilagojeno uporabi na slabih cestiščih in poteh z velikim odmikom od tal (več kot 20 centimetrov) in širokima manevrskima kotoma (vstopni kot je 30 stopinj, sestopni kot pa več kot 35 stopinj). Pogonu so namenjeni trije različni motorji, 1,6-litrski je bencinski (81 kW/110 KM), ostala dva pa sta 1,5-litrska turbodizelska (63 KW/85 KM in 77 kW/105 KM), na voljo bodo različice s sprednjim ali štirikolesnim pogonom. Na slovenske ceste Duster vozi z začetno ceno 9.990 evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 16. april 2020 / 11:56

Donacija zaščitnih kirurških mask

Skupina SIJ je jeseniški bolnišnici in kranjski porodnišnici podarila zaščitne kirurške maske.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Prireditev se kar udeležujejo

V anketi so prebivalci Selc odgovarjali tudi na vprašanja o problemih v vasi in o prisotnosti policije.

Gospodarstvo / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Vse točke za marmelado

Franc Gogala iz Dvorske vasi je na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij za domačo mešano marmelado dobil največje možno število točk.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Zahtevajo cenejše odpadke

Cene storitev ravnanja z odpadki v Cerkljah bi se zaradi ločenega zbiranja in redkejšega odvoza morale znižati, menijo občinski svetniki.

Škofja Loka / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

V spomin na padle na Planici

Krajevne skupnosti Bitnje, Jošt in Žabnica 27. marca praznujejo v spomin na dogodek leta 1942, ko je bila na pobočju Malega Rovta pri Planici najbolj tragična bitka na območju sedanje kranjske občine.

Kamnik / sreda, 31. marec 2010 / 07:00

Umrl je France Tomšič

Prvega predsednika SDS, ki je v četrtek umrl v 73. letu starosti, so v nedeljo pokopali na kamniških Žalah.